Street View avautui Saksassa

Viime yönä avautui paljon kohuttu Googlen vakoilupalvelu Street View kahdenkymmenen saksalaisen kaupungin osalta. Kuvat ovat Googlen satelliittikuvien tavoin vuosia vanhoja, tarkemmin sanottuna kesältä 2008 ja laadultaan Suomen Street Viewtä huonompia. Saksan lisääminen monikansallisen jätin vakoilupalveluun kesti erityisen pitkään, sillä saksalaiset olivat hyvin nyrpeinä kaupunkiensa luvattomasta kuvaamisesta. Asiasta nousikin aiheellisesti kohu pari vuotta sitten, mikä on suurelta osin vaikuttanut siihen, että vakoilupalvelu voitiin avata vasta nyt.

Poikkeuksellista kohussa oli se, että vakoilupalveluun ottivat kantaa myös Saksan kärkipoliitikot, liittokansleri Angela Merkel mukaanlukien. Monet heistä kannustivat saksalaisia kieltämään Googlelta kotitalojensa näyttämisen vakoilupalvelussa. Moni saksalainen vastasikin tähän ja Google joutui perustamaan sivun, jota kautta ihmiset pystyivät ennakkoon ilmoittamaan, että heidän taloaan ei sovi vakoilupalvelussa näyttää.

Google joutuikin sumentamaan vakoilupalvelustaan peräti 244 000 saksalaistaloutta. Googlemaiseen tyyliin sumennukset on tosin tehty lepsusti vasemmalla kädellä. Lisäksi voi vain arvailla, onko sumennukset todellakin kohdistettu alkuperäisiin kuviin, kuten kovasti väitetään. Lisäksi täysin avoinna on, mitä kaikkia taajuuksia ja langattomia verkkoja Google on Saksasta ”ohjelmointivirheen” (hah, huono yritys!) avulla valtavaan vakoilutietokantaansa kerännyt.

Sumennettuja taloja Dortmundissa

Vakoilupalvelu on tosiaankin nyt avoinna ja mukana on viisi suurinta sekä 15 pienempää kaupunkia. Berliini on mukana heti alusta saakka. Onneksi vakoiluauto ei ole koukannut meidän pääasiassa kävelyliikenteelle tarkoitetulle kadulle, joten taloamme ei vakoilupalvelusta löydy. Pienellä selailulla vakoilupalvelusta löytää valtavasti sumennettuja taloja kaikkialta, mikä on hieno osoitus saksalaisesta kansalaisaktivismista. Jättiyhtiötä ei vielä lyöty, mutta sitä kyllä näpäytettiin aiheellisesti tämän tapauksen osalta.

Muiden kaupunkien ilmestymisestä vakoilupalveluun ei ole ilmoitettu vielä tarkkaan, mutta se tapahtunee joidenkin kuukausien sisällä. Kuvien hutiloitu sumentaminen lienee pitkälti käsityötä ja se vie aikansa valitustulvan keskellä.

(Yhteensä 283 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.