Perheloma Comox Valleyssä

Lokakuussa juhlittava kiitospäivän pitkä viikonloppu on ollut yleensä meidän perheessä lähimatkailun aikaa. Viime vuonna vietimme tuolloin pitkän viikonlopun aina yhtä ihanassa Tofinossa ja sitä edeltävänä vuonna matkakohde oli Salt Spring Island. Myös tämän vuoden matka sijoittui Vancouverinsaarelle, mistä löytyy edelleen meille uusia ja tuntemattomia matkailukohteita.

Pääsiäisen viikonloppumatkamme sateiseen Cowichan Valleyhin oli koleasta säästä huolimatta hauska tutkimusmatka valtavan Vancouverinsaaren eteläosaan. Hyvin samanlainen alue löytyy kuitenkin myös kaksi sataa kilometriä rannikkoa ylöspäin, jossa sijaitseva Comox Valley oli viime viikonlopun reissumme kohde.

Lähellä sijaitseva Comox Valley

Matkaan lähdettiin perjantaina aurinkoisessa säässä. Aurinko lämmitti meitä ihanasti Horseshoe Bayn lauttaterminaalilla odotellessa ja myös lauttamatkalla Nanaimoon. Vakavasta metsäpalokaudesta huolimatta länsirannikolla on tänä vuonna vältytty pahimmalta metsäpalosavulta ja Vancouverin taakse jäävä siluetti näkyikin hyvin lautan kannelta.

Aurinkoinen Horseshoe Bay

Upea syyssää

Taakse jäävä Vancouver

Comox Valley sijaitsee Nanaimosta 117 kilometriä pohjoiseen ja matkan voi taittaa moottoritietä pitkin noin tunnissa. Meillä ei ollut kuitenkaan mikään kiire ja niinpä ajoimmekin vanhaa rantatietä pitkin, joka poikkeaa rannikon jokaisessa taajamassa.

Rantatien maisemia

Olimme perillä iltapäivästä ja hienon kelin rohkaisemina ajoimme Goose Spit Bayn niemeen, josta aukeavat hienot merimaisemat. Niemi suojaa Comoxin edustaa ja sen nokassa sijaitsee Kanadan merivoimien koulutuskeskus. Vaikka niemennokka onkin tästä johtuen yleisön tavoittamattomissa, ovat itse niemi ja sen kaksi rantaa paikallisten suosimia paikkoja viettää kaunista päivää. Suositut ovat myös niemen kumpareelle johtavat portaat, joiden huipulta saa yleiskuvan alueesta.

Goose Spit Bayn ulkoilualue

Yksi syy matkaamme oli netistä löytämämme ihana majoitus, joka oli nätisti kalustettu piharakennus hieman kylätaajaman ulkopuolella. Vaikka AirBnB onkin paraikaa kiistanalainen palvelu ympäri British Columbiaa, tarjosi herttainen majoituksemme mieleen jäävän elämyksen.


Tunnelmallinen majoitus

14 800 asukkaan Comox on rauhallinen pikkukylä, jonka asujaimisto on keskimääräistä vanhempaa. Alue on suosittu paikka eläköityä, mutta nuorempaa väkeä kylään tuo siellä sijaitseva Kanadan ilmavoimien tukikohta. Tukikohta on alueen suurin työnantaja noin 1400 työpaikallaan ja se perustettiin toisen maailmansodan sekä Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen. Sodan jälkeen suunnitelmat pysyvästä tukikohdasta menivät kuitenkin jäihin, mutta armeija palasi paikalle kylmän sodan myötä vuonna 1952. Tuolloin Comoxin tukikohdasta tuli osa laajaa koko Kanadan pohjoista rannikkoa kattavaa tutkaverkostoa Neuvostoliiton Yhdysvaltoihin suuntautuvan mahdollista ilmahyökkäyksen varalle.

