Ensimmäistä kertaa Seattlessa

Jatkoa täältä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

Seattlen hotellimme sijaitsi kaupungin ydinkeskustan lähettyvillä, valtaväylä Interstate 5:n itäpuolella sijaitsevalla Capitol Hillin trendikkäällä alueella. Tämä paikallisten hipstereiden suosima asuinalue on täynnä trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita, ja siellä sijaitsee myös lukuisia suosittuja yökerhoja. Alue sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, joten se oli mitä mainioin paikka jättää auto ja lähteä tutkimaan kaupunkia jalan.

Capitol Hillin aluetta

Moottoritie halki keskustan

Seattlen halki kulkeva 10-kaistainen Interstate 5 on selkeä vedenjakaja Capitol Hillin ja toimistokeskustan välillä. Valtavaa moottoritietä on yritetty kattaa keskustan kohdalta jo vuosien ajan, mutta vasta pieni pätkä on tunneloitui. Tien länsipuolella kohoavat Seattlen keskustan korkeat pilvenpiirtäjät, joista kaikkein korkeimmalle kurkottaa 76-kerroksinen ja 287-metrinen musta Columbia Center. Tämä vuonna 1985 valmistunut pilvenpiirtäjä on Yhdysvaltojen länsirannikon toiseksi korkein rakennus ja sen huipulla sijaitsee koko läntisen Yhdysvaltojen korkein näköalatasanne. Valitettavasti tasanne oli kuitenkin kiinni sunnuntaiaamuna, minkä lisäksi keli oli pilvinen. Niinpä päätimmekin jättää kokemuksen seuraavaan Seattlen matkaamme.

76-kerroksinen Columbia Center

Pilvenpiirtäjiä pilvisellä kelillä

Keskustan korkeat pilvenpiirtäjät ovat amerikkalaiseen tapaan pääasiassa toimistorakennuksia, joten alueella on viikonloppuisin todella hiljaista. Korkeiden rakennusten lomassa on silti mielenkiintoista kulkea, sillä koko ydinkeskusta on rakennettu kiintoisalle alueelle. Kartasta ei pysty päättelemään, että Seattlen ydinkeskusta sijaitsee merenrannasta nousevalla jyrkällä rinteellä. Ja tarkoitan kirjaimellisesti jyrkkää, sillä monet kadut ovat niin jyrkkiä että niistä tulee mieleen jyrkistä kaduistaan tunnettu San Francisco. 😯 Keskustan katuverkko kulkee kuitenkin niin mäen myötäisesti kuin sitä vastaankin, ja on mysteeri miten joistain liikennevaloista pystyy mitenkään lähtemään liikkeelle lumisella talvikelillä (tai alamäessä niihin pysähtymään). En ole nähnyt toista yhtä jyrkkään rinteeseen rakennettua pilvenpiirtäjäkeskustaa kuin Seattle, ja se kyllä yllätti meidät molemmat.

Seattlen keskustan jyrkkiä mäkiä

Columbia Centerin lähettyvillä sijaisee myös toinen näköalatasanne historiallisessa Smith Towerissa. Tämä vuonna 1914 valmistunut upea 38-kerroksinen toimistotorni on kaupungin ensimmäinen pilvenpiirtäjä ja korkein rakennus aina Space Needlen valmistumiseen saakka vuonna 1962. Historiallisen Pioneer Squaren laidalla sijaitseva valkoinen torni muodostaa täydellisen kontrastin viereisten modernien pilvenpiirtäjien kanssa ja on ilahduttavaa että 143-metriseen rakennukseen on pääsy muutaman dollarin hintaan.

