NATO:n huippukokous ja muita valtiovieraita

Berliini on ruuhkaton kaupunki. Tämän tajuaa kuitenkin yleensä vasta, kun kaupungissa on menossa jokin suurtapahtuma, jonka vuoksi osia keskustasta joudutaan sulkemaan. Berliinin maraton ja muut pienemmät juoksutapahtumat ovat tällaisia, tosin nekin on yleensä ajoitettu sunnuntaiaamupäiville, jolloin niistä on mahdollisimman vähän haittaa liikenteelle.

Kuitenkin tänään ja huomenna Berliinin liikenne on ollut täysin sekaisin kaupungissa järjestettävän NATO:n kaksipäiväisen huippukokouksen vuoksi. Kun kylässä ovat kaikkien 28 NATO-maan ulkoministerit Hillary Clintonia myöden, ovat turvajärjestelyt erittäin tiukat. Berliiniläisten mielestä jo liiankin tiukat, sillä koko tapahtuman ajaksi käytännössä koko Berliinin ydinkeskusta on monien kortteleiden matkalta täysin suljettu autoliikenteeltä. Esimerkiksi Under den Lindenille pääsee ainoastaan kävellen, sekä bussilla, jos nämä vain pääsevät autoruuhkien lävitse. Brandenburgin portille sekä Auswärtigest Amtin (Saksan ulkoministeriön) lähettyville ei ole mitään pääsyä. Tämä siksi, että juuri noin 300 metriä linnuntietä meiltä sijaitsevalla Auswärtiges Amtilla pidetään huippukokous. Brandenburgin portin edessä olevan Pariser Platzin aukion reunalla puolestaan sijaitsee loistohotelli Adlon, jossa suurin osa huippukokouksen vieraista yöpyy.

Suljettu keskusta

Käytännössä koko keskustan sulkeminen keskellä viikkoa tarkoittaa, että suljetun alueen ympärillä olevilla kaduilla on ollut tänään kilometrien mittaisia ruuhkia. Nopein kulkupeli töistä kotiin olivatkin tänään omat jalat, sillä raitiovaunut ja bussit olivat täysin autojen saartamina. Pinna olikin melkoisen kireällä monilla jonoissa autoissaan istuvilla. Katsastin kotiin tullessa myös Auswärtiges Amtin suunnan, mutta kuten mainittua, kovin lähelle ei ollut pääsyä. Poliisiautoja sekä poliiseja oli satamäärin aluetta ympäröivillä kaduilla, sekä lähistön talojen katoilla kiikareiden kanssa. Mustia luksusautoja (BMW 7-sarjalaisia, Audi A8L W12, yms.) oli myöskin parkissa toistakymmentä odottaen päivän neuvottelujen päättymistä ja ulkoministerien kyyditsemistä hotellille. Lisäksi ilmassa pörisi jatkuvasti poliisin helikopteri.

Kyseessä on suurin tähän saakka Berliinissä kokemamme erikoisjärjestely, vaikka monenlaisia valtiovieraita ja poliitikkoja onkin tämän tästä käymässä. Keskustassa asuvana tuleekin nähtyä noin kerran kuussa suuri poliisioperaatio, jossa pääkatu äkillisesti tyhjennetään ensiksi autoista muutaman moottoripyöräpoliisin toimesta. Hetken kuluttua tyhjää katua pitkin sitten saapuu mustia autoja suuressa moottoripyöräpoliisisaattueessa. Joskus autojen keulassa liuhuvat pienet liput, joskus ei ole selvää kuka ohi oikein meni.

Esimerkiksi tällä viikolla Berliinissä vieraili Hollannin kuningatar Beatrix puolisoineen sekä prinsessa Maxima. Emme nähneet heitä kuin lehtien kuvissa, mutta niiden perusteella kuninkaalliset olivat tehneet Berliinissä pienen kaupunkikierroksen, jossa olivat muun muassa katsastaneet maisemat tv-tornista sekä vierailleet ala-asteella pahamainessa Neuköllnin kaupunginosassa. Eli kyllä näitä vierailijoita riittää, mutta monesti vilauksen näkeminen on sangen hankalaa tai vaatii ainakin pitkää odottamista hotellien ulkopuolella. Itse emme ole tähän mennessä jaksaneet, mutta katsoo nyt ketä tässä taas jossain vaiheessa tulee vierailulle.

(Yhteensä 137 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.