Kartta Vancouverin vuokramarkkinoista

Muutama vuosi sitten kirjoitin Berliinin vuokramarkkinoista netissä vastaan tulleen mielenkiintoisen vuokrakartan innoittamana. Vaikka kaupunki onkin kallistunut huomattavasti sitten sieltä muutettuamme, on se kuitenkin edelleen halpa asua moniin muihin Euroopan pääkaupunkeihin sekä esimerkiksi tänne Vancouveriin verrattuna.

Olen kirjoittanut Vancouverin hulluista asunto- ja vuokramarkkinoista vuosien saatossa useaan otteeseen, sillä asia on koskettanut meitäkin aina muutaman vuoden välein uutta asuntoa etsiessämme. Asuntojen vuokrahintoja tulee myöskin seurattua satunnaisesti ilman mitään tarkoitusta muuttaa, ihan vain hintatasosta kärryillä pysyäkseen.

Paikallinen hintataso on siitä erikoinen, että vaikka Downtown sekä ympäröivä Vancouverin alue onkin edelleen kaikkein kallein alue asua (muutamia luksusalueita lukuunottamatta), ei hintataso laske merkittävästi keskustasta ulospäin lähdettäessä ainakaan kaikkein suosituimmassa yhden makuuhuoneen (suomalaisittain kaksio) asunnoissa. Asuminen Downtownin ulkopuolella on sangen tasahintaista, asui sitten Vancouverin välittömissä naapurikaupungeissa Burnabyssä ja Richmondissa, tai  hieman etäämmällä Coquitlamissa ja New Westminsterissä.

Yhden makuuhuoneen hinta eri puolilla

Halvemmaksi asuminen muuttuu vasta Surreyssä, jota vielä jokin aika sitten pidettiin epähoukuttelevana alueena asua. Surreyn keskustaan on kuitenkin rakenteilla valtava määrä korkeita tornitaloja ja niiden myötä alueen haluttavuus – ja hinnat – ovat alkaneet kohota.

Nyt vastaan tulleen kartan sekä myöskin oman kokemuksen perusteella yksiöiden hinta Downtownissa on tällä hetkellä noin $2200, ympäryskaupungeissa $1800 ja Surreyssä noin $1400 luokkaa. Se ei ole mielestäni järin merkittävä ero ottaen huomioon, että työmatka Surreystä Vancouveriin kestää SkyTrainilla 45 minuuttia ja matkakorttikin maksaa toistasataa dollaria kuussa.

Kahden makuuhuoneen hintoja käsittävää karttaa ei valitettavasti löydy, mutta näiden kolmioiden vuokra on kokemukseni mukaan samassa järjestyksessä esitettynä $3000, $2500 ja $2000 luokkaa. Itse asumme suomalaisittain kolmen makuuhuoneen neliössä, joiden hinnat uudehkoissa rakennuksissa ovat noin sekä alkaen $4000, $3400 ja $2800. Hintojen ympärillä on huomattavaa hajontaa asunnon iän ja kunnon perusteella, mutta keskimäärin ne ovat tuota luokkaa.

Asunnoista riittää tarjontaa

Silmämääräisesti seurattuna viime vuosina hinnoissa on alettu iskeä jo päätä kattoon ja en ole huomannut Vancouverin hintojen enää juuri kohonneen, sillä rikkaita ulkomaalaisiakin on olemassa vain rajallinen määrä, eikä kukaan halua maksaa vanhasta huoneistosta tuhansien dollarien vuokria. Hintataso lähiöissä jatkaa kuitenkin nousuaan ja onkin kiintoisa nähdä tuleeko Downtownin ja lähiöiden ero entisestään tasoittumaan.

Kehitystä ajaa ehkä eniten kaksi erillistä seikkaa, joista ensimmäinen ovat valtavat rakennusprojektit ja uusien asuntojen suma esikaupungeissa, sekä Downtownissa voimakkaasti lisääntynyt rikollisuus ja huumeidenkäyttäjien määrä kadulla. Varsinkin jälkimmäinen on valitettavaa ja se onkin tehnyt Downtownista ainakin omissa silmissäni ei-haluttavan alueen asua, mikä on täysi 180 astetta vielä muutaman vuoden takaiseen, jolloin nautimme suuresti keskusta-asumisesta.

Niin ne ihmisten ajatukset kuitenkin muuttuvat ja ehkä tulevaisuudessa rauhattomasta Downtownista tulee jopa halvempi asua, kuin rauhallisista ja siisteistä lähiöistä? Kehitystä on kiintoisa seurata tulevien vuosien aikana.

(Yhteensä 223 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.