Ilman sähköä

Päivän puheenaihe on ollut kaikkialla Suomessa eilinen tapaninpäivän ennätysmyrsky, joka vei sähköt jopa 300 000 suomalaiselta. Meilläkin sähköt katkesivat kesämökillämme 26. päivän aamuyöllä, eivätkä ne ole palautuneet  sinne vieläkään, nyt jo puolitoista vuorokautta myöhemmin. Sama on tilanne läheisellä syrjäkylällä asustavalla mummollani, joka on edelleen ilman sähköä ja vettä. Hänellä on onneksi talossa puuhella sekä kaksi takkaa, joten kylmässä ei tarvitse hytistä. Silti elämä ilman sähköä on melkoisen hankalaa.

Sähköjen ollessa poikki, oli ensimmäinen murhe tapaninpäivän lounas. Onneksi joululaatikoiden viimeiset tähteet lämpesivät kesämökin takassa, mutta siirryimme silti illaksi kodillemme kotikuntani keskustaajamaan. ”Kylälläkin” oli sähköt poikki sadoilta talouksilta, mutta onneksi illasta virta palasi kylälle. Sähköstä sai kuitenkin nauttia vain pari tuntia, kunnes ne taas katkesivat, palaten kuitenkin yöksi. Tuona aikana kerkesi kuitenkin kynttilän valossa miettimään, miten riippuvaisia nykyisin ollaankaan sähköstä.

Ruoan laittaminen hankaloituu kummasti ilman sähköä ja lämmityksen kanssa saattaa tulla pelkästään sähkölämmitteisissä taloissa pahoja ongelmia. Onneksi keli oli nyt leuto ja Suomessa on melkein joka tönössä takka. Ongelmallista on kuitenkin jääkaappien ja varsinkin pakastimien lämpeneminen sekä sulaminen, joka pilaa ruokia nopeasti. Haja-asutusalueella voi tulla vedenkin kanssa ongelmia, kun oman kaivon vesipumppu ei toimi. Taajama-alueella sentään vesitornien paine pitää veden juoksemassa reilun vuorokauden, joten vessassakin voi käydä. Tosin katkoksen pitkittyessä tämäkin vara ehtyy nopeasti.

Lisäksi tietysti valaistuksen täydellinen puuttuminen hankaloittaa mitä vain toimintaa ilta-aikaan, joka on tähän aikaan vuodesta erittäin suuri osa vuorokaudesta. Ilman sähköä ei ole nettiä, telkkaria taikka radiotakaan, mistä kuulisi tilannetietoutta. Perinteinen lankapuhelin kyllä toimii sähkökatkoksenkin aikana, mutta monissa talouksissa on tätä nykyä vain kännyköitä. Niiden akut tyhjenevät nopeasti (älypuhelin sammuu jopa vuorokaudessa), eikä matkapuhelinmastojen varavirtakaan kestä montaa vuorokautta. Autossa on toki mahdollista kuunnella radiota, mutta polttoainettakaan ei ole tarjolla enempää, kun huoltoasemien pumput eivät toimi. Ja jos toimivat, ei maksuvälineenä välttämättä käy kuin kylmä käteinen, josta moni on jo luopunut.

Moderni cityihminen onkin nopeasti tenkkapoo tällaisen tilanteen edessä. Onneksi meidän kohdallamme tilanne ratkesi puolen vuorokauden jälkeen ja ei kukaan Suomessa tähän katkokseen kuole, vaikka sähköjen palauttamisessa voikin muutama päivämennä. Mutta katkos antoi silti aikaa miettiä miten pienestä ”moderni” elämä ja sen kaikki ihanuudet ovatkaan kiinni – sähköstä. 💡

(Yhteensä 213 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.