Viikonloppu Galiano Islandilla

Viime viikonlopun kauniit kesäkelit saivan meidät pakkaamaan automme ja lähtemään telttailemaan. Pientä viikonloppuretkeä oli suunniteltu jo pieni tovi ja kohteeksemme valikoitui monelta huomaamatta jäävä ja siksi hieman tuntematon Galiano Island. Pitkula saari sijaitsee Vancouverinsaaren ja mantereen toisistaan erottavan syvän Georgiansalmen länsirannalla, jossa satojen saarien rypäs kahden eri valtion merialueella.

Amerikan puolella sijaitsevia saaria kutsutaan nimellä San Juan Islands ja Kanadan puolella olevat saaret tunnetaan nimellä Gulf Islands. Kanadan puolen saariryhmä jakautuu vielä pohjoisiin ja eteläisiin saariin, josta Galiano Island kuuluu jälkimmäiseen osaan. Saari on ensimmäinen ohitettava lauttamatkalla Vancouverinsaarelle ja 60 neliökilometrin pinta-alalla se on toiseksi suurin saari heti viereisen Salt Spring Islandin jälkeen. Galiano on kuitenkin yksi harvimmin asutuista eteläisistä Gulf Islandeista ja sen pysyvä asukasluku on ainoastaan 1044 asukasta.

Kaikki Gulf Islandit ovat muodoltaan pitkulaisia ja vuoristoisia. Galiano Islandilla on pituutta 27,5 kilometriä ja leveyttä ainoastaan 1,6 kilometriä. Saarelle on pääsy BC Ferriesin autolauttojen kyydissä, jotka pysähtyvät saarella useita kertoja päivässä. Gulf Islandien ja mantereen sekä Vancouverinsaaren välissä on runsaasti lauttaliikennettä, joka yhdistää pienet taajamat toisiinsa. Saaria ei yhdistä yksikään silta, sillä vaikeakulkuinen maasto sekä pieni asukastiheys tekevät siltahankkeista kannattamattomia. Saarilla asuu lisäksi paljon kaikkea kehitystä vastustavia ihmisiä, jotka haluavat pitää saaret lähes koskemattomina.

Lyhyt lauttamatka mantereelta

Koti näkyy horisontissa

Onkin jännä tunne rantautua vain 55 minuutin lauttamatkan jälkeen saarelle, jossa vain harva vancouverilainen on käynyt ja josta kuitenkin näkee paljain silmin Vancouveriin sekä Burnabyn korkeat tornitalot kuten meidän kotimme. Merimatka taittui jouhevasti ainoastaan kaksi vuotta vanhan Salish Ravenin kyydissä, joka on moderni Salish-luokan 600 matkustajaa ja 138 ajoneuvoa kuljettava autolautta. Samaan luokkaan kuuluu yhteensä kolme autolauttaa, jotka palvelevat Gulf Islandien liikennettä.

Uusi autolautta

Lautta Tsawwassenista saapuu Sturdies Bayn satamaan, joka on Galiano Islandin ainoa taajama. Sen keskustassa on muutama liike sekä ravintola, jotka ovat ilta-aikaan paikallisten suosiossa. Keskustassa järjestetään viikonloppuisin myös markkinat, jotka saavat paikalliset liikkeelle sankoin joukoin vaihtamaan kuulumisia sekä ostamaan naapureidensa tuotteita.

Sturdies Bay

Kyläkeskustaa

Lauantain maalaismarkinat

Galiano Islandilla on vain vähän majoitusta ja paras vaihtoehto onkin telttailla hieman Sturdies Bayn pohjoispuolella sijaitsevalla Montague Harbour Marine Provincial Parkin leirintäalueella. Olimme varanneet sieltä telttapaikan kahdeksi yöksi ja otimme mukaan myös polkupyörämme, jotka tosin jäivät käyttämättä mäkisen maaston vuoksi.

