Blogi 3.0

Reilu kuukausi siinä meni, mutta tässä sitä taas ollaan! Mitä oikein tapahtui? Asiasta ei ole täyttä varmuutta, mutta näyttäisi siltä että kesäkuun lopussa maailman kelloihin lisätty karkaussekunti sekoitti tietokoneita kaikkialla ja onnistui myös katkaisemaan sähköt Vuodatus.netin tiloista. Tämä tietenkin pimensi palvelimet, mutta niitä uudelleenkäynnistettäessä Vuodatuksen ylläpito huomasi, että rytäkässä oli hajonnut myös palvelimen kiintolevyjä.

Koko Vuodatus.net oli alhaalla neljä päivää, minkä jälkeen blogit saatiin palautettua luettaviksi. Niitä ei kuitenkaan päässyt editoimaan, sillä Vuodatuksen ylläpito oli havainnut uusia ongelmia. Täydellisen ratkaisun kerrottiinkin vaativan peräti neljä viikkoa, mutta valitettavasti huonot uutiset eivät loppuneet tähänkään.

Palvelun ylläpito oli nimittäin laiminlyönyt tietojen varmuuskopioinnin täysin peräti kolmen vuoden ajan, minkä vuoksi yhden kuvapalvelimen koko sisältö menetettiin lopullisesti levyrikossa. Tämä tarkoitti tätä ominaisuutta käyttäneille kaiken kesän 2009 (!) jälkeen nettiin ladatun kuvamateriaalin menetystä. Kävi myös ilmi, että jotkut bloggaajat olivat säilyttäneet kuvamateriaaliaan vain ja ainoastaan Vuodatuksen palvelimella, joten nämä henkilöt menettivät kuvansa lopullisesti bittien taivaaseen. Tässä yhteydessä voi toki syyttää näitä bloggaajiakin hieman vastuuttomiksi, kun eivät olleet ottaneet materiaalistaan omia varmuuskopioita, mutta kukapa olisi uskonut tällaiseen yllätykseen. Kuten arvata saattaa, on tapaus aiheuttanut monille bloggareille suurta mielipahaa, kun jopa vuosien työ on hävinnyt lopullisesti.

Itse en onneksi koskaan käyttänyt Vuodatuksen kuvapalvelinta, joten minun blogilleni episodista aiheutui vain tämä nyt päättynyt pitkä käyttökatkos. Kuitenkin tämä tapaus toimi minulle viimeisenä katalyyttinä toteuttaa jo pitkään suunnittelemani suuret muutokset blogilleni.

Ensiksikin, olen halunnut jo pitkään ottaa käyttööni ihka oman domainin (nettiosoitteen). Valinta oli helppo ja tästä päivästä alkaen blogini osoite on yksinkertaisesti ja helposti muistettavasti www.vuosiamaailmalla.fi.

Toiseksi olen halunnut jo pitkään parantaa blogiani monilta osin. Olen halunnut eroon Vuodatuksen ärsyttävästä mainosbannerista sekä uudistaa blogini ulkoasua. Mietteissä onkin ollut jo pitkään vaihtaa blogi melkeinpä standardin asemassa olevaan WordPress-formaattiin. WordPressin hyviä puolia ovat laaja selaintuki, todella laaja muokattavuus (kunhan vain tietää mitä tekee), valtaisa määrä valmiita laajennuksia sekä melkeinpä loputtomasti tietoutta internetissä.

Kolmanneksi halusin blogini puhtaalle ja täysin hallittavissani olevalle alustalle. Tämä tarkoitti webhotellin vuokraamista, minkä päädyin tekemään suomalaiselta Suncometilta. En tiedä vielä miten hyvä päätös tämä oli, sillä ainakin täältä Kanadasta käsin tämä blogi latautuu paikoitellen vähän hitaasti, mutta tätä asiaa pitää analysoida ajan kanssa.

Vaikka tiesin että mainitut muutokset vaatisivat paljon aikaa ja vaivaa, päätin ottaa härkää sarvista. Olihan minulla joka tapauksessa edessä monta viikkoa ilman mahdollisuutta päivittää blogiani ja tässä se tulos nyt on, luet sitä juuri paraikaa! Kutsun tätä versioksi 3.0, sillä tämä on blogini järjestyksessään kolmas iteraatio.

Ensimmäinen versio sijaitsi karusti eräällä internetfoorumilla, mitä seurasi versio Vuodatus.netissä. Koska minulta tulee viemään pitkään siirtää kaikki sisältö Vuodatuksesta tänne uuden blogin puolelle, säilyy vanha blogi tämän uuden rinnalla vielä vuosien ajan. Tulen kopioimaan sieltä sisältöä tänne tasaiseen tahtiin, mutta en tee enää mitään päivityksiä vanhalle puolelle. Blogini lukijalla ei ole siten mitään syytä kurkistaa vanhan blogin puolelle, jollei sitten etsi jotain vanhaa kirjoitustani. Toivon mukaan saan siirrettyä merkittävän osan sisällöstä tälle uudelle puolelle tämän vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen tulen varmaan sulkemaan vanhan blogini päällekkäisenä.

