Miljonääripakolaisten vyöry Kanadaan

Suomi sekä koko Eurooppa painivat paraikaa haastavan pakolaistilanteen keskellä, kun Välimeren ylitse tulee joka viikko tuhansia parempaa elämää etsiviä. Kanadakin on ottanut osaa kriisin ratkaisemiseen viime syksynä esitellyn uuden pakolaisohjelmansa myötä ja maalla on muutenkin pitkä perinne todellisessa hädässä olevien ihmisryhmien auttamisessa.

Vaikka Kanadassa eletäänkin melkoisessa lintukodossa suurten valtamerien sekä Amerikan suojaamana, kohdistuu myös tänne paraikaa erittäin voimakas pakolaisten tulva. Tulijoiden profiili on kuitenkin täysin erilainen ja köyhien afrikkalaisten sijaan täkäläiset tulijat ovat silmittömän rikkaita ulkomaisia miljonäärejä. Suurin tulijaryhmä ovat olleet jo monen vuoden ajan mannerkiinalaiset, jotka ovat rikastuneet kahden viime vuosikymmenen talouskasvun myötä. Heille kotimaa on kuitenkin käymässä ahtaaksi, sillä kommunistisen Kiinan politiikan suunta on muuttunut ennalta-arvaamattomaksi, mikä on laukaissut rikkaiden joukkopaon maasta.

Ehdottomasti kaikkein suurin uhka miljonääreille on Kiinan nykyjohdon harjoittama korruptionvastainen taistelu, joka on nähnyt satojen liikemiesten sekä korkeiden virkamiesten menettävän omaisuutensa ja huonolla tuurilla henkensäkin. Ongelmana monilla miljonääreillä nimittäin on, että iso osa varallisuudesta on kerrytetty tarkempaa tarkastelua kestämättömillä keinoilla, monesti eri tavoin valtiolta varastamalla.

Kiinan rikkaat ovat jättämässä suurin joukoin kotimaansa

Osa on piilottanut rahojaan maailmalle Panaman kaltaisiin veroparatiiseihin, mutta koska näissäkin on esiintynyt viime vuosina riskejä, on rahaa alettu pumpata kiihtyvällä vauhdilla ulkomaisiin kiinteistöihin. Juhlapuheissa Kanadan sekä Yhdysvaltojen viranomaiset kyllä kertovat selvittävänsä maahan tulevan ulkomaisen rahan alkuperää, mutta käytäntö on osoittanut että rikkaiden on helppoa kiertää nämä selvitykset ja sijoittaa Vancouverin ja Toronton kaltaisille asuntomarkkinoille. Ja sillä hetkellä kun kauppakirjat on allekirjoitettu, peseytyy likaisin keinoin hankittu raha puhtaaksi. 💡

Tilanteen tekee kummalliseksi se, että millään hallinnon tasolla ei tunnu olevan tilastotietoa näiden ostajien määrästä tai heidän vaikutuksesta paikallisiin asuntomarkkinoihin. Erilaisia selvityksiä on kyllä vaadittu ja laadittu roppakaupalla, mutta mikään niistä ei tunnu koskaan edistävän virallisen totuuden selviämistä. Poliitikkojen puheissa asiassa on aina jotain ”epäselvää”, mikä estää minkäänlaisten johtopäätöksien ja siten lakimuutosten tekemisen. 😕

Kiinasta ulos valuvan rahan määrästä ei ole olemassa tarkkoja lukemia, mutta monet asiantuntijat arvioivat viime vuosien määräksi jopa tuhat miljardia vuodessa. Kiinassa tiedetään olevan ainakin viisi miljoonaa dollarimiljonääriä, joista noin puolen harkitaan suunnittelevan tai jo muuttaneen ulkomaille, joten ilmiössä puhutaan ehdottomasti valtavista summista, eikä tulijoiden määrä tule loppumaan.

