Tiukat säännöt lyhytaikaiselle vuokraukselle

Tuoreiden tilastojen mukaan British Columbia jatkaa kyseenalaista kunniaansa Kanadan kalleimpana provinssina. Tieto ei kuitenkaan yllätä paikallista, sillä yhden makuuhuoneen vuokra Vancouverissa hätyyttelee jo kolmea tonnia ($2,976), kahden makuuhuoneen maksaessa lähes tuhat dollaria enemmän kuussa ($3,908).

Vancouverin jälkeen maan toiseksi kallein asuinpaikka on kotikaupunkimme Burnaby, jossa vuokra-asuntojen hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana käsittämättömät 22% ja jäävät Vancouverista nykyisin vain muutamalla sadalla dollarilla. Vuokrien nousu on ollut kovaa myös lähes kaikkialla Kanadassa, sillä Justin Trudeaun epäsuositun liberaalihallituksen jääräpäisenä politiikkana on kestämätön maahanmuutto, joka toi viime vuonna Kanadaan yli miljoona asukasta.

Kanadan kalleimmat kaupungit

Vaikka asumisen kalleus onkin monisyinen ongelma, on kysynnän ja tarjonnan vakava epäsuhta kaikkein suurin syy huikeisiin ja ihmisten tulotason ylittäviin vuokriin. Muita syitä ovat ulkomaisten sijoittajien asuntokeplottelu, jota ei ole saatu kuriin valvonnan löyhyyden sekä postilaatikkofirmojen taakse piiloutumisen vuoksi.

Toinen merkittävä tekijä on asuntojen lyhytaikainen vuokraus AirBnB ja VRBO tyylisten nettialustojen kautta, josta on tullut tuottoisaa liiketoimintaa Kanadan kalleimmissa kaupungeissa, millä on pystynyt myös välttämään tyhjien asuntojen veron. Asuntojen kysyntään on vaikuttanut hotellihuoneiden hintojen voimakas nousu Vancouverin edellisen tohelohallituksen aikana, joka osti useita alemman hintaluokan hotelleja asunnottomien majoitukseksi. Päätös on ollut monessakin mielessä täysi katastrofi ja kesän vilkkaan risteilykauden aikana yöpyminen kaupungissa maksaa helposti $500 per yö, jopa kolmen tähden läävissä. Uusia hotelleja ei ole myöskään rakennettu viime vuosina ja hotelleja on jopa lakkautettu, mihin on kuitenkin tulossa helpotusta seuraavan viiden vuoden aikana, sillä uusia hotellihankkeita on vireillä useita.

AirBnB on tarjonnut vaihtoehdon hotellille

Hotellihuoneiden ollessa näin hintavia, on lyhytaikaisesta vuokrauksesta tullut todella haluttua siitäkin huolimatta, että AirBnB:n hintataso on noussut jopa hotelleja korkeammaksi, kun varauksiin sisältyy yleensä pitkä lista lisämaksuja. Vuokraustoiminnalla onkin voinut tehdä tiliä huomattavasti pitkäaikaista vuokrausta enemmän ilman huolta huonoista vuokralaisista, joista on British Columbiassa vaikea päästä eroon pitkän irtisanomisprosessin vuoksi.

Lyhytaikaisesta vuokrauksesta onkin tullut suurta ja ammattimaista bisnestä, ja hallituksen arvion mukaan yli 16 000 asuntoa on pääasiallisesti tässä käytössä. Toiminta ei ole myöskään pelkästään harmitonta yksittäisten loma-asuntojen vuokrausta, vaan monet AirBnB:t ovat tarkoitukseen hankittuja sijoitusasuntoja. Joissain tapauksissa asuntoja on jopa rakennettu tällaiseen sijoitustoimintaan, vuokrahuoneiden ollessa hotellimaisen pieniä.

Vuokrataso ympäri Kanadaa

Keskivuokra eri asuinmuodoissa

Alati paheneva tilanne onkin kismittänyt monia, sillä asumisen kalleus on kanadalaisten selvästi suurin huolenaihe. Jotkin kaupungit ovatkin tarttuneet toimeen ja tarjonneet taloyhtiöille mahdollisuuden rajoittaa tai jopa kokonaan kieltää lyhytaikainen vuokraus tiloissaan. Esimerkiksi omassa asuinrakennuksessamme on voimassa tällainen kielto, eikä AirBnB:n sivuilta löydykään asunnon asuntoa talostamme.

