Päivitystä ajolaitteisiin

Lienee käynyt ilmi, että olen melkoisen innostunut virtuaalikuski. Naftaliinista löytyvät ”rallipenkki” sekä kunnon ratti+poljin setti Logitech G25. Vaikka kyseessä olikin jo loistava laitteisto, en voinut olla aprikoimatta, josko taannoin esitelty Logitech G27 toisi ajamiseen jotain uutta. G25:sen ongelma kun on ollut halvanoloinen sekä sangen epätarkka vaihdekeppi, jonka käyttö on tuottanut ongelmia ainakin siihen tottumattomille vieraileville kuljettajille. G27:ssä tämän luvataan olevan korjattu uudenlaisella ratkaisulla, minkä lisäksi uuden moottoritekniikan luvataan tekevän ratista entistäkin hiljaisemman.

Aluksi nämä tuntuivat vain mainospuheilta, kunnes tulin kokeilleksi G27:ää paikallisessa Media Marktissa. Ja todentotta, ratista ei enää käännettäessä lähde hammashihnan ääntä ja lisäksi vaihdekeppi tuntuu olevan huomattavasti aiempaa tarkempi. Jopa polkimet on muotoiltu pienesti uudelleen ja niille jokaiselle on annettu eri voimakkuuden tuntu, mikä vastaa aiempaa paremmin todellisuutta.

G27 vaikutti loistavalta setiltä ja ei mennyt kauan kun päätin päivittää siihen. Ensimmäinen askel oli kuitenkin myydä vanhat ohjaimet, sillä en halunnut joutua tilanteeseen jossa minulta löytyisi niin G25 kuin G27:kin. Onneksi portugalilainen työkaveri osti ne ilomielin. Aluksi tämä sanoi ostavansa ne veljelleen joululahjaksi, mutta niitä luonani kokeiltuaan taisivat jäädä hänen haltuunsa. Niin tai näin, jouduin lopulta laittamaan omasta pussistani vain 59 euroa saamani myyntihinnan päälle, että edessäni oli uusi ja uljas Logitech G27.

Ohjainten kiinnittäminen Playseats Evolutioniin oli yhtä helppoa kuin G25:kin ja pian olinkin jo ajelemassa. Muutaman viikon pelailun perusteella täytyy sanoa, että G27 on kaikkea mitä mainospuheet sanovat ja monilta osin selkeä parannus G25:seen verrattuna. Kuten G25:stä, paistaa G27:kin laadun tunne kaikista sen osista. Käytetyt materiaalit ovat laadukkaita ja valmistuksen laatu on ensiluokkaista. Mikään ei repsota ja kaikkien osien tuntuma on tarkka ja sivustunut. Kyseessä on mielestäni selvästi markkinoiden paras ohjainsetti markkinoilla, vaikka jotkut saattavatkin suosia Fanatecin tuotteita. Itseäni ne eivät miellytä, vaikka niissä monia hyviä puolia lieneekin.

Ratti ja polkimet on tehty laadukkaista materiaaleista

Mutta kuten aina, ei G27:kään ole täydellinen. Ensinnäkin on syytä tiedostaa, että vaihdekepin tarkkuuden parantaminen on tarkoittanut luopumista aiemmasta kaksitoimisuudesta, jossa H-kaavion sijaan vaihdekeppiä voitiin myös käyttää ylös/alas -asennossa. Tämä ei enää onnistu, joten tätä vaihtamista suosiville jää ainoaksi vaihtoehdoksi käyttää ratin takana olevia viiksiä. Ne toimivat loistavasti. Toinen huononnus on rattiin käytetty nahka, joka on G25:sta ohuempi. Ero on pieni, mutta ratti tuntuu hieman kovemmalta, kun sitä puristaa tiukan kisan keskellä pitkän aikaa.

Vaihdekeppi on nyt tarkempi

Kolmas ja se ainoa varsinainen ongelma G27:ssä on uuden moottoritekniikan toisinaan tuottama melu ForceFeedback-efektin yhteydessä. Myönnän, että aluksi minua häiritsi pahasti, miten ratti päästää eräänlaista rätinää voimakkaan ForceFeedbackin yhteydessä (äänen kuulee paikoin alla olevassa videossanikin). Tästä rätinästä on ollut netissä paljonkin puhetta, mutta minun on pakko sanoa, että pidemmän päälle sitä ei enää edes suuremmin huomaa. Ärsyttävintä rätinässä on se, että aluksi se saa pelkäämään että ratti on rikki, tai ainakin menossa rikki. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan kyseessä on uuden moottoritekniikan ominaisuudesta, joka ei vahingoita rattia. Toivon mukaan Logitech kuitenkin korjaa asian seuraavassa ohjainsetissään parin vuoden päästä, sillä sen jälkeen kyseessä on täydellisestä setistä.

Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen halpaan päivitykseeni, sillä G27:n edut voittavat ehdottomasti sen muutamat huonot puolet. Oikeastaan G27:stä ei puutu muuta, kuin käsijarruohjain, jonka voisi vielä kiinnittää Playseatsin kylkeen. Sitten alkaisi virtuaaliohjaamo olla melkoisen hyvässä kuosissa. Harmillisesti tällaisia käsijarruohjaimia ei taida valmistaa mikään firma, joten sellainen vaatii omaa rakentelua. Sekin onnistuu netin ohjeiden mukaisesti, mutta itse olen sen verran poropeukalo, etten ala sellaista rakentamaan.

Formula-auton ratissa

Alla on vielä video kierroksestani F1 2010 -pelissä PC:llä. Huomaa muuten G27:n ledivalot, jotka kertovat tarpeen vaihtaa vaihdetta toimintoa tukevissa peleissä. Pieni, mutta kohtuullisen cooli toiminnallisuus.

(Yhteensä 966 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Päivitystä ajolaitteisiin”

  1. Logitech G27 on ollut nyt käytössäni kaksi vuotta ja täytyy sanoa, että olen ollut ohjaimiin erittäin tyytyväinen. Ratti on todella jämäkkä ja kärsii niin lasten kuin aikuistenkin kovaa käsittelyä. Ratin moottori on joissain peleissä hieman ”rätisevä” sivuslaidissa mentäessä, mutta asia on sangen pieni. Ehdottomasti edelleen yksi parhaimpia ratteja markkinoilla.

    Polkimet ovat todella järeää tekoa ja niitä ei voi kuin kehua. Tarkat ja jämäkät.

    Vaihdevipu on ehdottomasti parempi kuin G25:ssä tarkkuutensa puolesta, mutta rakennetta voisi vielä parantaa. Kilpailevia tuotteita ei vain ole markkinoilla paljoa, minkä vuoksi uskaltaisin väittää että tekele on myynnissä olevien parhaimmistoa. Sitä ei voi silti kieltää, että vaihdevipu on edelleen kokoonpanon heikoin lenkki, mutta ainakin omasta mielestäni sellainen on kokoonpanosta silti löydyttyvä!

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.