Ravintolat taantuman ensi merkkeinä?

Berliini on jatkuvasti muuttuva suurkaupunki. Kaikkialla rakennetaan vuodesta toiseen valtavasti ja maisemat muuttuvat varsinkin Mitten alueella. Lisäksi uusia näyttelyitä, esityksiä ja ravintoloita tulee ja menee jatkuvasti. Mikä oli eilen pinnalla ja se kuumin menomesta, saattaa olla tänään jo suljettu taikka muuttanut toisaalle. Kaupunginosien trendikkyyskin vaihtelee ja esimerkiksi vuosituhannen alun trendikkäät Prenzlauer Berg ja Kreuzberg ovat jo monen mielestä passe. Kovin iltameno löytyy nykyisin Friedrichshainista ja Neuköllniäkin kohtaan esiintyy aivan uudenlaista kiinnostusta. Jopa henkisesti Kehä 3:seen vertautuvan Ringbahnin ulkopuolella sijaitsevaa Lichtenbergiä pidetään nykyisin varteenotettavana asuinpaikkana.

Ravintoloiden kohdalla trendit ovat erityisen nopeita muuttumaan. Kaupungin parhaaksi arvioidut ravintolat vaihtuvat Trip Advisorissa taajaan ja aivan uusia nousee listojen kärkeen hyvinkin nopeasti. Sama pätee myös Trip Advisoria paremmin saksalaisiin kohteisiin soveltuvaan Qypeen. Vaikka ravintoloiden vaihtuminen tiuhaan onkin normaalia Berliinissä, on viime aikoina esiintynyt normaalia enemmän ravintoloiden pysyvää sulkeutumista. Viimeisen kuukauden aikana noin kymmenkunta ravintolaa aivan keskusta-alueella on joutunut sulkemaan ovensa ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta. Moni ovensa sulkenut paikka on vaikuttanut jopa vilkkaalta ja sijainnut keskeisellä paikalla, joten sulkeminen on tullut täysin yllätyksenä.

Ehkäpä ravintoloiden ”sulkemisaalto” ennakoikin paljon povattuja huonompia aikoja. Saksalaiset ovat varovaisia rahan käytössään, vaikka maalla menee paremmin kuin vuosikymmeniin. Ehkäpä median pelottelu epävarmalla tulevaisuudella on purrut saksalaisiin mieliin ja turhiksi koettuja asioita, kuten ulkona syömistä, on vähennetty tulevaa ennakoiden? Tätä on kuitenkin vaikea perstuntumalla vahvistaa, sillä ainakin itse käymissämme ravintoloissa on piisannut väkeä aivan normaaliin malliin, eikä minkäänlaista muutosta ole ollut havaittavissa.

Oli syy mikä tahansa, sopii toivoa ettei ravintoloita sulkeudu valtavasti lisää. Me ainakin kannamme kortemme kekoon ja käymme lähitulevaisuudessakin ulkona syömässä sen 2-3 kertaa viikossa. 💡

(Yhteensä 176 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.