Vaalikuumetta

Eduskuntavaalit ovat lähellä ja vaalikuume korkeimmillaan. Perinteisesti vaalien äänestysprosentti on ulkomailla kotimaata alhaisempi, sillä Suomen asiat ovat varsinkin vuosia ulkomailla asuneille suomen kansalaisille yleensä sangen kaukaisia. Yllätyksiäkin silti sattuu, kuten Berliinissä lauantaina. Suomen suurlähetystön äänestyspaikalta nimittäin loppuivat äänestysliput kesken!

Tämän vuoden eduskuntavaaleissa on selvästi aiempaa enemmän pelissä, sillä halukkaita äänestäjiä oli saapunut suurlähetystölle yli tuplasti vuoden 2007 eduskuntavaaleihin verrattuna. Tuolloin äänestämässä kävi 304 suomalaista, mutta tällä kertaa äänestäneitä saapuikin paikalle ainakin 650! Löytämieni arvioiden mukaan Berliinissä asuu suomalaisia noin 800-1200, joten tällaiseen ryntäykseen ei oltu osattu varautua. Niinpä kolmisenkymmentä viimeisenä ulkomaiden ennakkoäänestyspäivänä (menneenä lauantaina) paikalle saapunutta ei pystynytkään jättämään ääntään. Äänestyslippuja kun ei kopioida tuosta vain lisää, joten suurlähetystön ainoa ratkaisu olikin tilata lisää äänestyslippuja muista Saksassa sijaitsevista kunniakonsulaateista. Tässä kuitenkin kesti vuorokauden verran, joten ylimääräiseksi ennakkoäänestyspäiväksi sovittiin tänäinen maanantai. Mutta koska kaikki lauantaina ilman äänestyslipppua jääneet eivät kuitenkaan ole berliiniläisiä, vaan muualta Saksasta saapuneita, on todennäköisesti monia äänestyshalukkaita, joilta jäi tällä kertaa ääni antamatta.

Itse olimme liikkeellä hyvissä ajoin ja kävimme äänestämässä menneen viikonlopun Hampurin reissuamme edeltäen jo viime torstaina. Näin kansallisvelvollisuus tuli jälleen täytettyä ja lunastettua lupa jatkossakin purnata tyhmistä poliitikoista. Nimittäin jos ei äänestä, ei ole oikeutta purnatakaan. Torstainakin paikalla oli monia muitakin äänestäjiä, joten vilkasta on todellakin näissä vaaleissa ollut. Vaalit kuohuttavat tietenkin myös Suomessa, joten tulevana sunnuntaina onkin mielenkiintoista katsoa suoraa vaalilähetystä YLE Areenan kautta omalla kotisohvallaan.

(Yhteensä 124 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.