Berliinin hyvät puolet

Kirjoitin taannoin täällä blogissani paikallisessa sanomalehdessä olleen äänestyksen innoittamana Berliinin huonoista puolista. Sen perusteella entisellä asuinkaupungillamme on monia vikoja, mutta onneksi tämä ei ole todellakaan koko totuus kaupungista. Jotta asiaan saataisiinkin tasapainoinen katsaus, on paikallaan listata neljän ja puolen vuoden Berliinissä asumisen perusteella kaupungin isot plussat.

Ehdottomasti kaikkein suurin plussa Berliinille on sen edullisuus. Historia on kohdellut Berliiniä kovalla kouralla viimeiset sata vuotta ja nykytilanne saavutettiin vasta reilut 20 vuotta sitten. Saksojen 40 vuotta kestäneen jaon jäljiltä kaupungin itäpuolen infrastruktuuri oli katastrofaalisessa tilassa ja investointeja tarvittiin kipeästi. Jälleenyhdistymistä seurannut rakennus- ja remonttibuumi kuluttikin kaupungin kassan pahanpäiväisesti ja Berliini onkin nykyisin yksi Saksan köyhimmistä osavaltioista. Berliiniä kuvaava kuuluisa slogan onkin Arm aber Sexy (köyhä mutta seksikäs).

Arm aber Sexy!

Berliinin vuokrataso on Länsi-Euroopan pääkaupunkien edullisimpia. Itä-Berliinin betonilähiöissä (Marzahn, Hellersdorf) voi vuokrata kaksion jopa alle 300 eurolla (vuoden 2013 tilanne). Se on todella vähän, sillä esimerkiksi Itä-Helsingin räkäisimmissäkin nurkissa saa maksaa betonikuutiosta vähintään kaksi kertaa enemmän. Kun tullaan puolestaan keskustaan (Mitte), alkavat kaksioiden vuokrahinnat 450 euron tienoilta samaan aikaan, kun Helsingissä puhutaan helposti 2-3 kertaisista hinnoista. Reilulla tonnilla kuussa saakin Berliinissä jo kattohuoneiston uudehkosta talosta, keskeisellä paikalla.

Asumisen hinta on kuitenkin nousussa Berliinissäkin. Trendikäs kaupunki houkuttelee tulijoita, mikä on aiheuttanut hintojen voimakkaan nousun pelkästään viimeisen viiden vuoden aikana. Muuttaessamme Berliiniin syksyllä 2007, oli keskustan arvotalossa sijaitsevan 55-neliöisen kattohuoneistokaksiomme vuokra 750 euroa kuussa, mutta viidessä vuodessa vuokra ehti kohota satasella. Se on prosentuaalisesti melko paljon ja ei mitenkään ainutlaatuista viime vuosina. Silti, maailmanluokan maisemaan nähden asunto oli korotuksen jälkeenkin mielestämme pilkkahintainen.

Maailmanluokan maisema pilkkahinnalla

Edullisuus ei myöskään rajoitu pelkästään asumiseen, vaan kaikki muukin on Berliinissä edullista. Ruoka on kaupasta riippuen 30-50% Suomea halvempaa ja tarjontaa on valtavasti enemmän. Ravintolassa syöminen on niin edullista, että sitä tuli harrastettua vähän liiankin kanssa. Vakiojuttumme olikin käydä syömässä naapurissamme sijaitsevassa ravintolassa sisäfileet parilla kympillä monena sunnuntaina.

Saksa on ylipäätänsäkin Suomea edullisempi maa elää, mutta olimme pienesti yllättyneitä kuinka paljon eroa on Saksan sisälläkin ja Itä- ja Länsi-Saksan välinen kuilu on edelleen syvä. Mutta vaikka palkat ovatkin itäpuolella huomattavasti länsipuolta alhaisempia, kompensoivat elinkustannukset asiaa loistavasti.

Edullisuus on siis iso plussa Berliinille, mutta ei todellakaan ainoa. Toiseksi merkittävin plussa omasta mielestäni on se, että Berliini on oikeasti trendikäs kaupunki. Berliinin trendikkyydestä on jauhettu vuosia ja se mainitaan aina matkalehtien artikkeleissa, mutta siinä on myös perää. Kaupungissa aina ajan jotain kiinnostavaa ja kaikki merkittävät tapahtumat ja kiertueet kiertävät yleensä sen kautta. Kaupunki on lisäksi vaihtoehtokulttuurin ja erilaisten taiteiden kehto, mikä näkyy varsinkin itäpuolella kiintoisina kauppoina, ravintoloina sekä tapahtumina.

