Dinner for One

Brittiläisen Lauri Wylien kirjoittama ”Dinner for One” (toiselta nimeltään ”The 90th Birthday”, suom. ”Illallinen yhdelle”) on 1920-luvulla ensiesityksensä saanut komedianäytelmä ja kiinteä osa saksalaista uudenvuoden perinnettä. Vuonna 1963 saksalaisen NDR-televisiokanavan nauhoittama 18 minuuttia pitkä mustavalkoinen yhden otoksen pienoiselokuva onkin puhdas täkäläinen klassikko. Elokuva on Guinnesin Ennätystenkirjan mukaan kaikkein eniten uusintoja saanut saksalainen elokuva, sillä sitä on valmistumisensa jälkeen esitetty pitkälti yli 300 kertaa. Pelkästään Saksassa elokuva pyörii uudenvuoden aikaan jopa 20 kertaa monilla eri televisiokanavilla.

Elokuvan juoni perustuu simppelin sketsin ympärille. 90. syntymäpäiväänsä viettävä yläluokkainen Miss Sophie viettää syntymäpäiviä joka vuosi hienon lounaan merkeissä. Valitettavasti pitkäikäisen rouvan ystäväpiiristä ei ole enää ketään elossa, mutta siitä huolimatta näille katetaan pöytään joka vuosi oma lounas juomineen. Miss Sophien myös jo iäkäs palvelija James joutuukin vuorotellen juomaan jokaisen kuvitteellisen vieraan puolesta ja juuri Jamesin kömpelyys sekä pikainen humaltuminen ovat iso osa sketsiä.

Alkuperäinen (alkupuhe leikattu) Dinner for One vuodelta 1963.

Elokuvassa taajaan toistuva dialogi ”The same procedure as last year, Miss Sophie? – Same procedure as every year!”, on vuosien myötä muuntunut Saksassa paljon käytetyksi iskulauseeksi; ”Der gleiche Ablauf wie im vergangenen Jahr, Miss Sophie?” – ”Der gleiche Ablauf wie in jedem Jahr, James!”. Elokuva on kuvattu alun perin englanniksi, mutta siitä on tehty myös saksankielinen versio. Poikkeuksellista on että myös elokuvan alkuperäistä englanninkielistäkin versiota esitetään Saksan televisiossa sellaisenaan, ilman dubbausta.

Legendan taustalla.

Elokuvasta on väännetty vuosien varrella myös useita parodioita ajanhenkeen sopivasti. Saksan yleisradio ARD esimerkiksi esitti tänä uutenavuotena parodian meneillään olevasta eurokriisistä ja erilaisia versioita on vuosien varrelta useita.

Parodiat ovat osa perinnettä.

(Yhteensä 461 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Dinner for One”

 1. syyssunnuntain ratoksi nautin teksteistäsi linkin löysin ue:n sivuilta. huimia juttuja teillä.

   
  1. Terve Erkki! Mukava kuulla, että teksteistä on ollut iloa syksyisen sunnuntain keskellä ja kiva kun mainitsit mistä tänne päädyit. Hauska nähdä että UE:n sivuillakin on edelleen hajanaista trafiikkia vaikka foorumi vähän hiljainen nykyisin onkin.

   Ei muuta kuin hyvää jatkoa täältä Kanadan suunnalta!

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.