Vakituisen asukkaan kannalta tämä on hyvä asia, sillä väliaikaisten vierailijoiden loppumaton virta aiheuttaa asukkaille paitsi meluhaittoja, niin myös turvallisuusriskin, kun tuntemattomat ihmiset viettävät aikaa rakennuksen tiloissa. Pahimmassa tapauksessa AirBnB-asuntoja voi olla niin paljon, että asuminen tällaisessa rakennuksessa tuntuu kuin asuisi hotellissa. Kuuluisa esimerkki Downtownissa on tornitalo, jonka noin 450 asunnosta peräti 160 on vuokrattavana AirBnB:ssä ja vierailijoiden virta näkyy jopa rakennuksen edustalla kyytipalveluiden jatkuvana liikenteenä.

Suunta on vain ylöspäin

Vaikka kestämätön tilanne onkin ollut kaikkien tiedossa, oli silti yllätys kun British Columbian provinssihallitus ilmoitti maanantaina, että lyhytaikaiselle vuokraukselle on tulossa uusia, erittäin tiukkoja rajoituksia. Ensi vuoden toukokuusta lähtien tähän tarkoitukseen on mahdollista vuokrata ainoastaan omistajan pääasiallisen asunnon lisähuoneita tai pihapiirissä sijaitsevia rakennuksia. Sijoitusasuntojen lyhytaikainen vuokraaminen kielletään kokonaan ja kieltoa tehostetaan uudella valvontaa suorittavalla yksiköllä, joka voi asettaa jopa $50,000 sakkoja.

Provinssi velvoittaa myös AirBnB:n ja vastaavat yhtiöt jakamaan tietoja vuokrattavista asunnoista uuden valvontayksikön kanssa ja jokaisen vuokranantajan pitää hankkia toiminnalleen lisenssi. Kielto kattaa myös Craigslistin ja Facebook Marketplacen kaltaiset alustat, joten sen kanssa on mietitty tarkkaan mahdollisia porsaanreikiä.

Käytännössä uudet säännöt palauttavat lyhytaikaisen asunnonvuokrauksen sen alkuperäiseen muotoonsa, jossa ihmiset voivat vuokrata oman asuntonsa tai lisähuoneensa esimerkiksi matkan ajaksi. Uudet säännöt eivät myöskään päde neljässätoista lomakeskuksessa kuten Whistlerissä tai Tofinon rantakaupungissa, joskin se antaa mahdollisuuden sikäläisille kunnanhallinnoille ottaa sama säännöstö käyttöönsä.

AirBnB jatkaa edelleen lomakeskuksissa

Maanantainen ilmoitus on otettu vastaan suurella innostuksella ja se saa itseltänikin erittäin positiivisen vastaanoton. Suurin vastustus on tietenkin kuultu asuntosijoittajilta sekä suuria AirBnB portfolioita pyörittäviltä tahoilta, joiden bisnesmallin uusi laki tuhoaa täysin. Näille jopa miljoonia tienanneille tahoille on kuitenkin vaikea löytää myötätuntoa, sillä nämä voivat edelleen vuokrata asuntonsa pitkäaikaisena vuokra-asuntona. Muussa tapauksessa edessä on asunnon myynti, mitkä ovat molemmat positiivisia asioita vakavan asuntokriisin keskellä.

British Columbian rohkeaa päätöstä on kuunneltu kateellisena muualla Kanadassa, sillä monet toivovat vastaavaa lainsäädäntöä maanlaajuiseen ongelmaan. Liberaalihallitus onkin sanonut ”tutkivansa asiaa”, mikä on ilman oikeita toimia pelkkää poliittista sanahelinää. Sitä British Columbiankin uusi laki voi olla, jos osoittautuu ettei sen valvonnalla ole käytännössä hampaita toimia.

Vaikka jopa 16 000 asunnon vapautumisella vuokramarkkinoille onkin jonkinlainen vaikutus, se ei muuta kovin paljoa tilanteessa, jossa Vancouverin alueelle muuttaa joka vuosi kymmeniätuhansia ihmisiä. Vuokrien laskeminen ensi toukokuussa onkin epätodennäköistä ja ainoa varma toimi olisi maahanmuuton huomattava vähentäminen, mikä ei liene todennäköistä ainakaan ilman vallanvaihtoa seuraavissa vaaleissa.

(Yhteensä 95 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.