Siperian metsäpalot

Kanada sijaitsee yli 7000 kilometriä Suomesta, mutta yksi yhteinen kiusa kummallakin maalla kuitenkin on: jokavuotiset metsäpalot Venäjällä. Suomessa on parina viime kesänä saatu kärvistellä taivaan harmaaksi värjäävästä savusta, joka on yleensä lähtöisin Venäjän puolella roihuavista laajoista metsäpaloista. Maiden ollessa rajanaapureita tämän yhteisen ongelman on voinut jotenkin ymmärtää, vaikka joskus onkin hämmästyttänyt miten savu voi kulkeutua jopa tuhannen kilometrin päästä koko Etelä-Suomen kiusaksi.

Kanadan etäisyys Venäjästä on lähimmillään noin 1500 kilometriä ja väliin mahtuu Alaskan valtava erämaa. Vancouverista etäisyyttä Venäjän rajalle kertyy kuitenkin noin 3500 kilometriä, mutta siitä huolimatta kaupungin ilma on ollut viime päivinä harmaana Siperian metsäpaloista kantautuvan savun vuoksi. Tilanne on pahentunut päivä päivältä, sillä lämmin ja tyyni keli on hellinyt Vancouverin aluetta.

Fraser Valley, jossa Vancouverkin sijaitsee, on otollinen paikka kesän poutaisten ilmamassojen jämähtää paikoilleen, sillä aluetta rajaa idässä yhtenäinen Rannikkovuorten vuorijono, jonka ylitse ilmamassojen ja kaikenlaisten hiukkasten kestää kivuta. Ongelma onkin melkein jokakesäinen, mutta yleensä se painottuu alueen aivan itäisimpiin osiin, kuten Abbotsfordin alueelle vuorten juurella.

Onneksi tämän hetkiseen tilanteeseen on tiedossa helpotusta lähipäivinä, kun tuuli alkaa jälleen puhaltaa ja savuverhon pitäisi alkaa siirtyä kohti itää. Sinitaivasta onkin ehtinyt jo kaivata muuten niin kauniin ja lämpimän kesän keskellä.

(Yhteensä 257 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.