Viimeisen kuukauden aikana tähän uuteen blogiin käytetyt kymmenet tunnit eivät ole kuitenkaan tyystin menneet ulkoasun viilailussa ja vanhan sisällön kopioimisessa. Olen myös kirjoittanut tasaiseen tahtiin uusia kirjoituksia ajankohtaisista aiheista, jotka löytyvät selaamalla kirjoituksia taaksepäin. Asian helpottamiseksi alla on myös listaus vain tämän uuden blogin puolelta löytyvistä uusista kirjoituksista:

Toivon että uusi blogini on lukijoideni mieleen ja otan mielelläni vastaan siihen liittyvää palautetta. Bugejakin saa mainita jos niitä löytyy, sillä blogin muokkaaminen täysin mieleisekseni on vielä osin kesken. Tarkoitukseni on myös lokalisoida blogia vielä lisää suomen kielelle, jotta sitä olisi mahdollisimman helppo ja miellyttävä lukea.

Kiitos kärsivällisyydestä ja tervetuloa blogiin mallia 3.0!

Klaus Johansson
18. elokuuta 2012

(Yhteensä 193 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

6 vastausta artikkeliin “Blogi 3.0”

 1. En ymmärtänyt noista domaineista ym. yhtään mitään. Mutta muu teksti oli taas yhtä selkeää ja mielenkiintoista kuin aina. Kiva, että jaksat kirjoittaa näitä ja tehdä havaintoja. Tunnut muutenkin aika moniosaajalta! Minä jatkan mielenkiinnolla lukemista.

   
  1. Hei Marja ja kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että kirjoituksistani on ollut iloa. 😛

   Valitsen näiden kirjoitusteni aiheiksi sellaisia asioita, joista olen itse etsinyt aiemmin tietoa tuloksetta ja oppinut vasta myöhemmin ymmärtämään asian oman kokemukseni perusteella. Toivon mukaan näistä kokemuksistani olisikin ihan hyötyä jollekin toiselle Kanadaan taikka Saksaan muuttavalle. Taikka sitten ihan vaan viihdyttävää luettavaa näistä maista ja ulkomaalla elämisestä kiinnostuneille.

   Näitä kirjoitellessa tulee itsekin opittua paljon uutta kirjoitettavasta aiheesta ja lisättyä omaa paikallistuntemusta. Ja juuri ympärillään olevan ymmärtäminen auttaa sopeutumisessa uuteen ympäristöön ja vieraaseen maahan. Vancouver alkaakin jo tuntua kodilta!

   Tällaisia syvällisiä pohdintoja näin maanantai-iltana. Hyvää loppukesää sinne suunnalle.

    
 2. Moi,

  Hienoa nähdä blogisi uusi versio, onnittelut uurastuksesta! Kommentti tuohon hitauteen liittyen, myös täältä Suomesta nopean yritysverkon kautta kokeiltuna havaittavissa pientä viivettä (noin 3-8 sekunnin alkuviive ennen sivulatauksen alkamista). Mutta eipä tuo ainakaan allekirjoittanutta haittaa, mukava tätä on silti lukea!

   
  1. Moi Pauli ja kiitos tuosta tiedosta! Pitää arvioida tuota Suncometin toimintaa jonkin ajan päästä kunhan on kertynyt noita kokemuksia. Heillä tuntuisi olevan eri palvelimia joilla asiakkaiden tiedot majailevat, joten ehkäpä tämä minulle siunaantunut ei ole niitä nopeimpia. Selvittelenpä asiaa tässä syksyn mittaa.

   Ei muuta kuin terveisiä sinne Suomeen ja hauskoja lukuhetkiä. 😀

    
 3. Muuten tää uus blogi on ihan hyvä, mutt se vähän ärsyttää ett pitää painaa ”Lue lisää” nähdäkseen koko postauksen.

   
  1. Hei Terhi ja kiitos kommentistasi! Tämä muutos oli tietoinen, sillä vanhassa blogissani ongelmana oli yli-pitkäksi venynyt etusivu, joka oli raskas ladata varsinkin mobiililaitteilla. Lisäksi näkyvillä oli aina ensiksi vain uusin kirjoitus ja jo toiseksi uusimman löytäminen vaati selaamista alaspäin. Veikkaan että monessa tapauksessa vanhaan blogiini eksynyt lukija ei edes huomannut että alapuolella oli muitakin kirjoituksia.

   Nyt etusivu on kevyt ladata ja sisältää viisi tuoreinta kirjoitusta nopeasti nähtävillä. Jokaisen kirjoituksen yhteydessä on lisäksi ensimmäiset 1-2 tekstikappaletta herättämässä tarpeeksi kiinnostusta aiheeseen, jotta jaksaa lukea koko tekstin. Mielestäni tämä on hyvä ratkaisu ja lisäksi sangen standardi blogimaailmassa.

   Yksi tapa tehdä asia hieman toisella tavalla olisi antaa uusimman kirjoituksen näkyä aina kokonaan ensimmäisenä ja lyhentää kaikkia vanhempia tuollaisiksi ”teasereiksi”. Silloin tosin ongelmat olisivat tosin samat kuin aiemmin, eli aiempia tekstejä olisi vaikeampi löytää ja etusivu olisi raskas ladata.

   Otan tästä asiasta mieluusti palautetta vastaan ja jos tämä on tosiaan isompikin ongelma lukijoilleni, voin harkita jonkinlaista ratkaisua ongelmaan. Kiitos siis ainakin keskustelun avaamisesta! 🙂

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.