Juneary sekä keskikesä Kanadassa

Tänään on vuoden pisin päivä. Aurinko on Vancouverissa horisontin yläpuolella yhteensä 16 tunnin 15 minuutin ja 3 sekunnin ajan. Huomenna päivä on jo kaksi sekuntia tänäistä lyhyempi ja vuosi kääntynyt kohti talvea. Vaikka Kanada onkin pohjoinen maa, ei keskikesää taikka juhannusta juhlita täällä kovin suureellisesti. Ainoastaan ranskalaisessa Quebecin osavaltiossa 24. kesäkuuta juhlitaan valinnaisena vapaapäivänä, jonka yritykset voivat niin halutessaan työntekijöilleen myöntää.

Mutta koska Kanada on maahanmuuttajien maa, juhlivat paikalliset skandinaavit kuitenkin juhannusta. Burnabyssä vietetään tulevana viikonloppuna isoksi luonnehdittua Scandinavian Midsummer Festivalia. Juhlapaikalla on ohjelmassa ainakin juhannussalon pystyttämistä, viikinkiolympialaisia, nuotion äärellä laulantaa sekä supisuomalaista eukon kantoa. Harmillisesti viikonlopuksi on luvattu kehnoa säätä ja me emme varmaan paikan päälle lähde, mutta toivon mukaan juhlaan osallistujia silti riittää edellis vuosien tapaan.

Vaikka kalenterin mukaan meneillään onkin keskikesä, eivät kelit ole olleet vielä kovin kesäisiä. Säätilastojen mukaan viimeisten 90 päivän aikana Vancouverin alueella satoi 45 päivänä ja toisestakin puolesta riitti pilvisiä päiviä. Lämpötila Vancouverin alueella ylitti ”maagiset” 20 astetta tänä aikana vain kahdesti. Meneillään onkin kylmin kesäkuu sitten vuoden 1971. Tämä onkin saanut ihmiset kutsumaan kuluvaa kuukautta kesäkuun (June) ja tammikuun (January) yhdistelmäksi, eli Junearyksi, mikä onkin sangen osuva nimitys tilanteelle.

Onneksi ensi viikon sääennuste lupaa hieman poutaisempaa, mutta lämpötilat pysyttelevät edelleen maltillisella tasolla. Ehkä se kesä siitä kuitenkin hiljalleen alkaa, kun lomakausi ensi viikosta pyörähtää täälläkin käyntiin…

(Yhteensä 246 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.