Empire State Buildingin huipulla

Jatkoa täältä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

Vilkkaalta Times Squarelta on ruutukaavaa halkovaa Broadwayta pitkin vain lyhyt kävelymatka New Yorkin ja mahdollisesti koko maailman ikonisimmalle pilvenpiirtäjälle, vuonna 1931 valmistuneelle Empire State Buildingille. Tämän huikean tornin katto sijaitsee kunnioitettavat 381 metriä katutason yläpuolella ja maston huippu siintää peräti 443 metrin korkeudessa.

Empire State Building on oikea art deco tyylisuunnan mestariteos, joka valmistui 30-luvun pahimpaan lama-aikaan. Valmistuessaan pilvenpiirtäjä vei maailman korkeimman rakennuksen tittelin läheiseltä Chrysler Buildingiltä, joka ehti pitää titteliä hallussaan vain alle vuoden ajan. Empire State Building puolestaan piti titteliä hallussaan peräti 40 vuotta, aina nykyisin surullisenkuuluisten World Trade Centerin kaksoistornien valmistumiseen saakka.

Pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla ahkeroi rakennusvaiheessa jopa 3400 työntekijää, joista suuri osa oli Euroopasta tulleita siirtolaisia. Joukossa oli myös Mohawk-heimon intiaaneja, jotka olivat loistavia terästyöläisiä, jotka eivät pelänneet korkeita ja usein hyvin vaarallisia työolosuhteita. On käsittämätöntä, miten tämä valtava rakennus valmistui vain 410 päivässä, rikkoen valmistuessaan monia rakennusennätyksiä.

Empire State Buildingin alkutaival oli kuitenkin vaikea, eikä se ollut rakentajalleen taloudellinen menestys. Se muun muassa sijaitsi kaukana Manhattanin keskeisiltä juna-asemilta kuten Grand Central Terminalilta, minkä lisäksi syvä lama vaikeutti tilojen vuokraamista. Rakennuksen omistaja saikin ensimmäisinä vuosina enemmän tuloja huipulla sijaitsevan näköalatasanteen pääsymaksuista kuin vuokratuloina. Rakennusta kutsuttiinkin halveksien Empty State Buildingiksi.

Ikoninen Empire State Building

Uljaassa rakennuksessa on yhteensä 85 toimistokerrosta, minkä yläpuolella sijaitsee 86. kerroksen korkeudessa näköalatasanne. Kuusitoista ylintä kerrosta muodostavat rakennuksen ikonisen huipun, jota suunniteltiin alunperin käytettävän ilmalaivojen telakoitumispaikkana. Muutamat telakointiyritykset osoittivat idean kuitenkin toteuttamiskelvottomaksi, sillä ilmalaivoja ei pystynyt sitomaan rakennukseen tarpeeksi vakaasti, minkä lisäksi rakennusta pitkin nousevat ilmavirrat tekivät telakoitumisesta hankalaa. Nykyisin kaikkein ylin 102. kerros toimii ylempänä näköalatasanteena ja on osa vuonna 1952 asennettua antenniosaa, joka nosti rakennuksen kokonaiskorkeuden nykyiseen 443 metriin.

Empire State Building on nähnyt ja kokenut monenlaista. Vuonna 1945 rakennuksen 79. kerrokseen törmäsi sakean sumun keskellä pommikone. Törmäyksessä kuoli 14 ihmistä ja haavoittui useita muita. Näistä tunnetuin oli rakennuksen hissioperaattorina toiminut Betty Lou Oliver, joka sai törmäyksessä pahat palovammat. Bettyä seurasi huono onni, sillä pelastusmiehistön yrittäessä laskea loukkaantunut Betty hissillä alas, katkesi hissin köysi. Hissi syöksyi alas koko 75 kerroksen matkan, mutta ihmeen kaupalla Betty selvisi pudotuksesta hengissä. Kyseessä on edelleen pisin hissionnettomuudessa pudottu matka, josta on selvitty hengissä.

