Pohjois-Amerikan kallein kaupunki

Pitää paikkansa että Vancouver on kaunis ja mahtava asuinkaupunki, kuten yläpuolen kuuluisa maisemakuva kaupungin keskustasta kertoo. Valitettavasti kauniilla maisemilla ja upealla asuinympäristöllä on kuitenkin hintansa, sillä Vancouver ei todellakaan ole halpa kaupunki asua. Varsinkin kuvan Downtownin alueella asuntojen hinnat ja vuokrat ovat todella kovia, mihin on monia syitä. Ensiksikin veden ympäröimän niemen maa-alue on rajallinen ja jo sangen tiiviisti rakennettua. Lisäksi kaikki keskustan uudisrakentaminen on tarkasti säädeltyä ja esimerkiksi rakennusten korkeuksille sekä sijoittumiselle on rajoituksia. Kun tähän lisätään vielä voimakkaan väestönkasvun aiheuttama hurja kysyntä, jossa kaikki kynnelle kykenevät hamuavat kaupungin keskustaan tai ainakin sen lähettyville, on selvää että asumisestaan saa olla valmis pulittamaan.

Karkeasti ottaen tuhannella eurolla (noin 1300 Kanadan dollaria) ei Downtownin alueelta saa kuin yhden hengen pieniä yksiöitä rakennusten alakerroksista. Kaksi makuuhuonetta ja jonkinlaiset maisemat vaativat yli 2000 dollarin kuukausivuokran maksamista ja yläkerroksiin on asiaa vasta lähempänä 3000 dollaria kuussa (2300 euroa). Hulppeat penthouset hinnoitellaan tästä vielä moninkertaisesti korkeampiin svääreihin, joihin tavallisilla ihmisillä ei ole mitään asiaa.

Nämä ovat melkoisia hintoja kaupungissa, jossa keskimääräinen vuositulo vuoden 2008 tilastojen mukaan oli reilut 45 300 dollaria (noin 34 600 euroa). Tätä lukemaa vasten on melkein irvokasta, että omakotitalojen keskimääräinen hinta Vancouverissa nousi viime vuonna peräti 792 000 dollariin (604 000 euroa!!), ollen pitkällä kaulalla koko Kanadan kalleimmat. Hinnakkaimmat viime vuosina Vancouverin alueella myydyt kartanot ovat olleet kauppa-arvoltaan lähes 30 miljoonaa dollaria ja kauppa on käynyt hyvin. Kuitenkaan miljoonalla dollarillakaan ei voi olla alkuunkaan varma saako itselleen pienen ”kartanon” vaiko pelkän huumetönön. Kuulostaako uskomattomalta? Ei enää tämän sivuston jälkeen…

Ei ollutkaan suuri yllätus, että kuluneella viikolla julkaistu tutkimus 130:sta maailman suurkaupungista listasi Vancouverin Pohjois-Amerikan kalleimpana ja maailman 37. kalleimpana kaupunkina. Los Angeles löytyy Yhdysvaltojen kalleimpana sijalta 42 ja New York sekä Chicago jaetulta sijalta 47. Kanadan suurin kaupunki Toronto oli 50. kallein. Kyseenalaisen voiton listauksessa vei Sveitsin Zürich perässään megakaupunki Tokio. Tutkimuksessa verrattiin 400 yksittäisen asian ja tuotteet hintaa kaikissa vertailun kaupungeissa. Näistä muodostuvat lukemat suhteutettiin mittatikkuna pidettyyn vuoden 2001 New Yorkiin.

Maailman kalleimmat kaupungit 2011

Vancouverin sijoitus nousi edellisestä listauksesta tuntuvasti, sillä viime vuonna sijoitus oli 72. Huomattavasti eniten Vancouverin kalleuteen vaikuttavat korkea asumisen hinta sekä keskimäärin alhainen tulotaso. Vaikka Vancouverissa asuukin paljon ihmisiä jotka tienaavat erittäin paljon, alkaa kaupunki olla varsinkin alemman tulotason ihmisille tuskallisen kallis. Eipä ihme että suurin metropolialueen väestönkasvu suuntautuukin Vancouverin sijaan sitä ympäröiviin lähiöihin. Surreyn kaltaiset alavan maan lähiöt metropolialueen itälaidalla ovat kasvattaneet viidessä vuodessa väkilukuaan jopa 15%:lla. Juuri Surrey on paikallinen vertaukuva tälle ilmiölle, sillä sen väkiluku kasvoi peräti 18,6% (73 000 ihmistä!) ollen viime vuoden lopussa lähes 470 000. Kaupungin odotetaankin ohittavan itse Vancouverin väkiluvun vuoteen 2041 mennessä, jollei jo aikaisemmin.

