Kuvankaunis Joffre Lakes

Elokuun alussa vietetty British Columbia Dayn pitkä viikonloppu sai meidät varaamaan lyhyellä varoitusajalla kahden yön majoitus Pembertonista. Vaikka Pembertoniin voikin ajaa ihan päiväseltään Vancouverista (etäisyys noin 150 kilometriä), mahdollistaa perillä yöpyminen kuitenkin tutkia ympäröiviä vuoristoja aivan eri tavalla.

Kesä voi olla Pembertonissa erittäin kuuma ja yli +35 asteen lämpötilat ovat täysin normaaleja. Viikonloppu ei ollut tästä poikkeava, vaan elohopea kohosi sekä lauantaina että sunnuntaina lähelle kyseistä lukemaa. Pienessä Pembertonissa on vain kolme majapaikkaa ja olimmekin melko yllättyneitä ettei varaamassamme hotellissa ollut ilmastointia. Sellaisen kun luulisi olevan pakollinen tälläisella paikkakunnalla. Onneksi yöt olivat kuitenkin huomattavasti päiviä viileämpiä ja niinpä saimmekin nukuttua hyvin.

Pembertonin lähettyvillä on roihunnut koko kesän suuri metsäpalo, jonka savu värjäsi edelleen laakson taivaan harmaaksi. Olimmekin hieman huolissamme lauantaisesta vaelluksestamme kehutulle Joffre Lakesille, mutta ilahduttavasti savu ei ollut saavuttanut tätä laaksoa ja taivas perillä oli kauniin sininen. 😛

Joffre Lakesin puisto

Jos nimi Joffre Lakes kuulostaa tutulta, olet oikeassa. Olemme vierailleet alueella useaan otteeseen, mutta emme ole koskaan suunnanneet aivan parkkipaikan vieressä sijaitsevaa ensimmäistä järveä edemmäs. Suunnitelmamme olikin tehdä tähän nyt muutos ja vaeltaa päivän aikana kahdelle ylemmälle järvelle. 🙂

Parkkipaikka täyttyy nopeasti

Alimmaltakin järveltä on hieno maisema

Saapuessamme paikalle aamukymmeneltä, oli parkkipaikka jo melkein täynnä. Parin viime vuoden aikana Joffre Lakesista on muodostunut erittäin suosittu päivävaellus, varsinkin sen jälkeen kun ylös johtava polku tehtiin täysin uusiksi. Enää ei retkeläisten tarvitse kivuta suurten lohkareiden ylitse keskimmäiselle järvelle päästäkseen, vaan uusi polku on tasainen ja hyvä kulkea. Jyrkkä se on silti edelleen ja ylöspäin kivutessa saakin hyvin hien pintaan.

Polku halki metsän

Virkistävää vuoristovettä

Polku keskimmäiselle järvelle

Matka keskimmäiselle järvelle kestää noin tunnin verran, mutta perillä vaiva palkitaan huikeilla maisemilla. Edessä levittäytyy turkoosinsininen tyyni vuoristojärvi, ympärillään korkeat vuoret. Silmä hakeutuu välittömästi suureen Matier Glacierin jäätikköön, joka roikkuu ympäröivien vuorten päältä.

Poseeraus kauniilla keskijärvellä

Mahtava maisema levähtää

Keskimmäiseltä järveltä eteenpäin jatkuvaa polkua ei ole kunnostettu ja kävely muuttuukin vaeltamiseksi. Isoja kivenlohkareita on raskasta nousta ja on syytä olla varovainen horjahtamisen suhteen. Puolimatkassa polun vieressä solisee kaunis ylemmältä järveltä vetensä saava vesiputous, jonka luona on hyvä hetken hengähtää.