Kaupungin kuuluisin pilvenpiirtäjä

Onnettomuuden lisäksi rakennuksesta on tehty yli kolmekymmentä itsemurhaa. Näistä tunnetuin on 23-vuotiaan Evelyn McHalen kuolemaan johtanut hyppy vuodelta 1947, josta on olemassa sangen kuuluisa valokuvakin. Enempien itsemurhien estämiseksi 86. kerroksen ulkoilmatasanteen ympärille asennettiin McHalenin kuoleman jälkeen siellä edelleen oleva korkea aita.

Empire State Buildingin on erittäin suosittu vierailukohde ja siellä on vieraillut sen valmistumisen jälkeen yli 110 miljoona ihmistä. Visiitin yhteydessä on siis syytä varautua jonottamaan. Rakennukseen astutaan 5th Avenuen puolelta, joka johtaa upeiden marmoriseinien koristamaan aulaan. Aulan päässä on rakennusta esittävä hieno metallinen kohokuva.

Upea marmoriaula

Aulasta siirrytään kerrosta ylemmäs, jossa on lipunmyynti. Tämän jonon pystyi ohittamaan passillamme, minkä jälkeen edessä on jonotus turvatarkastukseen. Siitä selvittyä on puolestaan edessä jonotus ”muistovalokuvalle”, minkä jälkeen suunnataan viimeinkin hisseille. Hissit kuljettavat 80. kerroksen korkeudelle, jossa voi joko jonottaa vielä toiseen hissiin tai kivuta kuuden kerroksen edestä rappusia varsinaiselle näköalatasanteelle.

Lopultakin kaupungin huipulla

Näköalatasanne on ulkotila, jolta aukeavat ikoniset maisemat yli koko Manhattanin. Maisema on tuttu miljoonista sieltä otetuista valokuvista, mutta silti sen näkeminen omin silmin on pysäyttävä kokemus. Etelän suuntaan aukeaa näkymä yli matalien East Villagen, Greenwich Villagen, Lower East Siden sekä SoHon kaupunginosien aina Downtowniin saakka. Manhattanin Booklyniin yhdistävä Brooklyn Bridge, Vapaudenpatsas sekä Jersey City ovat hyvin nähtävissä. Melko lähellä Empire State Buildingia 5th Avenuen ja Broadwayn risteyksessä kohoaa upea kiilamainen Flatiron Building sekä muita upeita Madison Square Parkin vierustan rakennuksia.


Eteläinen Manhattan sekä kaunis Flatiron Building

Matala Greenwich Village

Lännessä näkyvissä ovat puolestaan New Jerseyn matalat asuinlähiöt sekä niiden takana matalat kukkulat. New Yorkin ja New Jerseyn osavaltioiden rajajoki Hudson River virtaa kaupunkien välissä, ympäröiden Manhattanin saaren. 40-kerroksinen hotellimme näytti näistä korkeuksista nähtynä pikkuruiselta.


Downtownin pilvenpiirtäjät sekä Jersey City

Muurahaisten täyttämiä katuja

Keltaisia takseja

Pohjoisessa näkymän muodostavat Midtownin sadat pilvenpiirtäjät, jotka ympyröivät kokonaan Times Squaren. Rockefeller Center ja sen kruunu GE Building ovat selvästi nähtävissä, taustallaan valtava Central Parkin vehreä puisto. Puiston itäreunaa aina Empire State Buildingin juurelle saakka kulkee kuuluisa hienostokatu 5th Avenue.