Lounas ja vanha kuuluisa mainos

Leirintäalue oli heinäkuisena viikonloppuna tietenkin kiireinen ja täynnä, mutta alueen vaelluspoluilla oli silti runsaasti tilaa. Kaunis alue on erityisesti purjehtijoiden suosiossa, sillä suojaisa satama tarjoaa oivan tilaisuuden ankkuroitua Galiano Islandille.


Montague Marine Park

Viikonlopun aikana ehdimme kokeilla lähes jokaisen saaren ravintoloista, mutta todellinen löytö oli Pilgrimme. Ulkoa sangen vaatimattoman mutta kodikkaan ravintolan kokki Jesse McCleery on työskennellyt aikoinaan Kööpenhaminan kuuluisassa Michelin-ravintola Nomassa, joten meriitit ovat kyllä kohdillaan. Ravintolan maistelumenu onkin suosittu ja mikä kaikkein yllättävintä, halpa! Kuuden ruokalajin illallinen maksoi ainoastaan $85, mikä on erittäin edullinen hinta.

Pilgrimmen piilopirtti

Saaren ehdottomasti paras ravintola

Ravintola edustaa ylpeästi farm-to-table suuntausta, jossa suurin osa ruoka-aineksista on Galianolla tai ympäröivillä saarilla tuotettua paikallisruokaa. Illallisherkkuihin kuului niin mustekalaa, erilaisia vihanneksia kuin tryffeliäkin. Ruoka oli erittäin maistuvaa ja ravintolan sijainti keskellä vehreää metsää todella mukava. Täällä on ehdottomasti syytä poiketa Galianolla käydessään!


Lähes Michelin tasoisia herkkuja

Illallisen päätös

Parasta tekemistä rauhallisella Galiano Islandilla tarjoaa vaeltaminen, johon vuoristoinen saari tarjoaa oivat olosuhteet. Mukava pieni metsäkävely on esimerkiksi saaren pohjoisosassa sijaitseva Bodega Ridge, jonka 240 metriä korkealta kukkulalta näkee ympäröiville saarille.

Bodega Ridge

Näyttävin vaellus on kuitenkin patikointi saaren korkeimmalle huipulle Mount Galianolle. Hikinen vaellus palkitaan perillä upeilla maisemilta 314 metrin korkeudesta kohti etelää. Nähtävissä ovat kaikki ympäröivät Gulf Islandit sekä saarten välinen vilkas lauttaliikenne.

Vaellus Mount Galianolle

Upea saaristomaisema

Mount Galianon huipulla

Lauttabongareiden todellinen taivas on kuitenkin Sturdies Bayn lähellä sijaitseva pieni Bellhouse Park, jonka ohitse purjehtii monia autolauttoja vähintäänkin puolen tunnin välein. Bongasimme rannalta myös Vancouverin ja Victorian välillä liikennöivän V2V-katamaraanin, jonka kyytiin pitää joku päivä päästä!

Active Passin laivaliikennettä

Suuretkin lautat ohittavat saaren poikkeuksellisen läheltä, sillä Galianolla ja viereisellä Mayne Islandilla on välimatkaa ainoastaan muutama sata metriä. Active Passina tunnettu kapeikko sijaitsee myös kokolailla puolivälissä matkalla Vancouverista Victoriaan, minkä vuoksi lautat kohtaavat yleensä tämän vuolaasti virtaavan kapeikon syövereissä. Paikalla on sattunut historian saatossa onnettomuuksia, sillä sumu ja voimakas vuorovesi tekevät kapeikon navigoinnista haastavaa puuhaa, mutta kauniina heinäkuun iltapäivänä lautat tuuttailivat torviaan vain tavasta.

Lauttabongausta

Lyhyt viikonloppumme tarjosikin mukavaa vaihtelua arkeen ja oli jännä vierailla saarella, joka on niin lähellä kahden ja puolen miljoonan asukkaan metropolia, mutta kuitenkin suojaisa oma maailmansa. Tästä innostuneina haluammekin jatkossa vierailla myös muilla Gulf Islandeilla näkemässä miten saaret eroavat tosistaan, sillä luetun mukaan jokaisella saarella on täysin oma tunnelmansa.

(Yhteensä 251 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.