Ilmavoimien lentokonemuseo

Käytöstä poistettu hävittäjä

Tukikohtaa on nykyisin ilmavoimien 19. lentueen koti ja sen kiitorata toimii myös alueen siviililentokentän kiitoratana. Tukikohdan yhteydessä sijaitsee myös toimintaa laajasti avaava museo, mutta kohde ei vaikuttanut kaikkein kiintoisimmalta kaksi vuotiaalle tyttärellemme. Kiintoisa oli sen sijaan museon edustalla sijaitseva ilmainen lentokonepuisto, jossa on nähtävissä kymmenkunta armeijan entistä lentokonetta ja helikopteria, joita on käytetty länsirannikon pelastustoiminnassa. Vierailu puistossa kannattaa siis perheillekin, sillä nähtävillä on monta erilaista lentokonetta.

Pelastuskalustoa

Puistolta ajoimme Comoxin keskustaan, jonka edustalla sijaitsee pieni satama-alue. Alueelta löytyy uusi mukava leikkipuisto, jonka yhteydessä on muutama ruokaa myyvä food truck. Niistä ostetun lounaan jälkeen kävelimme sataman rantapengertä ja pitkää laituria, jolta avautui maisema horisontissa siintävälle jäätikölle, joka sijaitsee 1960 metrin korkeudessa.

Leikkipuisto Comoxissa


Kaunis päivä ulkoiluun

Liikkeellä oli hienon sään innoittamana väkeä, mutta Comox ja sen pääkatu ovat silti viikonloppuisin sangen hiljaiset. Poikkesimme kahvilla pienessä leipomossa, millä matkalla huomiomme kiinnitti vanhuksille suunnattujen palveluiden ja liikkeiden poikkeuksellisen suuri määrä, vahvistaen tietoa suositusta eläkepaikkakunnasta.

Comoxin verkkainen keskusta

Alueen merkittävin joki on Comoxin ja viereisen Courtenayn kaupungin välistä mereen laskeva Puntledge River. Kymmenen kilometriä jokea yläjuoksuun sijaitsee Nymph Fallsin putoukset, joille on parkkipaikalta lyhyt kävelymatka. Putousten sijaan kyseessä on koskista, jotka olivat kuivan kesän jäljiltä sangen pienet. Paikka on kuitenkin kesäisin paikallisten suosima vilvoittelupaikka kosken pienissä kallio-onkaloissa.

Nymph Fallsin koski

Seuraavana päivänä ajoimme aamusta Campbell Riveriin, joka sijaitsee Comoxista noin 50 kilometriä pohjoiseen. Olemme vierailleet kaupungissa vuonna 2019 osana lomamatkaamme Bella Coolaan ja syy uuteen vierailuumme oli vierailu siellä sijaitsevassa kotieläinpihassa. Asuintalon pihapiirissä sijaitsevassa tarhassa olikin runsaasti eri kotieläimiä nähtävänä ja eläimiä sai sekä koskea että ottaa syliin, mikä oli kovasti tyttäremme mieleen.

Hauska kotieläinpiha


Lähikontaktia eläinten kanssa

Eläinpihan lähistöllä sijaitsee myös kehuttu ruokapaikka, joka on oikea vanhan ajan tienvarsiravintola, asiaankuuluvalla sisutuksella. Muutoin emme viettäneet juurikaan aikaa Campbell Riverissä, joka on keskustaltaan hieman aneeminen ja eloton kaupunki.

Vanhanajan ravintola

Sen sijaan suuntasimme uudemman kerran Puntledge Riverin varteen, jossa sijaitsee sangen suuri kalankasvattamo. Kasvattamot ovat tärkeä osa länsirannikon lohikannan ylläpitoa ja sellainen löytyy monien jokien varrelta. Syksy on lohennousun aikaa ja Puntledge Riveriä näihin aikoihin tuhansia lohia tavoitteenaan kuteminen synnyinseudullaan.

Vierailu kalankasvattamolla

Kalankasvattamoihin on yleensä vapaa pääsy ja niissä pääseekin todistamaan suuren kalaparven vaellusta. Lohilla on niille luontainen vimmattu hinku pyrkiä mahdollisimman pitkälle yläjuoksuun ja kaloja hyppiikin vedestä siellä täällä. Tapahtumaa on hauska lastenkin seurata ja yrittää arvata mistä seuraava kala hyppää.

