Syksyn värejä

Syksy on värien aikaa ja Kanada on kuuluisa kauniista ruskastaan. Onhan maan lipussakin ruskanpunainen vaahteranlehti, tosin punaisen värin tausta on ennemminkin maan brittiläisessä historiassa, kuin syksyssä. Pohjoisena maana syksy kuitenkin värjää Kanadan valtavat metsäalueet joka vuosi keltaisen, punaisen sekä oranssin lukemattomilla sekoituksilla.

Koska ruskan alkamiseen vaikuttaa kaikkein eniten päivän lyhentyminen ja auringonvalon väheminen syksyisin, alkavat lehdet vaihtaa väriä suunnilleen samoihin aikoihin Kanadan molemmilla rannikoilla. Ruska on kuitenkin voimakkain ja ehdottomasti värikkäin maan itärannikolla, missä syksyinen sää on yleensä länsirannikkoa kylmempää ja kuivempaa. Kalliovuorten länsipuolella sijaitsevilla alueilla, kuten Vancouverissa, nautitaan leudommista keleistä läpi talven ja saadaan syksyisin niin paljon vettä, etteivät puut tuota paljoa lehdet punertavaksi värjäävää antosyaania.

Tämän vuoksi täällä länsirannikolla ruska on melko mieto ja sisältää yleensä kaikkein eniten keltaisen sävyjä. Länsirannikolla metsät muodostuvat myös paljolti havupuista ja muista ikivihreistä lajikkeista, mitkä pysyvät vihertävinä läpi leudon talven. Kuitenkin kaupunkialueilla istutettu puusto on pääosin visuaalisesti nätimpänä pidettyä lehtipuustoa, minkä vuoksi Vancouverissakin voi kokea ainakin jonkinlaista ruskan taikaa.


Ruskaa Burnabyssä

Vaikka kelit ovatkin olleet sangen sateiset, olen viimeisen parin viikon aikana kierrellyt eri asuinalueiden katuja etsiskellen merkkejä ruskasta. Pienen otokseni perusteella Vancouverin kaupungin alueella parhaimmat alueet syksyn kuvaamiseen näyttäisivät olevan vanhoja lehtipuita paljon sisältävä Shaughnessyn hienostoalue sekä Mount Pleasantin alue 11th ja 33th Avenuen välillä. Myös Commercial Driven itäpuoleiset sivukadut Itä-Vancouverissa sisältävät melko hyviä kuvauspaikkoja, jotka kannattaa tsekata.

Syksyn värejä keskustassa

Itselläni tämä syksy menee hyvien kuvauspaikkojen etsinnässä, joita voi sitten ensi vuonna yrittää käydä kuvaamassa paremman kelin vallitessa. Muutamassa hyväksi osoittautuneessa paikassa ehdinkin hieman jo missata kaikkein parhaan kuvausajan, sillä syksyn eteneminen vaihtelee kadusta toiseen. Viime viikkojen sateinen kelikin teki osasta valokuvia hieman synkeitä, mutta mahtuipa joukkoon muutama poutapäivänä kauniilla sinisellä taivaallakin kuvattu otos. Ensi syksynä sitten paremmalla ajoituksella.


Shaughnessyn vehreitä katuja

Mountain Pleasantin aluetta

(Yhteensä 793 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.