Komea Smith Tower

Tornin hissit ovat alkuperäiset Otisin hissit ja yhdet ainoista koko Yhdysvalloissa joita operoi edelleen virallinen hissipoika. Hissit kuljettavat 35. kerroksen korkeudelle, jossa sijaitsee koristeellinen Chinese Room. Tämä yleellinen juhlatila on koristeltu upealla kiinalaishenkisellä puukatolla sekä käsinveistetyillä huonekaluilla. Rakennuksen edellisestä restauroinnista on kuitenkin kulunut jo lähemmäs 25 vuotta ja niinpä huonekalut ovat kuluneet, sillä niissä voi istua vapaasti. Kuuluisalle Wishing Chairille istuvan sinkkunaisen kerrotaan avioituvan vuoden sisällä, tosin ennustuksen toteutumisesta ei ole kovin tarkkoja tilastoja.

Koristeltu Chinese Room

Käsinveistetty puukatto

Ympäröivää Seattlea Smith Towerista

Matkustajasataman risteilyaluksia

Kerrosta ympäröi ulkotasanne, jolta saa napsittua hyviä valokuvia ympäröivästä Seattlesta. Jopa keskustan toisella laidalla sijaitseva Space Needle kurkistaa pitkän kadun toisessa päässä. Hieman lähempänä näkyvät hyvin Seattlen suuret urheilustadionit, joilla kaupungin kuuluisat joukkueet Seattle Seahawks (amerikkalainen jalkapallo) sekä Seattle Mariners (pesäpallo) pelaavat.

Avaruusneula kurkkii

CenturyLink stadion

Lähellä stadioneita näkyy myös Seattlessa pääpaikkaansa pitävän maailman suurimman kahvilaketju Starbucksin pääkonttori vanhassa tiilirakennuksessa. Sen vierellä sijaitsee Seattlen satama, joka on Pohjois-Amerikan 14. vilkkain konttisatama ja suosittu Alaskan risteilyjen lähtösatama.

Seattlen vilkas satama

Starbucksin maailmanpääkonttori

Vierailua historiallisessa Smith Towerissa voi hyvin suositella, sillä se tarjoaa erilaisen näkökulman kaupunkiin. Aivan tornin vierellä sijaitsee myös kaupungin vanha keskusta, jossa emme kuitenkaan tällä kertaa poikenneet. Sen sijaan jatkoimme matkaamme rantaan.

Vanhaa keskustaa

Seattle on merenrantakaupunki, joka on kuitenkin valitettavasti eristetty rannasta karmealla kaksikerroksisella kohotetulla valtatiellä. Tämä vuonna 1953 valmistunut Alaskan Way Viaduct nimellä tunnettu 6-kaistainen liikenneväylä on hirmuinen rumilus, jota pitkin kulkee noin 110 000 ajoneuvoa vuorokaudessa (enemmän kuin Suomen vilkkaimmalla tiellä, Kehä 1:llä). Rakennelma on ollut vihattu koko sen olemassaolon ajan ja kaupunkilaiset ovat toivoneet sen purkamista jo pitkään. Tien poistaminen tuli viimein ajankohtaiseksi vuonna 2001 Washingtonin osavaltion aluetta vavisuttaneen voimakkaan 6,8 Richterin Nisquallyn maanjäristyksen jälkeen. Järistys nimittäin vaurioitti rakennelmaa ja paljasti sen olevan todellinen kuolemanloukku suuren maanjäristyksen sattuessa. Pitkällisen suunnitellun ja monien kansanäänestysten jälkeen viime vuonna päästiin aloittamaan rakennustyöt uuden maanjäristyksen kestävän keskustatunnelin rakentamiseksi. Kun se on valmis joskus vuosikymmenen lopussa, voidaan kohotettu osuus viimein purkaa.

Kohotettu tie Smith Towerista

Ruma ja hengenvaarallinen betonihirvitys

Vaikka ranta-alue onkin henkisesti erillinen ydinkeskustasta, on sinne silti muodostunut monenlaisia turistikohteita. Tällaisia ovat esimerkiksi Seattlen akvaario, lukuisat kalaravintolat sekä lauttaterminaali, joka yhdistää Seattlen Puget Soundin vastarannalla sijaitseviin asutuskeskittymiin sekä Olympicin kansallispuistoon.