Näkymä yli Midtownin

Midtownin itälaidassa kohoaa Empire State Buildiging ikuinen kilpakumppani Chrysler Building komean huippunsa kanssa. Lähettyvillä kohoavan MetLifen jättimäisen rakennuksen juuressa sijaitseva Grand Central Terminalin asemarakennus ei näy rakennusten keskeltä, mutta Donald Trumpin rakennuttama musta Trump World Tower kyllä näkyy. Hieman siitä sivumpana, aivan East Riverin varressa, seisoo puolestaan YK:n päämaja. Sen taustalla East Riverin toisella puolella levittäytyy laaja Queensin borough. Hieman tästä etelään, jälleen Manhattanin puolella, katse kiinnittyy vielä lopuksi Stuyvesant Townin mataliin mutta muodoltaan geometrisiin asuintorneihin.

Itäinen keskikaupunki

Kilpakumppani Chrysler Building

Geometrisiä asuintaloja

Olimme hieman yllättyneitä miten hyvin näköalatasanteella oli tilaa, vaikka  olikin lauantai. Otimmekin valokuvamme, minkä jälkeen siirryimme jonottamaan 102. kerroksen näköalatasanteelle. Pääsystä huipulle joutuu maksamaan vielä lisämaksun, johon edes passi ei auta. Hissi huipulle on vanha ja pieni, ja huipulla oleva pieni sisätila ahdas. Ikkunat ovat paksut ja lasit likaiset, joten täältä on huomattavasti huonompi ottaa valokuvia kuin 86. kerroksesta. Muutenkin maisemat ovat käytännössä samat, eikä lisäkorkeus niitä juuri muuta. Paikka onkin aikalailla rahastusta ja ainoa pointti käydä siellä on voida sanoa käyneensä.

102. kerroksen korkeudella

Läntinen keskikaupunki

New Yorkin upeita maisemia korkeuksista aikamme ihailtuamme päätimme palata takaisin katutasolle. Aikaa oli hurahtanut puolisentoista tuntia ja kello oli jo puolessa päivässä. Suuntasimmekin Broadwaytä pitkin takaisin Times Squarelle, missä päätimme lounastaa Planet Hollywoodissa. Kyseessä on 90-luvun alussa perustettu ravintolaketju, jonka takana olivat alunperin Hard Rock Cafen perustaja sekä ysärileffatähdet Sylvester Stallone, Bruce Willis, Demi Moore ja Arnold Schwarzenegger. Ketju levisi maailmalle nopeasti ja aikanaan sellainen löytyi niin Berliinin Friedrichstraßelta kuin Helsingistäkin. Alkuhuuman jälkeinen menestys ei kuitenkaan kestänyt pitkään ja sittemmin ketjun ravintoloiden määrä on tippunut sadasta alle kahteenkymmeneen, eikä ihme.

Kohti ysärilounasta

Ravintola on koristeltu elokuvien rekvisiitalla, josta huokuu todella vahvasti 80- ja 90-luku. Times Squaren ravintolassa oli rekvisiittaa sellaisista kulttielokuvista kuin Poltergeist, Gremlins, Fifth Element sekä Waterworld, jotka ovat kaikki menneiden vuosikymmenten rainoja. Tuoreempaa koristusta edustivat lähinnä muutamat Twilight -elokuvissa nähdyt roippeet. Itse ruoka oli todella rasvaista ja sangen mitäänsanomatonta, ja niinpä lounaamme anti oli sangen köykäinen ja reissu oli pikemminkin ”tulipahan käytyä” tyylinen.


Hollywood planeetta 90-luvulta

Lounaan jälkeen ihmettelimme kotvan aikaa Times Squaren kiehtovaa menoa. Aukio on aivan uskomattoman eloisa, tuhansien ihmisten ja turistien kansoittaessa sitä kaikkina aikoina. Aukion pohjoispäässä sijaitsevat leveät askelmat, joilla kymmenet ihmiset istuvat vain katsomassa ympäröivää vilinää. Askelmien yläpäästä aukeaa myös hyvä näkymä yli vilkkaan aukion, joka kannattaa käydä ikuistamassa valokuvaan.

