Vancouver globaali finanssikeskittymä?

Vancouver on Kanadan suurin ja koko Pohjois-Amerikan neljänneksi suurin satamakaupunki. Satamatoiminnan liikevaihto koko metropolialueella lasketaan vuositasolla yli kymmenessä miljardissa dollarissa, minkä vuoksi käynnissä onkin Gateway Programmin kaltaisia satamatoimintaa tukevia jättimäisiä liikennehankkeita. Satamatoiminta jakautuu kuitenkin monen metropolialueen kaupungin kesken, minkä vuoksi se ei ole itse Vancouverin merkittävin teollisuudenala. Tällainen on hieman yllättäen metsäteollisuus, jota kuitenkin selittävät lukuisat kaupungissa pääpaikkaansa pitävät metsäalan yritykset. Metsäteollisuuden lisäksi Vancouveriin on keskittynyt myös kaivosteollisuutta merkittävissä määrin ja sen merkitys kasvaa koko ajan alan vankan kasvun myötä.

Toiseksi suurin elinkeino Vancouverissa on vähemmän yllättäen turismi, jota houkuttelee kaupunkia kaikkialla ympäröivä luonnonkauneus. Vancouver on myös merkittävä mediakaupunki, jossa kuvataan elokuvia, tv-sarjoja sekä mainoksia kolmanneksi eniten koko Pohjois-Amerikassa, heti Los Angelesin ja New Yorkin jälkeen. Oikeasti, kun seuraavan kerran näet automainoksen, on hyvin mahdollista että sen näyttämönä toimii Vancouver. Kaupunki on kunnostautunut myös tietokonepelien merkittävänä kehityskeskuksena, joskin viime vuosina Ontarion ja Quebecin provinssien tarjoamat verohoukutukset ovat onnistuneet imemään kaupungista pelialan työpaikkoja Torontoon ja Montrealiin.

Vaikka Vancouverin talous rakentuukin sangen monen alan varaan, on kaupungin ongelmana ollut lähes aina, että vain muutama näistä aloista on erityisen merkittävä. Vaikka kaupungissa sijaitseekin monen merkittävän yrityksen konttori, ovat ne yleensä pieniä maksimissaan muutaman sadan hengen sivukonttoreita. Tuhansia työllistäviä pääkonttoreita on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Torontossa ja Montrealissa, sekä viime vuosina energia-alan boomilla ratsastaneessa Calgaryssä. Hieman pilkallisesti Vancouveria sanotaankin monesti resort towniksi eli kävijöitä houkuttelevaksi kaupungiksi, jolla ei kuitenkaan ole merkittävää taloudellista asemaa.

Tätä taustaa vasten olikin sangen yllättävä lukea juuri ilmestynyt tutkimus The Global Financial Centres Index 2013, joka nimeää Vancouverin maailman merkittävimpien globaalien finanssikeskusten joukkoon. Melko kattavan 79 kaupungin listauksessa Vancouver kipuaa sijalle 15, heti Piilaakson kyljessä kukoistavan San Franciscon sekä hallituksen pönkittämän Washingtonin jälkeen. Vancouverin taakse jäävät kirkkaasti sellaiset kaupungit kuin Sydney, Shanghai sekä Pariisi, mikä on yllättävää. Helsinki löytyy listauksen sijalta 52.

Maailman 20 johtavaa finanssikeskusta

Indeksi perustuu yli kahden tuhannen ”finanssiammattilaisen” arvioon eri kaupunkien kilpailukyvystä, yritysilmapiiristä, infrastuktuurista, korruption tasosta sekä riskiherkkyydestä ja vaikuttaa ainakin päällisin puolin sangen hyvin laaditulta. Vastaavia tutkimuksia julkaistaan toki tämän tästä, mutta ainakin näillä mittareilla Vancouver vaikuttaa sangen houkuttelevalta paikalta perustaa yritys. Tästä onkin joitain merkkejä Gastownin ja Yaletownin kaupunginosissa, jonne on viime vuosina syntynyt kymmeniä pieniä startuppeja. Vaikka näiden merkistys kaupungin taloudelle on onkin vielä hyvin pieni, ovat ne silti positiivinen signaali valoisista näkymistä. Samaan aikaan kaupunkiin myös perustetaan jatkuvasti uusia sivutoimistoja. Uusimpiin tulijoihin kuuluvat muun muassa Facebook ja Samsung.

Mutta kuinka houkutella Vancouveriin tulevaisuudessa myös pääkonttoreita? Siihen tutkimus ei osaa vastata. Ainakin eväiden pitäisi olla kohdallaan, joten ehkäpä Vancouver ei vain mainosta yritysystävällisyyttään tarpeeksi? Vaikea sanoa, mutta näyttäisi siltä että asiasta vastaavilla tahoilla riittää edelleen työtä…

(Yhteensä 310 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.