Park Inn katolla

Berliinin yksi näkyvimpiä rakennuksia on Alexanderplatzin reunalla sijaitseva 125-metrinen Park Inn Berlin -hotelli. Vuonna 1970 valmistunut tornihotelli on ehdottomasti paikallinen maamerkki siitäkin huolimatta, että vierellä kohoaa 368-metrinen kaupungin todellinen tunnus, Berliinin televisiotorni.

Hotelli rakennettiin DDR:n aikaan ja se oli osa itäsaksalaista Interhotel ketjua. Tämä neljän tähden hotelli toimi ensisijaisesti itäblokin maistasaapuvien edustustajien majapaikkana näiden Berliinin vierailun aikana ja sen huoneet olivat tiukasti tiedustelupalvelu Stasin salakuuntelemia. Rakennus oli valmistuessaan Saksan korkein muutaman vuoden ajan ja se on edelleen kaupungin korkein, tosin titteli on jaettu Treptowissa sijaitsevan Treptowers toimistotornin kanssa. Jos huomioon otetaan myös hotellin katolle vuonna 2006 asennetut kaksi antennia, jotka kohoavat 149,5 metrin korkeuteen, on rakennus edelleen Berliinin korkein  tornitalo (vuonna 2011).

Interhotel Berlin

Itä-Saksan romahdettua hotelli ajelehti muutaman lyhytaikaisen omistajan kautta lopulta osaksi amerikkalaista Park Inn -ketjua, johon se siis edelleen kuuluu. Rakennusta on remontoitu sisältä vuodesta 2001 lähtien ja vuonna 2005 rakennuksen rumaksi päässyt betoninen ulkopinta sai päälleen nykyisen kiiltävän lasipinnan.

Nykyinen Parkk Inn Berlin

Hotellin 37. kerroksessa sijaitsee hotellin maisemaravintola, mutta sangen harva turisti tietää, että myös hotellin katolle 39. kerroksen korkeuteen on pääsy pientä pääsymaksua vasten. Suurin osa turisteista katsastaa yleensä maisemat televisiotornin näköalatasanteella, mikä on kieltämättä vielä paljon korkeammalla, mutta ei tarjoa näkymää jossa tämä kaupungin ikoninen ”teleparsa” olisi osana.

Näköalatasanne sijaitsee hotellin katolla

Meillä oli käynyt jo vuosia mielessä vierailla tällä näköalatasanteella jossain välissä, mutta asia oli aina jäänyt. Nyt kun muutto Vancouveriin lähestyy päivä päivältä, päätimme eilen lauantaina käydä viimeinkin katsastamassa katolta aukeavat maisemat.

Hissimatka ylös 37. kerrokseen on nopea, mistä kierretään portaikkoa pitkin muutama kerros ylemmäs katolle. Katolla pieni näköalatila rajautuu rakennuksen länsikulmaan. Vierellä sijaitsee huimapäille tarkoitettu base flying tasanne, jolta valjaisiin kiinnitetyt turistit pudottautuvat alas.

Matka huipulle

Base flying -tasanne

Ympärillä avautuva maisema on huikea, sillä alapuolella aukeaa horisonttiin saakka jatkuva kaupunkimatto. Pohjoisessa sijaitseva Prentzlauer Bergin alue on ylhäältä nähtynä äärimmäisen tiiviin näköinen kaupunginosa satoine punaisine harjakattoineen ja pienine puistikkoineen.

Prenzlauer Bergin tiivistä kaupunkia

Sama panoraama muodossa

Länteenpäin katsottaessa maisema käsittää Berliinin kuuluisimmat nähtävyydet ja maamerkit. Televisiotorni kohoaa tietenkin aivan vieressä, mutta hieman kauempana näkyvät muun muassa Berliinin tuomiokirkko, Brandenburgin portti sekä Potsdamer Platz. Valitettavasti olin valmistautunut vierailuumme hieman huonosti, eikä minulla ollut mukana telezoomiani etäisimpien kohteiden kuvaamiseen.

Kaupungin tunnus kohoaa vierellä

Maisema länteen sisältää monia maamerkkejä

Kolmas suunta on etelä, missä näkyvät Spree-joki ja Alexa-kauppakeskus. Hieman etäämpänä silmä erottaa Tempelhofin entisen lentokentän piirteet sekä Gropiusstadin asuintornit aivan kaupungin etelärajalla. Harmillisesti Itä-Berliinin suuntaan maisema ei anna, koska näköalatasanne ei jatku rakennuksen itäpuolelle.

Etelän suunta

Ylhäältä avautuva maisema oli mielestämme todella hieno ja tarjosi jälleen erilaisen näkymän tähän upeaan kaupunkiin. Vaikka televisiotornissa vieraileva pääseekin tiirailemaan maisemia melkein sata metriä korkeammalta, on Park Innin kattokin silti harkinnan arvoinen alle puolen tunnin mittainen pysähdys. Paikalliselle se on myös hauska mahdollisuus nähdä tuttu kaupunki uudesta vinkkelistä.

Alla avautuva Berliini

Maisemat kannattaa käydä katsomassa nyt, sillä ne eivät ole välttämättä aina nähtävissä. Alexanderplatzin alueelle 90-luvulla laaditut pilvenpiirtäjäsuunnitelmat nimittäin suunnittelevat koko hotellin purkua uusien rakennusten tieltä. Tämän toteutumisesta ei ole kuitenkaan tällä hetkellä mitään merkkejä, mutta Berliini muuttuu nopeaan, joten tilaisuus on syytä hyödyntää kun siihen on vielä mahdollisuus.

(Yhteensä 1 140 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.