Kiivas lohennousu

Kasvattamolta on ainoastaan lyhyt ajomatka Comox Valleyn kolmanteen taajamaan Cumberlandiin. Tämän pienen 4500 asukkaan kylän historia juontaa seudulta 1800-luvun lopussa löytyneeseen hiiliesiintymää, joka toi etenkin 1900-luvun alussa paikkakunnalle työtä ja vaurautta. Työ alkeellisissa kaivoksissa oli kuitenkin vaarallista ja hiilipölyn aiheuttamissa räjähdyksissä kuoli 1920-luvulla yhteensä lähes 150 kaivostyöläistä, joista suurin osa kiinalaisia vierastyöläisiä.

Kylän historiaan voi tutustua sitä varten perustetussa kaivosmuseossa, jossa meillä ei ollut kuitenkaan aikaa vierailla. Itse kylä vaikutti kyllä hyvin viehättävältä ja oli yllättävänkin virkeä. Läpiajon perusteella Cumberlandissa on nykyisin useita hyviä ravintoloita sekä muutama paikallinen olutpanimo, jotka houkuttelevat paikalle ihmisiä.

Historiallinen Cumberland

Cumberlandin lähellä merenrannassa sijaitsee pieni Roystonin taajama. Se oli aikoinaan paikka jossa alueen sahoilta tuleva puutavara lastattiin laivoihin Vancouveriin myyntiin vietäväksi. Paikka on kuitenkin tuulinen, mikä oli ongelma saapuville laivoille. Ratkaisuksi keksittiin upottaa 14 käytöstä poistettua laivaa, jotka muodostavat vielä nykyisinkin muutama sata metriä pitkän vallin. Roystonin edustan rantavesi myöskin matalaa ja laivojen ruosteisia hylkyjä törröttää edelleen vedestä.

Roystonin laivahylyt

Iltapäivän päätteeksi kiiruhdimme vielä Courtenayn keskustaan, joka on Comox Valleyn suurin kaupunki 27 700 asukkaallaan. Syy kiireeseemme oli ehtiä noutaa muutama donitsi kaupungin kehutusta leivonnaiskaupasta, minne ehdimme juuri ja juuri ennen ovien sulkeutumista.

Courtenay on alueen kaupallinen keskus, mutta sen lisäksi kaupungissa on sangen vähän nähtävää ja sen viehättävyyttä syö sangen näkyvä ongelma kodittomien suhteen erityisesti kaupungintalon liepeillä. Keskustasta löytyy kuitenkin viehättävän oloisia kahviloita sekä pieniä käsityöliikkeitä, joten siellä voi käyttää aikaa oleskeluun. Meille riitti kuitenkin vain ajaa keskustan katuja ennen paluuta majapaikallemme.

Courtenayn hiljainen keskusta

Lyhyt viikonloppureissumme oli palkitseva ja alkujaan tylsäksi oletetusta Comox Valleystä löytyi yllättävänkin paljon nähtävää. Monille vancouverilaisille alue on sangen tuntematon, hieman Cowichan Valleyn tapaan, mutta sieltä voi silti löytää monenlaista nähtävää ja alueella on takanaan kiintoisa historia.

Ulkoilua harrastavalle alueelta löytyisi vielä enemmänkin tehtävää, sillä länsipuolen vuoriston lomasta löytyy lukuisia vaelluspolkuja. Courtenayn länsipuolella sijaitsee myös Mount Washingtonin laskettelukeskus, joka on merkittävin Vancouverinsaarella sijaitseva keskus. Sen alppikylä ja maisemahissit jäivät kuitenkin tällä kertaa näkemättä ja ehkäpä paikalle tulee saavuttua joskus uudestaan suksien kanssa.

(Yhteensä 126 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Perheloma Comox Valleyssä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.