Seattlen ranta-aluetta

Lokinsyöttäjän valtaistuin

Rantalaiturilla olikin vilinää, kun ihmiset olivat saapuneet katsomaan sunnuntaiaamuista menoa. Pienen kiertelyn jälkeen jatkoimme matkaamme hieman edempänä sijaitsevalle Seattlen kuuluisalle Pike Place Marketille. Tämä yksi Yhdysvaltojen vanhimmista markkina-alueista on koko kaupungin suosituin nähtävyys, jolla vierailee vuosittain yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Vuodesta 1907 toimineilla markkinoilla on myyty Puget Soundista nostettua tuoretta kalaa sekä paikallisten maanviljelijöiden tuotteita jo yli sadan vuoden ajan.

Kuuluisa Pike Place Market

Vilinää kauppahallissa

Markkinalueen ydin on Pike Streetillä sijaitseva kauppahalli, jossa sijaitsevat muun muassa alueen kuuluisat kalankäsittelijät, fishmongerit. Nämä kalakauppiaat ovat tunnettuja tavastaan heitellä kaloja ketjussa työntekijältä toiselle sen valmistamiseksi myytäväksi. Erikoisesta tavasta on muodostunut nähtävyys, jota monet saapuvatpaikalle katsomaan. Kadun vastapäätä sijaitsee myös toinen merkittävä turistinähtävyys, maailman ensimmäinen Starbucks-kahvila.

Erilaisia tuoretuotteita

Tuoretta kalaa ja merenelävää

Markkina-alueen rajat ovat hieman epämääräiset, sillä alueeseen kuuluu monia rakennuksia, joita ei ole rakennettu loogisesti toistensa yhteyteen. Markkinoilla riittää kuitenkin vilinää tungokseksi saakka ja pienen kiertelyn jälkeen päätimme jatkaa matkaamme lounaalle toisaalla keskustassa. Lounaspaikaksi valikoitui jo monesti hyväksi havaittu The Cheesecake Factory, jonka valtaisat juustokakut olivat jälleen jumalainen jälkiruoka.

Aina yhtä juustokakkutehdas

Hyvin syöneinä kiersimme hetken aikaa Seattlessa pääpaikkaansa pitävän amerikkalaisen luksustavarataloketju Nordstromin keskustan lippulaivaliikettä. Hinnat olivat kuitekin niin kalliit, että emme edes harkinneet ostavamme sieltä mitään. Paljon halvempi liike löytyi kuitenkin alakerrasta, jossa sijaitseva Nordstrom Rack myi designer-tuotteita poistohintaan. Oli erikoista nähdä uutena jopa 1500 dollaria maksavia Manolo Blahnikin luksuskenkiä 81% alennuksella. Koska kyse on poistomyymälästä, ei tarjolla ole kuin yksittäisiä kokoja, joten kaupat jäivät täälläkin syntymättä. Nordstromin liikkeistä jäi kuitenkin sen verran kiinnostusta, että odotamme innolla vuonna 2012 aukeavaa Vancouverin tavarataloa.

Manolo Blahnikit pilkkahinnalla

Seattlen keskustaa

Iltapäivän päätteeksi oli aika lähteä katsomaan Seattlen kuuluisinta rakennusta, vuoden 1962 Seattlen maailmannäyttelyyn valmistunutta Space Needleä. Entinen maailmannäyttelyalue tunnetaan nykyisin Seattle Centerin nimellä ja siellä sijaitsee monia museoita, näyttelyitä, konserttitiloja sekä muun muassa historiallinen IMAX-teatteri. Alueelle on matkaa ydinkeskustasta hieman alle kaksi kilometriä, joten sinne voi ihan vain kävellä. Hauska tapa on kuitenkin nousta Seattle Monorailin kyytiin.

