Kaksi kuukautta koronaa

Kevät on vaihtunut jälleen kesän puolelle ja kalentereissa on käännetty esille toukokuu. Vaikka Kanadassa ei vietetäkään vappua ennen kuin vasta syyskuussa, on täällä saatu nauttia kauniista ja lämpimistä keleistä. Ensi viikon lopulla saatetaan jopa kokea kesän ensimmäinen hellepäivä, mikä olisi mitä oivallisinta!

British Columbian koronatilanne jatkaa pitkälti aiemmin kerrotulla linjalla, eikä tilanne ole muuttunut viime viikkoina oleellisesti parempaan tai huonompaan suuntaan. Uusia tartuntatapauksia todetaan edelleen päivittäin noin 20-35, joista suurin osa tunnettujen tartuntaketjujen yhteydessä. Vanhainkotien lisäksi esimerkiksi Missionissa sijaitsevassa vankilassa on todettu yhteensä 133 tartuntaa ja Albertan rajan läheisyydessä sijaitsevalla työleirillä 15.

Tilanne Kanadassa tänään

Viikko sitten huolta aiheutti myös tartuntojen löytyminen vancouverilaiselta kananjalostuslaitokselta, jonka jäljiltä tapauksia on todettu muutamalla muullakin laitoksella. Koska kyseessä on ruoanvalmistus, on tapaus ollut omiaan aiheuttamaan huolta ihmisten keskuudessa ja ensimmäisten tartuntojen paljastuttua samaisista laitoksista on löytynyt kymmeniä muita sairastuneita. Albertassa samanlainen jalostuslaitos on koko provinssin suurin  yksittäinen tartuntakeskus, jossa yli 920 työntekijää on saanut koronan!

Albertan suurin tartuntakeskus

Uusimpien tutkimusten mukaan korona saapui matkaajien mukana Kanadaan erityisesti Yhdysvalloista ja Ranskasta, sekä pienemmässä mittakaavassa Italiasta ja Iranista. Tutkimuksessa yhdistettiin todettujen tapausten matkustushistoriaa ja vain muutamissa tapauksissa pystyttiin toteamaan yhteys Kiinaan.

Tämä on sangen yllättävää Kanadassa asuvien ja vierailevien kiinalaisten suuren määrän vuoksi, mutta tätä tukee myös se ettei edes täällä British Columbiassa todettu montakaan tartuntaa viruksen riehuessa vielä Kiinassa. Kanada ei edes ollut ensimmäisiä Kiinan matkailua rajoittaneita, mutta samaan aikaan raja Yhdysvaltoihin pysyi auki aina maaliskuun puoleenväliin saakka.

Sairaalassa olevien määrä laskee tasaisesti

Rajasta on kuitenkin tullut viime viikkoina ihmisten kohtaamispaikka, kun Washingtonin osavaltiossa asuvat kanadalaiset ovat saapuneet näkemään Kanadan puolella asuvia sukulaisiaan. Maiden rajan ollessa isolta osin vain pieni ojapahanen, on sen äärelle helppo ajaa autolla istumaan ja juttelemaan kymmenen metrin päässä olevien sukulaisten kanssa. Rajalla onkin vuodatettu kyyneliä, kun vastikään lapsen saaneet vanhemmat ovat päässeet näyttämään uuden tulokkaan ensimmäistä kertaa isovanhemmille.

Kohtaamisia rajalla

Kotosalla uusi koronanormaali on jatkunut hyvin samanlaisena ilman tietoa eristyksen purkamisesta. Voimakkaampia toimia tehneet provinssit ilmoittivat tällä viikolla eristystoimien asteittaisesta keventämisestä toukokuun aikana, mutta British Columbian torjuntaa johtava tohtori Bonnie Henry on ollut sanojensa suhteen hyvin varovainen. Selvää on vain, että tämä kesä tulee olemaan poikkeuksellinen ja lomia voidaan joutua viettämään hyvinkin paikallisesti.

Kaupassa pidetään edelleen etäisyyttä

Kanadalaiset kotitaloudet ovatkin ottaneet kriisissä osumaa ja esimerkiksi huhtikuun ensimmäisenä päivä noin 10% vuokralaisista ei maksanut tai pystynyt maksamaan vuokraansa. Luvun pelätään olevan vielä korkeampi toukokuun alussa, kunhan asiasta saadaan ensi viikolla dataa. Samaan aikaan 45% kanadalaisista on lykännyt tämän vuotisten verojen maksua lähemmäs uutta kesäkuun 1. päivän takarajaa.

Valtiolta on virrannut avustusmiljardeja vuokralaisille ja monille muillekin ihmisryhmille, joista osa myös yrittää hyväksikäyttää tilannetta nyt kun vuokrasopimusten irtisanominen on väliaikaisesti keskeytetty. Meidänkin asuinalueella on näkynyt naurettavia julisteita, jossa marginaaliset sosialistiliikkeet kehoittavat ihmisiä boikotoimaan ”kapitalistisia vuokranantajasikoja” jättämällä vuokra maksamatta.

Kaikkein suurin tuki tuntuvat valuvan kodittomien ja muiden ”uhanalaisten” ihmisryhmien taskuun. Vaikka lehdistä saa lukea päivittäin huumehörhöjen lisääntyneestä väkivallasta sekä valtavasta asuntomurtojen ja omaisuusvarkauksien sarjasta, riittää tälle ihmisryhmälle pohjattomasti sympatiaa. Kodittomien telttakylät ovat levinneet epidemian aikana uusille alueille ja Vancouverinsaarella sijaitsevassa Parksvillessä kodittomat jopa valloittivat paikallisen hautausmaan, asettamalla telttansa ja heittämällä roskansa äärimmäisen epäkunnioittavasti hautojen päälle.

Kodittomat hautausmaalla

Ammattimaisten köyhyysaktivistien täysin vietävissä olevat paikallispoliitikot ovatkin vuorotellen julistaneet tukitoimia ja uusin idea on huumeidenkäyttäjien asuttaminen tyhjänä oleviin hotelleihin suolaiseen hintaan. Victoriassa eräs motelli joutuikin välittömästi katumapäälle, kun poloiset asukkaat ryöstivät ensitöikseen huoneista kaiken irtaimiston ja repivät jopa ilmastointilaitteet seinistä katumarkkinoille kärrättäväksi. Hotelleja tämä tai takuuvarmasti mukana tulevat bed bugit eivät silti huoleta, sillä veronmaksaja korvaa kaikki tulevat korjaukset…

Polttoaine on pysynyt halpana

Koronan loppulaskun hintaa ei tiedäkään kukaan, mutta on selvää että mikroskooppisen pieni virus tulee käymään äärimmäisen kalliiksi. Kanadalle erityisesti tärkeää on Yhdysvaltojen nopea elpyminen, sillä maan viennistä ylivoimaisesti suurin osa suuntautuu rajan eteläpuolelle. Tässä mielessä Yhdysvaltojen markkinoiden vähittäinen avautuminen onkin positiivinen merkki kaiken negatiivisen keskellä.

(Yhteensä 179 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.