Koski ylemmältä järveltä

Ylemmälle järvelle on keskimmäiseltä järveltä noin puolen tunnin matka ja sinne saavuttua on kuin toisessa maailmassa. 1564 metrin korkeudessa sijaitsevaa kaunista vuoristojärveä ympäröivät jopa 2783 metriin kohoavat kiviset vuorenhuiput, joilla sijaitsee yhteensä kolme suurta jäätikköä. Matier Glacier on jäätiköistä kaikkein suurin ja näkyy aina alimmalle järvelle saakka. Sen vieressä sijaitsevat kuitenkin myös pienemmät Stonecrop Glacier sekä Tszil Glacier, jotka näyttävät alhaalta yhdeltä ja samalta jäätiköltä.

Matier Glacier

Ympäröivästä maisemasta näkee, että jäätikköjä on ollut aiemmin vielä enemmänkin ja että jäljellä olevatkin ovat aiemmin yltäneet aina järvelle saakka. Mutta kuten muuallakin maailmassa, myös nämä mahtavat jäätiköt vetäytyvät kaiken aikaa ja näin lämpimänä kesänä niiltä valuvatkin suuret purot, jotka täydentävät järveä kaiken aikaa. Jäätiköiden juureenkin on mahdollista vaeltaa, mutta se vaatii vielä 300 metrin nousun ylös kivikkoista seinämää, johon meillä ei ollut enää virtaa.

Puro jäätiköltä

Kuvankaunis Upper Joffre Lake

Upper Joffre Laken päässä suuren kivikon keskellä sijaitsee leirintäalue, joka oli näin pitkän kesäviikonlopun aikaan täynnä telttoja. Yöpyminen vuoristossa tähtien alla tällaisissa maisemissa on varmasti mahtava kokemus ja tuolloin on varmasti myös voimia tutkia ympäröiviä jäätiköitä lähempää.


Leiripaikka kivikossa

Helikopterin hätälaskeutumispaikka

Me suuntasimme matkamme järven päässä sijaitsevalle suurelle kalliolle, jolla päätimme syödä eväämme. Sinne pääseminen edellytti kuitenkin jääkylmän puron ylittämistä paljain jaloin (vesi oli todella kylmää!), mutta onneksi lämpimällä kalliolla oli mukava kuivatella jalkoja.

Kylmää jäätikkövettä!

Ei hassumpi lounaspaikka

Sanattomaksi vetävä maisema

Siinä eväitä syödessämme emme voineet kuin kilpaa kehua paikan kauneutta. Joffre Lakes kuuluu ehdottomasti kauniimpien näkemiemme paikkojen joukkoon ja on ehdottomasti samalla tasolla kuin Banffin luonnonpuisto Kalliovuorilla. Itse asiassa Matier Glacier on ehkä jopa näyttävämpi kuin maailmankuulun Lake Louisen taustalla häämöttävät jäätiköt.

Jättimäiset jäätiköt

Istuskelu jäätiköiden alapuolella oli hetken aikaa hieman jännittävää, sillä kesken eväiden syönnin yläpuoleiselta jäätiköltä kuului iso paukahdus. Selkeästi jokin osa jäätikön sisusta murtui, mutta onneksi mitään ei pudonnut alas järveen. Sellaisenkin riski on olemassa ja tekee varmasti teltailusta alueella hieman jännittävämpää. 😀

Paikka jota ei haluaisi jättää

Paluumatkalla ihmettelimme uskalikkoja, jotka olivat uskaltautuneet uimaan kesälläkin erittäin kylmässä järvessä. Eipä silti, vesi näytti kyllä meistäkin houkuttelevalta, ainakin siihen saakka kun siihen dippasin sormensa lämpötilan toteamiseksi.

Tästä ei uimapaikka parane

Meiltä kului noin 11 kilometriä pitkään vaellukseen viitisen tuntia, jotka olivat yhdet parhaimmat hetket pitkään aikaan. Joffre Lakesia voi suositella kenelle tahansa, sillä ainakin keskimmäiselle järvelle on nykyisin niin helppo päästä ja maisemat ovat kyllä sen arvoiset. Uskomaton paikka! 😮

(Yhteensä 547 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.