Tämä maailmannäyttelyä varten rakennettu lyhyt kohorata on mitaltaan vain 2,3 kilometriä, mutta se yhdistää toisiinsa ydinkeskustan sekä Seattle Centerin. Matka-aika on vain viitisen minuuttia ja hinta muutaman dollarin. Monorail oli avautuessaan suosittu messuvieraiden keskuudessa ja sillä matkusti ensimmäisen puolen vuoden aikana jopa 8 miljoonaa ihmistä. Näyttelyn päätyttyä yhteys kuitenkin lopetettiin, mutta se avattiin uudelleen 80-luvun lopussa. Sittemmin se on tarjonnut joka vuosi kyydin noin kahdelle miljoonalle turistille.

Seattlen historiallinen yksiraiteinen

Alkuperäinen suunnitelma oli jatkaa monorailia edemmäs ja olemassa oli suunnitelma peräti viiden linjan verkostosta. Laajennuksesta väännettiin kättä aina vuoteen 2007 saakka, jolloin suunnitelma lopullisesti hylättiin kaupungin bussiverkoston kehittämiseksi. Seattleen on myös rakennettu vuodesta 2009 alkaen raitiovaunuverkostoa, jonka kolme tämänhetkistä linjaa yhdistävät Seattlen lentokentän kaupungin keskustaan.

Monorailin keskustan päätepiste

Seattle Centeriin saavuttaessa katse hakeutuu pakostikin 184 metriä korkeaan Space Needleen. Tämä tikun nokassa olevaa lentävää lautasta muistuttava näköalatorni on kaupungin tunnus ja historiallinen maamerkki. Tornissa on vieraillut sen avautumisen jälkeen yli 50 miljoonaa vierailijaa ja sen hissit voivat kuljettaa päivässä jopa 20 000 vierasta.

Seattlen Space Needle

Lentävä lautanen tikun nokassa

Siro torni on kuitenkin rakenteeltaan erittäin vankka ja se on suunniteltu kestämään aina 89 km/h vauhdilla puhaltava hirmumyrsky kuin 9,1 magnitudin maanjäristyskin (tasan sama lukema kuin aluetta vuonna 1700 heiluttanut Cascadian jättijäristys). Tornin kaatumista ei siis tarvitse pelätä ja hissimatka ylös on lyhyt ja sujuu ilman dramatiikkaa. Ylhäällä sijaitsee 150 metrin korkeudella pyörivä ravintola ja kymmenen metriä korkeammalla varsinainen näköalatasanne.

Rakennusajan kuvia

Olimme onnekkaita, sillä ylös päästyämme pilvinen päivä alkoi viimein hieman rakoilla ja Seattle esittäytyi meille mitä upeimpana. Minun on pakko sanoa, että Seattlen siluetti on erittäin upea, sillä eri korkuiset rakennukset luovat siihen kerroksia ja tekevät siitä kiehtovan. Korkeaa keskustaa ympäröivät kauniin vehreät asuinalueet, joita halkovat leveät moottoritiet.

Ylhäältä erottuvia yksityiskohtia

Vehreitä asuinalueita

Upean siluetin Seattle

Kaikissa suunnissa näkymää hallitsee vesi. Puget Soundin lahti näyttäytyy ylhäältä upeasti ja idässä näkyy Lake Washington taustallaan Bellevuen keskusta. Aivan vieressä kimaltelee myös Lake Union, joka tosin on oikeasti leveä osa Lake Washingtonista Puget Soundiin laskevaa jokea.

Utuinen Bellevue

Ympäröiviä vesistöjä

Kaiken kruunaavat kaikissa suunnissa näkyvät vuorijonot. Kaskadivuoret idässä ja Olympiavuoristo lännessä. Kauniilla säällä etelässä näkyisi selkeästi myös huikea melkein 4,4 kilometriä korkea Mount Rainierin lumihuippuinen tulivuori, joka sijaitsee vain 87 kilometriä Seattlesta. Pilvet kuitenkin verhosivat Rainierin tällä reissulla sisäänsä, joten sen näkeminen jäi ensi kertaan.