Kiinasta valuu ulos valtavia määriä rahaa

Vaikka rikkaat suuntaavatkin rahoineen moniin maailman maihin ja kaupunkeihin, on Vancouver yksi erityisesti kiinalaisten suosimista kohteista. Tähän vaikuttavat vaikuttavat puhdas ympäristö (joka on monille rikkaille myös merkittävä syy perheen muuttamiseksi pois Kiinasta), kaunis ja turvallinen kaupunki sekä jo valmiiksi runsaasti kiinalaisvaikutteita sisältävä väestö. Suurin syy on kuitenkin Kanadan löperö valvonta likaisen rahan suhteen, kun taas esimerkiksi Australia on viime vuosina kunnostautunut säännösten sekä valvonnan kiristämisessä.

Kanada on päinvastoin helpottanut hommaa ja erityinen ”investointiohjelma” on suonut rikkaille mahdollisuuden käytännössä ostaa hieman alle miljoonalla dollarilla itselleen pysyvä asumislupa tai jopa Kanadan kansalaisuus. Aiempi liittovaltion oma investointiohjelma on sittemmin jäädytetty, mutta ongelmallinen on edelleen Quebecin vastaava ohjelma, jonka kautta myönnetään noin 1400 lupaa vuodessa. Näistä tulijoista kuitenkin alle 10% asettautuu Quebecin alueelle ja suurin osa suuntaakin Torontoon ja Vancouveriin. 👿

Ilmiöstä on tullut niin laajamittainen, että joidenkin arvioiden mukaan Vancouveriin on muuttanut 90-luvun lopulta saakka jopa 120 000 ulkomaista miljonääriä ja vauhti on ollut viime vuosina vain kiihtyvä. Tällä on ollut väistämättä myös suora yhteys paikalliseen hintatasoon, joka on karannut viimeisen vuoden aikana täysin käsistä. Tuoreiden tilastojen mukaan asuntojen hinnat ovat kohonneet vuodessa monilla alueilla yli 30% ja aiempi vitsi miljoona dollaria maksavista purkukuntoisista taloista alkaa käydä vanhanaikaiseksi hintojen olevan monin paikoin jo 2-3 miljoonan kieppeillä. 😯

Vaikka miljardien dollareiden vyöry maahan tuo mukanaan myös hyvinvointia ja lisää pökköä tulikuumana hohkavaan talouteen, on sillä myös monia varjopuolia. Asunnon ostaminen tietyiltä alueilta on tällä hetkellä mahdotonta melkein kaikille ammatista riippumatta, koska jokaisesta myyntiin tulevasta kisaa monta multimiljonääriä.

Ulosvirtaus tuntuu jo Kiinan valuuttareserveissä

Vanhojen asuntojen myyminen ulkomaisille sijoittajille johtaa myös nopeasti asuinalueiden yhteisöllisyyden romahtamiseen, sillä useissa alueille nousevissa luksustaloissa ei asu ketään. Ja nekin joissa asuu joku, ovat yleensä hyvin omissa pienissä piireissään viihtyviä ihmisiä, joita naapurit eivät näe, ja jotka eivätkä osallistu mitenkään yhteisönsä toimintaan. Monilla alueilla kierre ruokkiikin itseään ja tyhjänä seisovat luksustalot houkuttelevat yhä useampia rahastamaan vanhalla talollaan ja muuttamaan toisaalle.

Ilmiö alkaa näkyä paikoin jo isossakin mittakaavassa. Halutuimpiin alueisiin kuuluvan Vancouverin Downtownin alueella on esimerkiksi jouduttu lakkauttamaan useita keskustakouluja oppilaspulan takia, sillä lapsiperheillä ei ole enää varaa asua keskustassa, sillä ainoat kohtuuhintaiset asunnot ovat pieniä yksiöitä tai ahtaita kaksioita. Samaan aikaan lähiöissä koulut pullistevat liitoksissaan ja lapsia joudutaan kuskaamaan kauempana sijaitseviin kouluihin.

