Autojen tuhopolttosarja laantui

Berliinissä on viime vuosina tehty lukuisia tuhopolttoja, joissa erityisesti parkkeeratut autot ovat olleet tuhon kohteina. Neljän viime vuoden aikana on vuosittain poltettu noin 140-220 autoa ja vaurioitettu siinä samalla toista mokomaa viereen parkkeerattuja autoja. Aihe on ollut esillä paikallismediassa tiiviisti ja tuhopolttojen seuraamiseen perustettiin jopa oma nettisivusto. Vaikka sivuston päivitys onkin lopetettu noin vuosi sitten, käy sieltä löytyvästä kartasta silti hyvin ilmi tuhon laajuus. Kartasta näkee myös hyvin, että ainakin aiempina vuosina tuho on keskittynyt eniten Friedrichshainin ja Prenzlauer Bergin alueille. Kyseiset kaupunginosat tunnetaan paikallisen vaihtoehtokulttuurin sekä poliittisen aktiivisuuden (ja radikalismin) alueina, joten tuhopolttojen on oletettu olevan ainakin osin poliittisesti motivoituneita. Teoriaa on tukenut myös tilasto poltetuista autoista, jonka mukaan teot ovat yleisimmin kohdistuneet Audeihin, mersuihin sekä bemareihin.

Vaikka vuosien varrella onkin onnistuttu suorittamaan pidätyksiä, ei ongelmaa ole saatu kokonaan taltutettua. Erittäin pahaksi tilanne riistäytyi elokuun lopulla, kun autoja poltettiin 12 peräkkäisenä yönä yhteensä 155 kappaletta. Teot kohdistuivat jälleen lähinnä arvoautoihin (vuoden vanha Maseratikin poltettiin), mutta tällä kertaa suurin osa teoista tapahtui kaupungin yleensä varakkaampana pidetyllä länsipuolella. Tuore listaus tekopaikoista on nähtävissä paikallislehden ylläpitämästä kartasta.

Tahti on uuden tuhopolttosarjan aikana ollut niin hurja, että se nostaa tänä vuonna poltettujen autojen määrän jo yli 530:nen, mikä on suurin määrä koskaan. Ja vuotta on vielä jäljellä monta kuukautta. Kaupungilla partioikin viikko sitten yöaikaan noin 650 poliisia kahden poliisihelikopterin avustamana, tavoitteenaan saada sarja katkaistua. Myös Berliinin pormestari Klaus Wowereit kehotti berliiniläisiä ilmoittamaan poliisille kaikesta epäillyttävästä.

Perjantaina ja lauantaina onnistuttiinkin tekemään kaksi pidätystä, joissa pidätettiin yhteensä neljä 14 – 29 vuotiasta pyromaania. Toisessa tapauksessa nuoret sytyttivät mainoslehtiä rappukäytävässä ja toisessa tuikattiin vaatekeräyslaatikko tuleen. Vielä ei ole selvää onko pidätetyillä henkilöillä tekemistä autojen tuhopolton kanssa, mutta 27.-28. elokuuta välinen yö oli ensimmäinen kun autoja ei palanut Berliinissä yhtään. Tämän lisäksi 30. elokuuta onnistuttiin pidättämään 23- ja 27-vuotias pari, joka taltioi videokameralla BMW:n sytytystä.

Vaikka pahin tuhopolttosarja onnistuttiinkin näin katkaisemaan, ei ongelmaa ole varmasti lopullisesti poistettu. Tapauksiin kohdistunut suuri mediahuomio kun saa varmasti idiootteja liikkeelle jatkossakin. Yöaikaan satunnaisissa paikoissa tehtävistä tuhopoltoista on vieläpä pieni todennäköisyys jäädä kiinni. Yleisesti käytetty kikka on asettaa pieni retkikeitin auton alle, noin bensatankin kohdalle. Keittimeltä kestää sangen pitkään sytyttää auto, missä ajassa tekijä ehtii yleensä kauas ennen kuin kukaan huomaa tapahtunutta.

Autot eivät ole kuitenkaan ainoat, mitä Berliinissä tuhopoltetaan. Huolestuttavaa on ollut rappukäytävissä säilytettävien lastenvaunujen tuhopolttosarja, jossa tapauksia on esiintynyt pian kymmenkunta pitkin kaupunkia. Tapausten motiivista ei ole minkäänlaista käsitystä, eikä pidätyksiä ole onnistuttu tekemään. Onneksi tapauksissa ei ole loukkaantunut ketään, mutta melko pimeetä porukkaa sitä suurkaupunkiin mahtuu.

(Yhteensä 162 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.