Synttärilento Kanadan yllä

Perjantaina allekirjoittaneen ikämittariin kilahti jälleen yksi vuosi lisää. Kyseessä ei ollut mistään tasaluvusta, mutta tästä huolimatta Niinan oli onnistunut keksiä jotain päivänsankarin pään menoksi. Ennalta annettu mystinen ohjeistus oli ”laittaa päälle kauluspaita ja saapua keskustaan puoli viideksi”, sen enempiä selittelemättä.

Keskustassa aloin jo aavistaa, mitä voisikaan olla ohjelmassa, suunnatessamme kohti Canada Placea. Rakennuskompleksin kärkeen nimittäin avautui vuonna 2013 yksi nykyisin Vancouverin suosituimpia nähtävyyksiä, joka tunnetaan nimellä Flyover Canada.

Vancouverin uusi suosikkinähtävyys

Kyseessä on niin kutsuttu viisiulotteinen simulaattori, jossa ”lennetään” Kanadan eeppisten maisemien halki. Nähtävyydestä on tullut muutamassa vuodessa erittäin suosittu ja sillä on vieraillut jo yli 2,5 miljoonaa kävijää. Flyover Canada on ollut myös meidän listallamme käydä jossain välissä, mutta on tunnetusti vaikea löytää aikaa tehdä turistijuttuja omassa kotikaupungissaan.

Pituudeltaan noin 25-minuuttinen esitys alkaa lyhyellä 360 asteen esinäytöksellä pienessä aulatilassa. Tämän jälkeen vierailijat asetetaan pieniin ryhmiin, jotka marssitetaan jollekin päänäyttämön kolmesta eri kerroksesta, jossa lentonäytöksen penkit sijaitsevat. Mekaanisiin kouriin kiinnitetyt istuimet ovat sangen mukavat ja niiden alapuolella oleviin koreihin voi laittaa repun sekä irtotavarat esityksen ajaksi. Yhdestä kourasta roikkuu yhteensä kahdeksan istuinta ja kouria on kolme vierekkäin, kolmessa eri tasossa. Yhteensä yhteen esitykseen mahtuu siis peräti 56 vierasta.

360 asteen esinäytös

Esityksen alkaessa istuimet nousevat hieman ilmaan ja siirtyvät eteenpäin, jääden roikkumaan tyhjän päälle. Näkökentän täyttää puolipallon muotoinen jättimäinen videoruutu, jolla koko show nähdään. Helikopterilla kuvatut upeat maisemat vilisevät nopeaa tahtia ja kamera viistää jylhiä rannikkokallioita, kohisevia koskia sekä suurkaupunkien pilvenpiirtäjiä. Kuva kiertää ja kaartaa, tehden kaksi kaartoa syvän kanjonin yllä, mikä tuntuu vatsanpohjassa! Tunne on hurja ja muistuttaa erehdyttävästi maisemien yllä lentämistä.

Lennon aikana roikutaan ilmassa

Elämystä tehostetaan vielä kasvoihin käyvällä ajoittaisella tuulella. Pilviä halkoessa sekä Niagaran putouksia ylitettäessä naamalle roiskuu puolestaan vesisumua. Keski-Kanadan preerian yllä tuoksuu tietenkin vilja. Erikoistehosteet tuovat elämykseen ehdottomasti syvyyttä ja virtuaalitodellisuuteen tottuneena puuttumaan jää ainoastaan kolmiulotteinen maailma.

Lentoa kuvaamassa

Kulissien takana

Teknisessä mielessä esitys onkin todella näyttävä ja kuvanlaatu sangen hyvä. Terävän kuvan heijastaminen suurelle pallopinnalle on nykytekniikallakin haastavaa, mutta todella tärkeää, sillä suttuinen kuva tuottaisi helposti pahan olon. Näin kävi vuosia sitten Empire State Buildingin juurella sijaitsevassa lento-showssa ja Flyover Canadan aikana olo ei tuntunut pahalta, kiitos pehmeän 60 kuvan virkistystaajuuden. Ei, vaikka kaartelut ovatkin voimakkaita.

Niagaran yllä kastuu

Koko elämyksellä on hintaa kolmekymmentä dollaria (vuoden 2019 tilanne) ja ilahduttavasti British Columbian asukkaat saavat 20% alennuksen. Hinta on toki hieman suolainen ainoastaan 8 minuuttia kestävästä lennosta, mutta elämys oli meistä molemmista upea ja mielestämme hintansa arvoinen. Tätä mieltä tuntuu olevan myös suurin osa muista vierailijoista, joten nähtävyyttä voi ehdottomasti suositella Vancouverissa kävijöille.

Esityksen jälkeen synttäri-ilta jatkui vielä hienon illallisen merkeissä läheisessä Five Sails -ravintolassa, kruunaten hienon juhlapäivän.

(Yhteensä 283 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.