Kesäpäivä North Vancouverissa

Vancouverin maantiede on hieman hassua, sillä alueella sijaitsee lukuisia samannimisiä kaupunkeja ja paikkakuntia, jotka ovat kuitenkin jokainen omia itsenäisiä kokonaisuuksiaan. Esimerkiksi vastaus yksinkertaiseen kysymykseen ”Missä sijaitsee Länsi-Vancouver?” ei ole niin yksioikoinen kuin äkkiseltään luulisi. Pelkästään nimi Vancouver esiintyy yhteensä neljän eri kunnan nimessä ja West Vancouver and North Vancouver eivät ole Vancouverin osia, vaan omia kaupunkejaan. Harva paikallinenkaan tietää, että North Vancouverikaan ei ole yksi ja ainoa paikkakunta, vaan teknisesti se jakautuu City of North Vancouveriin sekä District of North Vancouveriin. Vieläkö joku on kärryillä?

North Shore Mountains

Hallinnollisesta sekavuudestaan huolimatta North Vancouver (District ja City) ovat lempikaupunkejamme koko alueella, sillä ne sijaitsevat kauniilla paikalla Burrard Inletin pohjoispuolella, North Shore Mountainsien rinteellä. Kaupunkien yhteenlaskettu asukasluku on 84 412, mikä tekee niistä metropolialueen kahdeksanneksi väkirikkaimman paikkakunnan. Tilastojen mukaan North Vancouverin asukkaat ovat koko Kanadan terveimpiä, sillä paikalliset ottavat kaiken irti aivan vieressä sijaitsevasta luonnosta ja monille esimerkiksi rankka Grouse Grind on tyypillinen iltalenkki.

Monenlaista vesiliikennettä Burrard Inletillä

Northvancouverilaisten iltapolku

North Vancouveriin on yhteys neljää eri reittiä pitkin. Auto- ja bussiliikennettä palvelevat pahoin ruuhkautuneet Lions Gate Bridge lännessä sekä Ironworkers Memorial Bridge idässä. Suoran yhteyden Vancouverin Downtowniin tarjoaa Lonsdalen rannasta vartin välein kulkeva SeaBus niminen matkustajalautta, joka kytkeytyy Vancouverin puolella suoraan SkyTrain-verkostoon. Neljäs väylä on rautatiesilta yli Burrard Inletin, mutta se palvelee nykyisin vain tavarajunaliikennettä. North Vancouver onkin perinteisesti ollut teollisuusvaltainen paikkakunta ja Burrard Inletin rantaviivaa täplittävät vielä tänä päivänäkin useat telakat sekä hiili- ja viljaterminaalit.

Erilaisia reittejä veden ylitse

Rautatiesilta nostettuna

Vaikka North Vancouveriin kuuluukin pieniä keskustaajamia aina Deep Covesta lähtien, sijaitsee kaupungin varsinainen kaupallinen keskusta Lonsdalena tunnetun alueen pääkadun, Lonsdale Avenuen, varrella. Kaupungin keskustaa täplittävät kymmenet kerrostalot ja sekä pienet tornitalot, jotka ovat kuitenkin maksimissaan vain noin 25-kerroksisia. North Vancouver ei olekaan halunnut osallistua muun metropolialueen mukana valtavaan väestönkasvuun, sillä liikenteellisesti haastava sijainti tekee liikenteestä jo tänään melkoisen sumpun. Niinpä kaupunki kasvaakin sangen verkkaiseen tahtiin ja siksi sen onkin onnistunut säilyttää omanlainen luonteensa, jota monilla muilla esikaupungeilla ei ole.

North Shore on liikenteellinen sumppu

Pientä kasvua tapahtuu täälläkin

North Vancouverin korkeimmat tornit eivät päätä huimaa

SeaBus-terminaalilta lähtevä Lonsdale Avenue on pitkä ja viivasuora katu, joka jatkuu yhtenäisenä aina vuorten juurelle saakka. Pitkää katua kilkuttelivat aikanaan raitiovaunut, mutta nykyisin sillä liikennöivät autot ja bussit. Katu ei ole kovin mukava kävellä tai varsinkaan pyöräillä, sillä se nousee matkallaan satojen metrien verran ja on paikoitellen jyrkkä kulkea. Ratkaisuksi tähän on ehdotettu monenlaisia virityksiä, muun muassa ”pyörähissiä”, joka työntäisi pyöräilijät ylös jyrkimpiä kohtia. Kuulemma vastaavia kokeilua on tehty onnistuneesti ainakin Norjassa ja Sveitsissä.Lonsdale Avenuen varren maisemia

Yksi syy miksi pidämme North Vancouverista on sen vehreys, josta on kiittäminen suurta sademäärää. Vuorten läheisyyden vuoksi North Vancouver on koko metropolialueen sateisin kaupunki, jonka vuotuinen sademäärä on huikeat 2477 millimetriä. Vaikka kaupunki sijaitsee linnuntietä vain viitisen kilometriä itse Vancouverista, sataa siellä kuitenkin noin kolmanneksen enemmän. Hieman edempänä Vancouverin lentokentällä sademäärä on jo alle puolet North Vancouveriin verrattuna, mikä kertoo vuorten vaikutuksesta sateisiin. Vaikka sateisuus onkin hieman nihkeää, saa se luonnon kasvamaan rehevänä ja North Vancouverissa sijaitsevat Capilano Canyon sekä Lynn Valley ovatkin tästä hyviä esimerkkejä.

Sateinen keli saa luonnon kukoistamaan

Kaupunki sijaitsee hienoisella rinteellä

Kauniina kesäpäivänä North Vancouver on kuitenkin oikea paratiisi, sillä kaupunki katsoo etelään ja aurinko hellii rinnettä koko päivän. Maisemat lahden yli Vancouverin keskustaan ovat myös huikeat, pilvenpiirtäjien kohotessa aivan vedenrajasta. North Vancouver on myös hyvin siisti kaupunki ja erityisesti Lonsdalen uusi ranta-alue on viihtyisää seutua. Kaupunki onkin panostanut suuria summia entisen teollisuusrannan muuntamiseksi asuin- ja virkistyskäyttöön, minkä lisäksi rantaa myöden on rakenteilla kaksi siltaa yhdistävä rantapromenaadi sekä pyöräilytie Spirit Trail. SeaBus terminaalina toimiva Lonsdale Quay on alueen keskus, jossa sijaitsee pieni kauppakeskus sekä useita ruokaravintoloita. Monesta niistä aukeaa hieno maisema ja ravintoloiden terassilla on mukava istua kauniina päivänä.


Lonsdalen uudempaa keskustaa

Vehreää Lonsdalea


Londsale Quayn kauppakeskus ja lauttaterminaali

Maisema keskustan suuntaan


Lonsdalen panoraama

Vierailu North Vancouverissa kannattaa Vancouverissa vierailevallekin ja kaupungin suosittuja turistinähtävyyksiä ovat Capilano Suspension Bridge, Cleveland Dam sekä Grouse Mountainin laskettelukeskus. Jo pelkkä lyhyt lauttamatka on turisteille huokea tapa päästä ulos suurkaupungin vilinästä ja nauttia Burrard Inletin kauniista maisemista.

Rantaraitin maisemia

(Yhteensä 355 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.