Pähkinänsärkijän pyörteissä

Pähkinänsärkijä (Eng. The Nutcracker) on venäläisen säveltäjä Pjotr Tsaikovskin kuuluisa balettiteos, joka sai kantaesityksensä vuonna 1892 Pietarin kuuluisassa Mariinski-teatterissa. Teoksen juoni perustuu vuonna 1816 julkaistuun satuun pienen Klaara-tytön unesta jouluyönä. Unessa Klaara saa joululahjaksi pähkinänsärkijänuken, joka herää yöllä uneen ja puolustaa tätä hiirikuninkaan hyökkäykseltä. Tapahtumien keskellä nukke muuttuu unelmien prinssiksi, joka kuljettaa parin taikamaahan.

Teos käsittää klassista balettia sekä unohtumattomia klassisen musiikin sävelmiä ja se on suosittu balettiesitys, aiheestaan johtuen varsinkin joulun aikaan. Ajankohtaan nähden olimmekin Niinan kanssa kiinnostuneita näkemään kuuluisan teoksen, mihin tarjoutui viime viikonloppuna oivallinen tilaisuus, kun Moscow Balletin balettiryhmä saapui Vancouveriin osana vuosittaista joulukiertuettaan.

Emme ole Niinan kanssa käyneet useassakaan balettiesityksessä, ainoan varmasti muistamamme esityksen ollessa kiinalaisen balettikiertueen esittämä Joutsenlampi (eng. Swan Lake), joka sekin on Tsaikovskin teos. Tuohon aikaan asuimme kuitenkin vielä Berliinissä ja tästä on siten vuosia, joten saavuimmekin teatterille tietämättä täysin mitä odottaa illalta. 🙂

Baletti on keveä taiteen laji

Vuonna 1959 valmistunut Queen Elizabeth Theatren rakennus käsittää kaksi näyttämöä, joista suuremmalla on 2765 katsomopaikkaa. Lauantai-illan esitys oli loppuunmyyty, mutta meidän onnistui silti saada edulliset liput etummaiselle sivuparvelle. Paikka oli hyvä ja todella lähellä lavaa, joskin muutamissa kohdissa syvemmällä lavalla tapahtuvat kohtauksen jäivät ajoittain hieman reunustojen piiloon.

Tämä ei kuitenkaan haitannut meitä ja yhden väliajan kanssa noin kaksi tuntia pitkä esitys oli meistä loistava. Baletti on siitä jännä taiteen laji, että siitä puuttuu oopperaan kuuluva laulu, äänettömän koreografisen tanssin sekä musiikin viedessä kaiken huomion. Valitettavasti kiertueeseen ei kuulu liveorkesteria, joten esityksen kaunis ja monia tuttuja osia sisältänyt musiikki tuli nauhalta.

Jouluinen Pähkinänsärkijä

Parhaimmillaan lavalla oli kymmeniä tanssijoita, jotka koreilivat upean värikkäissä asusteissa. Tanssi oli ainakin meidän silmäämme todella tasokasta, eikä harjoitellusta kaavasta poikettu. Hauska yksityiskohta olivat noin parikymmentä lapsiballerinaa, jotka ottivat osaa useisiin kohtauksiin. Lasten täytyy olla paikallisia balettikoululaisia ja nuorimmat näyttivät meistä vain noin 5-vuotiailta! Uskomattoman hyvin nämä pikku naperotkin osansa suorittivat, toisinaan hieman viereiseltä kaverilta mallia katsoen. 😀

Moscow Ballet on saanut alkunsa Venäjällä Neuvostoliiton loppuvuosina ja 1990-luvun alussa siitä kehkeytyi venäläisten huippuballerinojen kiertävä teatteri, joka on esittänyt pohjois-Amerikassa muun muassa juuri  Pähkinänsärkijää jo 25 vuoden ajan. Esityksestä on siis ehtinyt harjaantua erittäin viimeistelty ja loppuun saakka hiottu.

Taidokasta tanssia

Meille baletti-iltamme jätti hyvän mielen, vaikka sen sattuminen uuteen kotiin muuton päivän iltaan olikin hieman harmillista. Se oli silti täydellinen lopetus tuloksekkaalle päivälle ja Pähkinänsärkijä kuljetti meidät hiljalleen alkavaan joulukauteen.

(Yhteensä 1 252 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.