Vietimme ylhäällä hyvän aikaa hienoja maisemia ihaillen. Vaikka Space Needle onkin puhdas turistikohde ja pääsylipun hinta sen mukainen, on sieltä aukeava maisema silti aivan mieletön ja kohde Seattlessa ensimmäistä kertaa vierailevalle pakollinen rasti.

Seattle panoraama

Space Needlen vieressä sijaitsee monia muitakin kiintoisia turistikohteita, kuten suosittu populaarikulttuurin museo, EMP Museum. Ilmainen ja hauska kohde on kuitenkin alueen keskellä sijaitseva International Fountain. Tämä puolipallonmuotoinen suihkulähde sijaitsee suuren altaan keskellä ja se päästelee pitkiä vesisuihkuja kaikkiin suuntiin. Lapsilla on hauskaa juoksennella suihkulähteen ympärillä ja aina välillä suihkulähde ”räjähtää”, ampuen ilmaan kymmenien metrien korkuisen vesisuihkun.

Iltapäivä Seattle Centerissä

Villi International Fountain

Lasten tepastelua oli hauska seurata, joskin suihkulähteen liukkailla reunoilla on syytä olla hieman varovainen. 💡

Kansainvälinen suihkulähde

Viimeinen vierailukohteemme aivan Seattle Centerin vierellä oli Bill & Melinda Gates Foundationin uudenaikainen kampus. Tämä Microsoftin perustajan ja maailman rikkaimman miehen Bill Gatesin ja tämän vaimon Melindan vuonna 2000 perustama säätiö on maailman suurin läpinäkyvä hyväntekeväisyyssäätiö. Säätiön varat ovat jopa 42,3 miljardia dollaria, joilla säätiö päähankkeinaan rahoittaa köyhyyden torjuntaa sekä terveydenhuollon edistämistä ympäri maailmaa, sekä amerikkalaisten vähävaraisten opiskelumahdollisuuksien parantamista Yhdysvalloissa.

Miljardisäätiön päämaja

Säätiö on hyvässä maineessa ja se muun muassa edistänyt merkittävästi polion hävitystä ja rokotusten leviämistä kehitysmaissa. Säätiö on perustajiensa lempilapsi ja Bill Gatesin nykyinen pääasiallinen päivätyö. Gatesien lisäksi säätiölle on lahjoittanut merkittävästi rahaa myös omahalainen miljardööri Warren Buffett osana omaa hyväntekeväisyyttään.

Kampuksessa ei ole sen enempää nähtävää kuin sen uudenaikaiset rakennukset. Ne nähtyämme lähdimme kävelemään takaisin hotellillemme. Illalla kävimme vielä pienellä ilta-ajelulla ennen nukkumaan menoa. Vancouveriin palasimme maanantaina iltapäivän puolella ja olimme molemmat hyvin tyytyväisiä reissumme. Seattle oli vaikuttanut meistä molemmista erittäin kiintoisalta kaupungilta, johon jäi runsaasti nähtävää tulevillakin reissuilla.

Matkalla takaisin hotellille

Ilta-ajelulla

Seattlessa on paljon samaa Vancouverin kanssa, erityisesti sitä ympäröivän upean luonnon suhteen. Kaupunkin on kuitenkin periamerikkalainen valtavine moottoriteineen sekä ydinkeskustassa sijaitsevine toimistopilvenpiirtäjineen. Autoliikenteen määrä Seattlessa on valtava ja se oli ehkä ainoa mieleemme jäänyt negatiivinen seikka. Palaammekin kaupunkiin varmaan taas piakkoin, mistä sitten jälleen uusia kuvia ja tarinoita.

Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

(Yhteensä 1 210 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.