Kanadan työllisyystilanne (2017)

Olen kirjoitellut Kanadan työllisyystilanteesta aina noin vuoden välein ja viimeisten parin vuoden aikana uutiset ovat olleet lähes poikkeuksetta positiivisia. Talous kasvaa ja voimakkaasti lisääntyvästä väestöstä huolimatta työttömyys on  jatkanut voimakasta laskuaan.

Tämä on hyvä uutinen työttömille kanadalaisille varsinkin, kun positiivista kehitystä on tapahtunut tänä vuonna kaikkialla maassa. Oma kotiprovinssimme British Columbia jatkaa edelleen listan kärjessä alhaisella 4,9% työttömyysasteella, jossa on laskua viime vuoteen verrattuna 0,7%. Käytönnössä British Columbiassa aletaan lähestyä täystyöllisyyttä, jos trendi jatkuu samanlaisena.

Rakentaminen jatkuu kiivaana

Aiempaa paremmin menee myös naapuriprovissin Albertassa, jossa työttömyys on laskenut vuodessa 0,8% lukemaan 7,9%. Se on kuitenkin vielä yli kansallisen keskiarvon, joka oli syyskuussa 6,2%. Albertan talous jatkaakin todennäköisesti hidasta kohentumistaan aina siihen saakka, että öljyn ja energian nyt jo pitkään alhaisena pysytellyt hinta lähtee jälleen nousuun.

Erityisen positiivista kehitystä on viime kuukausina nähty Kanadan suurimmassa provinssissa Ontariossa, jossa työttömyys on laskenut vuodessa melkein prosenttiyksikön, asettuen syyskuussa 5,6% lukemaan. Provinssi lisäsi pelkästään viime kuussa 35 000 työpaikkaa, mistä iso osa täysiaikaisia paikkoja. Sama nähtiin myös koko maan tasolla, jossa 102 000 osa-aikaista työpaikkaa muuttui viime kuussa 112 000 kokoaikaiseksi paikaksi. Kehitys oli samansuuntaista sekä yksityisellä että julkisella alalla ja sitä vetivät erityisesti kaupan ala sekä koulutus lukukausien alettua. Suunta on positiivinen ja se tarkoittaa että lukemien takana on aiempaa parempien työpaikkoja. 🙂

Erinomaisen työllisyystilanteen huomaa myös omalla teknologia-alallamme, jossa palkkauksesta on tullut jo hankalaa, hyvien työntekijöiden saadessa useita tarjouksia. Hyvänä puolena myös palkat jatkavat tasaista nousuaan, joskin epäsuhta asumisen kalleuden kanssa on erityisesti täällä Vancouverissa edelleen erittäin voimakas.

Tässä vielä jokaisen provinssin tuoreet työttömyyslukemat sekä suluissa vuoden takainen tilanne.

— Newfoundland 15.1% (13,8)
— Prince Edward Island 9.5% (10,7)
— Nova Scotia 9.0% (8.3)
— New Brunswick 7.8% (9.2)
— Quebec 6.0% (6.9)
— Ontario 5.6% (6.5)
— Manitoba 5.5% (6.4)
— Saskatchewan 6.2% (6.9)
— Alberta 7.9% (8.7)
— British Columbia 4.9% (5.6)

(Yhteensä 459 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.