Loputonta vilinää

Olimme saaneet Berliinin tuttaviltamme vinkin kivasta drinkkibaarista aukion länsilaidalla sijaitsevan suuren Marriott-hotellin huipulla. 48. kerroksen korkeudessa sijaitseva The View on New Yorkin ainoa pyörivä ravintola, joka on oivallinen paikka nauttia juomista maisemia katsellen.

Kaupungin ainoa pyörivä ravintola

Ohjeita ja suuntimia

Ravintolasta on erityisen hyvät näkymät Hudson Riverille sekä New Jerseyhin, mutta muihin suuntiin sekä alas Times Squarelle ravintolasta on  sangen rajattu näkymä, sillä ympärillä niin paljon korkeampia pilvenpiirtäjiä. Maisemien hahmotuksessa avittaa hauskasti juomien aluslautaseen printattu kaaviokuva. Yksi kokonainen kierros kestää tunnin, mikä on sopiva aika nauttia hyvistä drinkeistä.

360 asteen kierroksella

New Yorkin kattojen tasalla

Times Squaren alueella on jos jonkinlaista viihdettä, joista päätimme vierailla Madame Tussaudsin vahamuseossa. Museoita on muutamissa kaupungeissa pitkin maailmaa, nykyisin meillä Berliinissäkin, mutta koska sisäänpääsymaksu on normaalisti sangen kallis, emme ole koskaan käyneet näissä. Nyt kun meillä oli kerrankin ”ilmaisen” sisäänpääsy New York Passin avulla, halusimme tietenkin hyödyntää tätä mahdollisuutta.

Vahamuseon New Yorkin osasto

Heti ongelmissa

New Yorkin Madame Tussauds on iso paikka ja sijaitsee useammassa kerroksessa. Näytillä on varmaan lähemmäs sata eri vahahahmoa, jotka vaihtelevat historian henkilöistä aina tämän päivän pop-laulajiin ja leffatähtiin. Hahmot on veistetty erittäin huolella ja ne näyttävät jopa pelottavan luonnollisilta. Vaikutelmaa vahvistaa entisestään se, että hahmoista on tehty erittäin ilmeikkäitä ja harvoin näkee patsaita näin luonnollisissa asennoissa. Vahahahmoihin saa koskea ja niiden kanssa onkin hauska poseerata. Hauskat asennot mahdollistavat hassujen valokuvien ottamisen.Hauskoja tilanteita

Meistä Madame Tussauds oli erittäin kiintoisa vierailukohde, sillä vahahahmojen luonnollisuus hämmästyttävää. On myös kiintoisaa nähdä minkä pituisia ja kokoisia kuuluisat ihmiset oikein ovat, sillä hahmot on tehty aidossa koossa. Patsaiden luonnollisuuden vuoksi en haluaisikaan olla se henkilö joka sammuttaa iltaisin valot museolla, sillä olen varma että patsaat heräävät tuolloin henkiin.

Eloisia vahafiguureja

Hiuksia nostattavasti museossa oli myös menossa pieni erikoisnäyttely, jossa kierroksen puolivälissä on kuljettava pienen ja hämärän käytäväsokkelon lävitse. Sokkelon nurkissa väijyy hyytävästä meikattuja oikeita näytteliöitä, jotka lähtevät perääsi sanaakaan sanomatta. En tiedä mikä näyttelyn ideana oli, mutta me ainakin halusimme kiirehtiä käytävän lävitse mahdollisimman nopeasti, melkein kauhusta kiljuen!

Korkea uutistorni

Pitkän vahamuseovierailun jälkeen päivämme alkoi olla pulkassa. Suuntasimme hotellillemme 8th Avenueta pitkin, nähden matkalla The New York Times -sanomalehden uudenaikaisen pilvenpiirtäjän, joka on yksi Midtownin korkeimpia rakennuksia. Seuraavista New Yorkin päivistämme erityisesti Lower Manhattanin alueella seuraavassa osassa.

Seuraavaan osaan tästä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

(Yhteensä 799 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.