Toimistotuolien klassikko Aeron

Etätyötä tekevänä toimistotyöläisenä sekä aktiivisena bloggarina sitä tulee istuneeksi pitkiä aikoja tietokoneen äärellä. Ihmistä ei ole kuitenkaan luotu istumaan suurta osaa päivästä, joten kaikki se istuminen tuntuu aika ajoin kropassa. Säännöllinen taukoilu sekä liikunta toki auttavat kestämään rasitusta, mutta erittäin olennaista on myös panostus työtuoliin.

This post is also available in English.

Aloin pohtia uuden toimistotuolin ostamista jo kauan sitten, mutta vasta pari vuotta sitten aloin tosissaan tutkimaan markkinoiden tarjontaa. Tutkimustyötä onkin syytä tehdä, sillä markkinoilla on satoja eri vaihtoehtoja ja koska istuinmukavuus on niin kovin henkilökohtainen asia, ei selkeää kukkulan kuningasta ole olemassa. Tärkeää onkin tutustua vaihtoehtoihin ja käydä kokeilemassa eri malleja käytännössä, sekä panostaa mahdollisimman säätyvään tuoliin.

Laadukkaat ergonomiset toimistotuolit maksavat yllättävän paljon ja todella laadukkaat mallit alkavat vasta 500 eurosta, yltäen aina useisiin tuhansiin euroihin saakka. Koska kyse on hintavasta ostopäätöksestä, kannattaa se tehdä perusteellisesti, sillä tuolia ei tule vaihtaneeksi aivan heti uudelleen.

Herman Miller Aeron

Pitkän vertailun jälkeen päädyin arvostettuun amerikkalaisvalmistaja Herman Milleriin, jonka vuonna 1994 julkaistua Aeronia pidetään yhtenä alan klassikkona. Aeron oli yksi ensimmäisiä moderneja ergonomisia toimistotuoleja ja se on muun muassa hyväksytty pysyväksi näyttelykappaleeksi New Yorkin arvostettuun Museum of Modern Artiin. Aeronia onkin myyty kymmeniätuhansia kappaleita ja se tuli tunnetuksi yhtenä Dot Com -kuplan symbolina, sellaisen löytyessä melkein jokaisesta teknologiayhtiön toimistosta.

Ergonomisten toimistotuolien klassikko

Aeronin hyviä puolia ovat sen runsas varusteltavuus, jolla voi lisätä tuolin säädettävyyttä. Karvalakkimallissa säätöjä on sangen niukasti, mutta lisähintaan saa jos jonkinlaisia säätimiä. Itse päädyin ostamaan melkein kaikilla herkuilla varustetun mallin, josta löytyvät niin alaselkää tukeva säädettävä PostureFit, rentouttava keikunta erilaisilla lukituksilla ja vastuksen säädöllä, täysin vapaasti säädettävät käsinojat sekä hengittävä erikoiskangas, joka ei hiosta istuessa. Ostoksen kruunasi vielä kromiviimeistely, joka tekee tuolista sangen näpsäkän näköisen.

Monenlaista säätövaraa

Ostin tuolin vuonna 2014 ja olen istunut sillä sittemmin muutama tuhat tuntia kahden eri työpöydän ääressä. Aeron saakin minulta suurta kiitosta laadukkaista materiaaleista sekä viimeistelystä. Myös istuinmukavuuskin on todella hyvällä tasolla. Uuteen tuoliin vaihtaminen ei kuitenkaan ollut välittömästi kuin eri maailmasta, sillä tuolia pitää oppia säätämään. Pitkän ajan kuluessa olenkin löytänyt itseäni miellyttävät asetukset, joiden avulla jaksan istua tuolilla tuntikausia ilman merkittävää rasittumista. Toista oli aiemman halpistuolin kanssa, jossa kroppa väsyi jo muutamassa tunnissa.

Hyvä tuoli on bloggaajan paras ystävä

Olenkin täten hyvin tyytyväinen ostokseeni, vaikka sekään ei ehkäise täysin pitkästä istumisesta aiheutuvia haittapuolia sekä ajoittaista kangistumista. Tulen kuitenkin käyttämään tuolia vuosien ajan ja ilahduttavasti Herman Miller tarjoaa jokaiselle tuolilleen 12 vuoden rajoittamattoman takuun. Aeronin jälleenmyyntiarvo säilyy myöskin korkeana vuosienkin käytön jälkeen, mikä on ilahduttavaa esineelle, jonka hinta on helposti nelinumeroinen.

Kotitoimisto

Oman kokemukseni perusteella voinkin suositella Herman Millerin klassista Aeronia jokaiselle tyylikästä ergonomista toimistotuolia etsivälle. Tärkeää on kuitenkin käydä kokeilemassa tuolia sekä eri vaihtoehtoja (kuten kolmea eri kokoa A, B ja C) liikkeessä ennen tilauksen tekoa.

Vinkkinä kerrottakoon myös, että Herman Millerillä on yleensä loppukeväälle osuva alennusmyyntikampanja, jolloin uusista tuoleista on mahdollista saada 15% alennus. Alennus kannattaa hyödyntää ja säästyneellä rahalla ostaa vaikka jokin tarpeellinen lisäominaisuus. Myöskään käytettyjä Aeroneita ei kannata ylenkatsoa, sillä tuoli on kestävä ja varmasti hyvä ostos huomattavasti halvempaan hintaan.

23. maaliskuuta 2024 päivitys

Olen omistanut Aeronin nyt lähemmäs kymmenen vuotta ja tuoli on palvellut aktiivisessa käytössä erittäin hyvin. Se on erittäin mukava ja auttanut pitämään istumisesta johtuvat selkäkivut poissa.

Tuoli on myös kestänyt kovaa käyttöä todella hyvin ja ainoita huomioita ovat pieni natina (mikä lienee helppo hoitaa) sekä pienoinen kuluminen. Ottaen huomioon, että takana on kuitenkin vuosikymmen, nämä ovat kaikki erittäin pieniä huomioita ja en näe mitään syytä, miksei tuoli palvelisi minua seuraavatkin kymmenen vuotta!

Ainoa pieni katumus liittyy valitsemaani kangasmateriaaliin. Muutamaa muuta Aeronia kokeilleena, perusmallin mesh-materaali on ehkä aavistuksen mukavampi ja siten suositeltava valinta. Joka tapauksessa, suosittelen Herman Millerin Aeronia varauksetta!

(Yhteensä 5 167 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.