Valtatie halki helvetin

Kanadan kenties kuuluisin maantie on 524-kilometrinen Highway 5 täällä British Columbiassa. Tien tunnetuin osuus on Hopen ja Kamploopsin väliset 186 kilometriä, jotka tunnetaan myös nimellä Coquihalla Highway. Nimi juontaa juurensa vuoristojoesta, jota maantie seuraa ensimmäisten 60 kilometrin ajan Hopesta pohjoiseen suunnattaessa. Suunnilleen samaa linjausta kulki aikanaan myös sisämaahan johtava Kettle Valley Railway, joka kuitenkin poistettiin käytöstä vuonna 1989.

Coquihalla Highwayn alku Kamloopsissa

Coquihalla Highwayn Merritin ja Hopen välinen osuus on maantien uusin ja se valmistui vasta 1987. Se korvasi valmistuessaan Fraser Canyonin kautta yhä edelleen kulkevan kapean ja mutkaisen Trans-Canada Highwayn, joka toimii nykyisin liikenteen varatienä. 848 miljoonaa dollaria maksanut paikoittain neli- ja kuusikaistainen moottoritie oli aikansa insinööritaidon taidonnäyte ja tekijöilleen haastava rakennusprojekti. Tie oli maksullinen tullitie aina vuoteen 2008 saakka, jolloin tullit poistettiin poliittisen painostuksen jälkeen.


Näytä suurempi kartta

Kesällä tämä suurimman osan ajasta yli kilometrin korkeudessa kulkeva moottoritie on sujuva ajettava ja 120 km/h nopeusrajoitus kuljettaa liikennettä sukkelaan halki suuren Thompson Plateaun ylängön. Kaikki kuitenkin muuttuu talven saapuessa, kun Coquihalla Highway muuttuu valtatieksi halki helvetin.


Kesällä kauniita ja leppoisia Coquihalla Highwayn maisemia

Hyvän sään vallitessa tien legendaarista mainetta on vaikea uskoa, sillä varsinkaan henkilöauton kyydissä se ei tunnu kovinkaan vaativalta ajaa. Tilanne kuitenkin muuttuu talven tultua, sillä toistuvat sankat ja täysin äkilliset lumimyräkät muuttavat tien jatkuvaksi onnettomuussumaksi. Pahin ongelma-alue on pohjoiseen ajettaessa moottoritien melko alkupäässä oleva pitkä ja jyrkkä nousu merenpinnan tasolta tien korkeimmalle pisteelle, Coquihalla Summitille 1244 metrin korkeuteen. Keskimäärin 8%:in nousu saa varsinkin tietä käyttävän runsaan kuorma-autoliikenteen ongelmiin, kun liukkaaksi muuttuneet olosuhteet jumittavat täydessä lastissa olevia rekkoja keskelle liukasta ylämäkeä. Pakollisista ketjuista on apua vain joskus ja suuret kolarisumat ovat yleisiä keskellä sakeaa lumisadetta.


Coquihalla Summitin ylitys hyvässä talvikelissä

Jyrkin nousu osuu paikkaan jossa ympäröivät vuorijonot puristuvat pienellä matkalle lähekkäin, aiheuttaen sadepilvien tiviistymisen rankaksi vesi- tai lumisateeksi. Saimme tästä omakohtaista makua kaksi viikkoa sitten palatessamme Big Whiten hiihtolomaltamme kotiin Vancouveriin. Vain noin kymmenen kilometrin matkalla kaunis ja melkein lumeton talvipäivä vaihtui äkilliseksi sankaksi lumipyryksi ja korkeiksi lumivalleiksi, näkyvyyden pudotessa lähelle nollaa.

On pakko sanoa, että paluumatka yli tien korkeimman solan oli tuossa kelissä kiintoisaa vaikka alla olikin neliveto ja talvirenkaat. Lunta saattaa nimittäin tulla hyvinkin lyhyessä ajassa jopa kymmeniä senttejä liikenteen harmiksi.



Olosuhteiden muutos lyhyellä matkalla

Selvisimme omasta koettelemuksestamme suurella varovaisuudella, mutta emme enää ihmettele miten Coquihalla Highway on saanut oman tosi-televisiosarjansa Discovery Channelilla. Tähän mennessä kaksi tuotantokautta saanut ”Highway Thru Hell” kertoo paikallisesta hinausyrittäjästä, joka on erikoistunut tiellä sattuvien vaativien kuorma-autokolareiden selvittämiseen hankalissa olosuhteissa. Viihdyttävä televisiosarja on pyörinyt Discoveryn Suomessakin näkyvällä versiolla ja alla on sen toisen tuotantokauden traileri.

Highway Thru Hell traileri

Liukkaus ja kolarit eivät kuitenkaan ole Coquihalla Highwayn ainoa ongelma. Lumimassat nimittäin kertyvät vuorten seinustoille ja syöksyvät aina välillä alas lumivyöryinä. Viimeksi tänään perjantaina aamuradio kertoi, että Coquihalla Highway on täysin poikki aamuyöllä sattuneen lumivyöryn jäljiltä.

Lumivyöryjä vastaan tien pahimmalle kohdalle on rakennettu Great Bearin kohdalle katos, joka suoraa liikennettä äkillisiltä lumivyöryiltä. Näin olleen tien poikki saanut lumivyöry lieneekin sattunut toisessa kohtaa tätä petollista maantietä, jota paikalliset kuorma-autokuskit kavahtavat ajatuksissaan.

Great Bearin lumivyörysuoja

(Yhteensä 832 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Valtatie halki helvetin”

  1. Tuohon viime öiseen lumivyöryyn pitää vielä lisätä, että vyöry oli leveydeltään jopa kaksi kilometriä ja lunta vyöryi maantielle noin metrin paksuudelta. Coquihallan varrella on satanut viimeisen yhdeksän päivän aikana (eli juuri talvikuviemme jälkeen) lunta yli 3 metriä. ❗

    Tie on edelleen kiinni vuorokausi lumivyöryn jälkeen, sillä huoltoryhmät joutuvat räjäyttämään helikopterin avustuksella rinteillä roikkuvia lumikasoja ennen siivoustyötä.

    Tämä kertoo siitä mitä talvi Coquihalla Highwaylla voi olla. 😮

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.