Outo, kiehtova, trendikäs Berliini

Kaiketi juuri näiden lehtiartikkeleiden rohkaisemana suomalaiset ovatkin viime vuosina selvästikin ”löytäneet” Berliinin. Muistan miten muuttaessamme kaupunkiin vuonna 2007 vain aniharva tiesi siitä paljoakaan ja kaupunkia näki myös harvakseltaan suomalaisessa mediassa. Kuitenkin joskus vuoden 2009 tienoilla Berliini ilmestyi yhtäkkiä kaikkiin suomalaisiin aikakauslehtiin ja matkaohjelmiin uutena kiintoisana asuin- ja matkakohteena. Toinen konkreettinen esimerkki ovat Berliinissä asuvien suomalaisten blogit, joiden määrä on ainakin oman perstuntumani perusteella viime vuosina suorastaan räjähtänyt.

Berliini on myös todella kiintoisa kaupunki asua ja tutkia. Kaupungin historia yltää 800 vuoden päähän ja erityisesti viimeiset sata vuotta ovat olleet erittäin *kröhöm* tapahtumarikkaat. Vaikka ehdinkin vierailla Berliinissä asuessamme kaupungin jokaisessa kaupunginosassa ja nurkkauksessa, löysin vielä viimeisinäkin aikoina tutuiltakin alueilta uusia juttuja, joista en ollut aiemmin tiennytkään. Berliinistä sanotaankin, että kaupunki immer wird, aber nie ist (on aina tuleva [joksikin], mutta ei koskaan ole). Pelkistetty ajatus on, että kaupunki muuttuu koko ajan, eikä ole koskaan jotain tiettyä tai valmis.


Berliinissä voi törmätä mihin tahansa

Pitkä historia on läsnä kaikkialla

Berliini ei ole koskaan valmis

Vaikka kaupungin asukasluku ei ole kuin 3,4 miljoonaa ihmistä, tuntuu Berliini silti todelliselta suurkaupungilta. Vaikutelmaa vahvistaa osaltaan se, että kaupungilla on laskentatavasta riippuen ainakin neljä keskustaa (Alexanderplatzin alue, Friedrichstraße, Potsdamer Platz, länsikeskusta) sekä kymmeniä kaupunginosakeskustoja. Ja kaikki näistä ovat eloisia omine tapahtumineen, kauppoineen sekä ravintoloineen. Etäisyydet keskustojen välillä ovat kuitenkin sellaiset, etteivät edes suuret tapahtumat näy koskaan koko kaupungin alueella ja iltauutisia katsoessa yllättyykin usein mitä jossain päin kaupunkia onkaan tapahtunut päivän aikana.

Suurkaupungin vilinää

Berliinissä on myös äärimmäisen tehokas ja edullinen joukkoliikenne. 15 paikallisjunayhteyttä, 9 metro- ja 22 raitiovaunulinjaa sekä 149 bussireittiä, plus 6 lauttalinjaa ovat kaikki osa kaupungin joukkoliikennettä. Näiden kaikkien rajattoman käyttämisen mahdollistava kuukausilippu on hinnaltaan kohtuulliset 77 euroa (vuoden 2013 tilanne). Kortti ei paperisena ole myöskään henkilökohtainen, mikä mahdollistaa jopa sen lainaamisen vaikka kaverille tai kaupungissa käymässä olevalle vieraalle.

Berliinissä ei tarvitse autoa liikkumiseen

Kiitos tehokkaan joukkoliikenteen ja sangen hyvien tieyhteyksien, Berliini on sangen ruuhkaton kaupunki. Joukkoliikenteessä on oikeasti ahdasta vain ajoittain ja paikoittain, ja teilläkin on normaalisti sangen hyvin tilaa. Suurkaupungissa ei tietenkään ole koskaan yksin liikenteessä, mutta ruuhkaisuus on huomattavasti monia muita Euroopan pääkaupunkeja vähäisempää. Tapahtumien aikaan ruuhkaa toki esiintyy paikallisesti, mutta suurkaupungin ihmismäärä ei ole koskaan käynyt ahdistamaan.

Kaduilla ja junissa on harvoin ruuhkaista

Berliini on myös erittäin kansainvälinen, mikä näkyy katukuvassa ja eri kulttuurien näkyvyydessä. Loistavia ravintoloita on paljon ja varsinkin erilaiset aasialaiset keittiöt ovat hyvin edustettuina kaupungissa. Berliinissä on myös paljon kokeilevia keittiöitä, joita on on ilo käydä testaamassa, kiitos edellisen hintatason. Kaupunki saa taajaan myös kansainvälistä huomiota, sekä esiintyy elokuvissa, minkä vuoksi monenlaiset starbat vierailevat usein kaupungissa.