Miljonäärivirran seuraus ovat jyrkästi nouseva hintataso

Tavallista tallaajaa suututtaakin, sillä ongelma olisi ratkaistavissa niin Euroopassa kuin Kanadassakin poliittisilla päätöksillä, mutta sellaisiin ei vain näytä olevan halukkuutta. Syynä on, että nykyinen järjestelmä ja ulkomainen raha hyödyttävät monia ja provinssit vetävät miljoonien asuntokaupoista välistä oman osansa. Asuntojen kohoava arvo nostaa myös jatkuvasti kiinteistöveroa, joka on kaupungeille erittäin merkittävä tulonlähde. Miksi kukaan siis tappaisi lypsävää lehmää, vaikka se tyhjentääkin alueita asukkaista? 😐

Tämä on kuitenkin lyhytnäköistä politiikkaa, sillä kalliin asumisen haittavaikutukset säteilevät kaikkialle. Kun alueet tyhjenevät asukkaista, vaikuttaa se väistämättä myös alueen liikkeiden toimeentuloon. Downtownin kaltaisilla alueilla jo pelkästään kohonneet kiinteistövuokrat ovat ajaneet kaikki ei-ketjuliikkeet ahtaalle ja paraatipaikoilla olevaa liiketilaa on tyhjänä monin paikoin.

Säteily heijastuu myös muuhun elinkeinoelämään. Vaikka Vancouverin työllisyystilanne onkin äärimmäisen hyvä, on yrityksillä monin paikoin vaikeuksia löytää työvoimaa. Monet teknologiayhtiöt ovat päivitelleet julkisuudessa palkkaamisen vaikeutta, koska hakijat eivät pidä tarjotun palkan sekä asumiskustannusten välistä yhtälöä tarpeeksi hyvänä. Jotkut yritykset ovat kertoneet jopa vaikeuksista palkata henkilöitä korkeisiin johtotehtäviin, sillä vaikka satojentuhansien palkalla pystyykin helposti elämään, arvioivat monet hakijat yhtälön silti paremmaksi muissa edullisemmissa kaupungeissa.

Miljonäärien joukkopako

Kasvava ongelma koskettaakin ihan jokaista vancouverilaista ja päädyimmehän mekin muuttamaan keskustasta esikaupunkiin, joskin päätökseemme vaikutti myös uuden työpaikkani sijainti. Vahvoilla eivät ole myöskään ne ketkä omistavat asuntonsa, sillä vaikka siitä saisikin myydessä seivoisen summan rahaa, ei tuo summa riitä uuteen asuntoon samalla alueella, vaan edessä on muutto kauemmas.

Tilanteen suhteen eletäänkin kiintoisia aikoja, sillä asuntojen kallistuminen kautta koko spektrin 30% vuodessa ei ole kestävää kovinkaan pitkään. Onko seurauksena sitten romahdus vai buumin jäähtyminen? Kukaan ei osaa sanoa, mutta itse en usko että edessä olisi valtava romahdus. Erona Yhdysvaltojen luottokriisiin, jossa maksukyvyttömille myytiin ylikalliita asuntoja, nämä rikkaat ovat ostaneet asuntonsa yleensä käteisellä, eikä niistä ole täten velkaa.

Velkaa on kuitenkin reilusti niillä kymmenillätuhansilla tavallisilla ihmisillä, jotka ovat päätyneet ostamaan tässä pitkään jatkuneessa hullussa markkinatilanteessa. Hyvin kuvaavaa on, miten paljon meillekin tulee vuokra-asuntoomme postissa satunnaisesti lähetettyjä kirjeitä, joissa asuntovälittäjät kertovat miten helposti asunnot käyvät nyt kaupaksi ja kehottavat olemaan yhteydessä.

Päivänselvää on että kun korjausliike jossain vaiheessa tapahtuu ja pitkään nollan kieppeillä olleet korot alkavat väistämättä nousta, tulee monille jäämään Musta Pekka käteen asuntojen arvon pudotessa, mutta velkojen pysyessä. Mitä sitten tapahtuu, jää nähtäväksi. 💡

Australialaismedian juttu Vancouverin asuntotilanteesta

(Yhteensä 564 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.