Talvinen Kanada

Alkanut talvi on ollut poikkeuksellisen kuiva ja vähäsateinen. Whistlerissä on lasketeltu jo kuukauden verran, mutta Vancouverissa ei ole vielä ollut toivoakaan päästä rinteisiin. Syynä ei ole ollut edes kylmien kelien puute, vaan puhtaasti se ettei taivaalta ole saatu normaaleja syyssateita. Pakkasista on itseasiassa löytynyt ja viime viikko oli paikallisesti jopa poikkeuksellisen kylmä. Lämpötilat olivat koko viikon miinuksella ja päivisin elohopea pysyi -5 ja -10 pakkasasteen välillä. Tällainen keli on poikkeuksellisen kylmä meren lauhduttumassa Vancouverissa.

Noh, kylmää ei kannata manata, sillä muualla Kanadassa on ollut vielä paljon kympempää. Kalliovuorten itäpuolella Albertassa ja Saskatchewanissa on pakkanen purrut -30 asteen voimalla ja Yellowknifen suunnalla Northwest Territoriesien puolella on hätyytelty jopa -40 asteen lukemia. Tähän verrattuna Vancouverissa onkin ollut leppoisia pikkupakkasia, mutta ei siitä mihinkään pääse, että nekin purevat kun nollan alapuolisiin lämpötiloihin ei ole tottunut aikoihin.

Keli oli koko pakkasviikon kauniin aurinkoinen ja vasta tänään maanantaina saatiin hitunen lunta täällä keskustassakin. Noin sentin mittainen lumihuntu pysyi maassa koko päivän, sillä maaperä on jäässä viime viikon jäljiltä. Näky on mukava ja sai ainakin allekirjoittaneen joulutuulelle enemmän kuin kaikki joulukoristelut.

Vancouverin alue on kuitenkin kanadalaisittain poikkeuksellista aluetta ja kaikkialla muualla talvi on kanadalaista todellisuutta. Kanadan talvi jakautuu kuitenkin alueisiin. Vancouverin alue ja Vancouver Island ovat Kanadan vähilumisimpia alueita ja eniten lunta saadaan Itä-Kanadassa Quebecin ja sekä Newfoundland ja Labradorin alueilla. Kanadan lämpimimmät talvet ovat myös täällä meillä, kylmimpien ollessa yleensä Keski-Kanadan preerialla sijaitsevien Alberta, Saskatchewan ja Manitoba sekä Koillis-Kanadan Yukon ja Northern Territories alueella. Oikeastaan voidaan sanoa, että kaikkialla muualla kuin täällä eteläisessä British Columbiassa on talvisin kylmää!

Netistä löytynyt kiintoisa infograafi alla kertoo, että tilastojen mukaan Kanadan lumisin kaupunki on Newfoundland ja Labradorissa sijaitseva Gander, missä lunta saadaan vuosittain keskimäärin muhkeat 4,4 metriä. Vähälumisin on puolestaan British Columbian Victoria Vancouver Islandilla, jossa lunta sataa (mutta ei jää maahan) 43,8 senttimetrin verran. Vancouver on tilastojen kolmas vain muutamalla sentillä enemmän. Victoriassa myös nähdään lunta kaikkein harvimmin, keskimäärin vain 9,7 päivänä vuodessa. Samaan aikaan Yellowknifessä on yli 10 senttiämetriä lunta maassa keskimäärin 164,6 päivän ajan.

Vancouver yltää listalle myös olemalla sateisin kaupunki, jossa kuitenkin tulee vähiten lunta. Vain 4% vuosittaisesta sateesta tulee lumena ja siitäkin huomattavasti suurin osa lähivuorilla. Vuoret ovat kuitenkin Vancouverin erikoisuus. Sillä vaikka kaupunki on leuto ja pääosan talvesta täysin lumeton, sataa vuorilla lunta keskimäärin noin kymmenen metriä joka vuosi. Ja läheisellä Mount Bakerilla voi lunta sataa jopa maailmanennätykseen yltävät 29 metriä hyvänä talvena.

Näitä tilastoja vasten voikin sanoa, että Vancouver tarjoaa parhaan molemmista maailmoista. Lunta ja kylmää etsiville on aina mahdollista suunnata vaivaisessa vartissa vuorille keskelle täystalvea, kun kaupungissa voi puolestaan vaikka maastopyöräillä tai ulkoilla mukavan leudossa säässä. Melko täydellistä, etten sanoisi.

(Yhteensä 1 233 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.