Kokeilevia keittiöherkkuja

Vaikka Berliinissä onkin rikollisuutta, on kaupunki päiväsaikaan kauttaaltaan turvallinen. Ainakaan itse en tuntenut oloani epämiellyttäväksi edes pahamaineisessa Neuköllnissä päivällä (vuoden 2011 tilanne), mutta ilta-aikaan välttäisin turhaa liikkumista siellä sekä muutamissa muissa kaupunginosissa. Keskusta on kuitenkin hyvin turvallinen ja täynnä turisteja, joten siellä ei ole syytä huoleen iltaisinkaan.

Yllä on vain joitain esimerkkejä positiivisista tunteista, jotka Berliini jätti itselleni. Puolitoista vuotta sitten sieltä pois muuttaneena on pakko sanoa, että neljä ja puoli vuotta ei todellakaan riittänyt Berliinin täydelliseen kokemiseen ja olenkin ajoittain kaipaillut aikaamme siellä. Vancouver on toki mahtava kaupunki omilla ansioillaan, mutta oli sitä kyllä Berliinikin. Eli jos et ole vielä Berliiniä kokenut, suosittelen lämpimästi lomamatkaa kaupunkiin tai jopa harkita tehdä siitä oma koti. Me viihdyimme Berliinissä ja olen varma että sinäkin viihdyt!

Entinen rakas kotikaupunkimme!

(Yhteensä 3 092 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Berliinin hyvät puolet”

 1. Kiitos tästä blogista, etenkin Berliinin kattavasta esittelystä tavallisen tallaajan näkökulmasta! Itse sinne muuttoa harkitsevana (pienen tytön vanhemmat) kiinnostaisi tietää Treptow-Köpenickistä enemmän, turvallisuuden ja suburbia-tunnelman osalta 🙂

   
  1. Hei Henna ja kiitos kommentistasi! Blogini tarkoitus on tosiaan kertoa asuinkaupungeistamme käytännönläheisesti ja avustaa niistä kiinnostuneita suunnitelmissaan. 😛

   Treptow-Könenick on suuri alue ja sisältää hyvin erilaisia kaupunginosia. Minulla ei ole alueesta huonoa mielikuvaa ja tulin liikkuneeksi siellä kohtuullisen paljon Berliinissä asuessamme. Pari mieleen tulevaa huomiota alueesta:

   Treptow sijaitsee huonomaineisen Neuköllnin kainalossa eli varsinkin pohjoisosissa voi olla huonompia asuinkatuja kuin etelämpänä on. Ringbahn on melkoinen vedenjakaja ja tunnelma muuttuu heti sen toisella puolella. Ringbahn on kätevä kaupungin ympäri kulkemiseen, mutta muistaakseni suora junayhteys kumpaankin ydinkeskustaan puuttuu eli junaa joutuu aina vaihtamaan. U7 metrolinja on tosin kätevä, mutta todella pitkä yhteys ydinkeskustoihin.

   Köpenick on erittäin viihtyisä, vehreä ja vedenläheinen kaupunginosa. Siellä on valtavan kokoinen oma raitiovaunuverkostonsa ja sieltä on suora paikallis- ja pikajuna yhteys ydinkeskustoihin. Matkaa on silti sangen paljon varsinkin aivan itäosista. Yleisvaikutelma on omakotitalovaltainen ja hieman Treptowia siistimpi. Keskusta-alue on kuin oma pieni kaupunkinsa, mitä se on joskus aikanaan ollutkin.

   Kannattaa myös huomioida, että kummatkin kaupunginosat sijaitsevat entisellä itäpuolella ja ovat siten vähän ränsistyneitä länsipuolen alueisiin. Alueen suuri plussa on tosiaan veden läheisyys Spree-joen haarautumien vuoksi ja ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät. Etäisyys ydinkeskustaan (varsinkin länsipuolelle) on ehkä ainoa mieleen tuleva miinus. Joillain alueilla kannattaa myös huomioida kohta aukeava BBI-lentokenttä, mikä tulee lisäämään eteläosien lentomelua.

   Toivottavasti tästä on pientä aluetta. Suosittelen tutustumaan alueisiin ennen sinne muuttoa. 🙂

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.