Väestönkasvu Vancouverin metropolialueella (Vancouver vasemmassa yläsektorissa)

Valtavasta väkiluvustaan huolimatta Surrey on kuitenkin lähinnä valtava lähiömatto Vancouveriin johtavien moottoriteiden varrella, noin tunnin päässä Vancouverin keskustasta. Joukkoliikennettä on vähän ja auto pakollinen jokaisessa taloudessa. Kuitenkin erityisesti tilaa tarvitseville lapsiperheille se on vetovoimainen vaihtoehto ahtaiden ja kalliiden kaupunkiasuntojen sijaan. Koska tälle kysynnälle ei näy nykytilanteen valossa loppua, onkin odotettavaa että Surreyn kaltaisten lähiöiden kasvu jatkuu tulevaisuudessakin.

Tilanne kuulostaa hyvin tutulta Suomen pääkaupunkiseutuun verrattuna. Helsinkihän on vastaavissa vertailuissa sijoittunut jopa aivan listausten kärkipäähän, mikä on käsittämätöntä pienelle syrjäiselle kaupungille ja todellinen kauhistus sen asukkaille. Korkeasta asumisen hinnasta eivät hyödy kuin harvat, joten kalleus on vancouverilaisillekin jatkuva puheen ja parjauksen aihe. Jossain vaiheessa on tultava vastaan raja ja itse olen vakuuttunut että se raja on hyvin lähellä niin Vancouverissa kuin Helsingissäkin. Sitä ennen ei ole kuitenkaan muuta vaihtoehtoa kuin kaivaa kuvettaan. Onneksi ainakin Vancouverin tapauksessa rahoilleen saa vastineeksi mahtavan asuinkaupungin äärimmäisen upeilla maisemilla. Silti, suuri kupla odottaa puhkeamistaan. Jo pelkästään historia sanoo että näin tulee käymään ennemmin tai myöhemmin…

(Yhteensä 2 744 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

5 vastausta artikkeliin “Pohjois-Amerikan kallein kaupunki”

 1. Yleinen palkkatilasto tai esim alaasi liittyvät palkan ylä ja ala ja se sun arviot ka.sta olis paikallaan, tuollaisissa vertailuissa. Muuten kokonaiskuva häviää, tai koko postauksen pointti.

   
  1. John Smith, näin uutena kanadalaisena on vähän vaikea arvioida edes oman alani palkkahaarukkaa, sillä tarjolla on sen verran ristiriitaista tietoa. Tämä tutkimus oli kuitenkin viime viikolla Kanadassa laajasti uutisoitu, joten se antanee aika hyvän kuvan keskimääräisestä tilanteesta. Ja ainakaan keskustelupalstojen perusteella kukaan ei lähtenyt kiistämään, etteikö Vancouver olisi todella kallis kaupunki juuri mainitsemistani seikoista johtuen.

   Vaikka oma palkkani onkin esitettyihin numeroihin nähden erittäin hyvä, niin kyllä silti tekee ”kipeää” maksaa asumisen kaltaisesta perusasiasta 1500-2000 euroa kuussa! Ja kun silläkään ei vielä saa vastineeksi vielä mitään oikeasti luksusmaista. Kovasti on asumisen hinnoissa iltaa täälläpäin. 😐

    
   1. No Berliinin hinnat tiedät ja cost of living indexit. Vähän sama kun Münchenissä vuokralla olisit ja Berliinin palkoilla. tai Svetsissä sama analogia. Tätä vääristymää tarkoitin. Kerro vähän yöelämästä ja olutskenestä ajan mittaan hintoineen. Saattaisi kiinostaa länsirannikko jossain vaiheessa turistina.

     
 2. Vancouver piti sijoituksensa Pohjois-Amerikan kalleimpana kaupunkina myös tänä vuonna. Maailmanlistalla kaupunki kiipesi viime vuoden sijalta 37 sijalle 21. Tieto ei yllätä yhtään täällä asuvaa, sillä asuinkustannukset ovat erittäin korkeat ja jatkavat nousuaan vuosi vuodelta. 👿

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.