Suunnitelma paluusta normaaliin

Pian kymmenen viikkoa jatkuneessa koronakaranteenissa tultiin viikko sitten käännekohtaan, kun British Columbia julkaisi odotetun suunnitelmansa paluusta kohti normaalia. Elämä on ollut viimeisten kahden kuukauden ajan monilta osin rajattua, vaikkei provinssissa ollakaan oltu missään vaiheessa tiukkojen rajoitusten alaisuudessa. Pitkä lista välttämättömäksi määritellyistä palveluista on ollut auki koko kriisin ajan, mutta esimerkiksi tärkeillä palvelu- ja matkailualoilla työt ovat loppuneet kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä.

Provinssin epidemiastrategiana on ollut johdonmukaisesti epidemian hidastaminen ja nykyisillä toimilla ihmisten kanssakäymisen määrää on saatu pudotettua 30%:iin normaalista. Se on riittänyt uusien tartuntojen saamiseksi laskukäyrälle, jossa uusia tartuntoja on havaittu viime viikkoina päivittäin vain 10-20. Samaan aikaan sairaalassa olevien määrä on pudonnut 38:aan ja tehohoidossa olevien ainoastaan yhteentoista, parantuneiden määrän noustua jo 79 prosenttiin (koko Kanadassa 50%). British Columbian 2428 tartuntaa sekä 141 kuollutta ovat hyvin alhaiset lukemat yli viiden miljoonan asukkaan provinssille ja terveysviranomaisten strategia näyttääkin toimineen.

Kuolemien määrä on pysynyt kurissa

Sairaalatapaukset ovat painuneet alas

Kevyitäkään poikkeusolosuhteita ei voi kuitenkaan jatkaa loputtomiin ja provinssin suunnitelma paluusta normaaliin on neliportainen. Sen ensimmäinen vaihe ovat nykyiset osin rajatut toimet ja meneillään olevan pitkää viikonloppua seuraa ensi viikon tiistaina suunnitelman toinen vaihe. Siinä hammaslääkärit, kampaajat, lastenhoito sekä kaupat ja liikkeet saavat jälleen avata toimintojaan erikoisjärjestelyin. Myös ravintolat saavat jälleen myydä ruokaa tiloissaan, mikä täydentää viime kuukausina kuumana käynyttä noutoruoan myyntiä.

Ravintolat ovat myyneet myös ruokatarpeita

Ilahduttavasti myös provinssin upeat kansallispuistot alkavat avata porttejaan ja että leiripaikkojen luvataan avautuvan kesäkuussa. Kaupunkien kymmenet puistot sekä rannat avaavat myös tilansa kaupunkilaisten käyttöön, mille onkin ollut kova paine viime viikkojen kesäkelien aikana.

Rannoilla on ollut kiireistä

Kakkosvaiheen ennakoidaan nostavan ihmisten kanssakäymistä 60%:iin normaalista, jota pidetään yläarvona tartuntojen pitämiseksi kurissa. Siksi suunnitelman kolmannelle vaiheelle ei olekaan annettu vielä tarkkaa aikataulua, mutta kesän ja alkusyksyn aikana hotellit, filmituotanto sekä yläkoulut aloittavat jälleen toimintansa. Tämä on kuitenkin ehdollista vain tartuntamäärien pysyessä alhaisena ja poikkeustoimia voidaankin jatkaa tilanteen kääntyessä huonompaan suuntaan.

Kanssakäymisten määrän merkitys

Viimeinen neljäs vaihe tarkoittaa paluuta täyteen normaaliin, jolle ei vielä tässä vaiheessa osata antaa aikataulua. Tähän kuuluvat urheilutapahtumat, konsertit ja konferenssit, sekä myöskin kansainvälinen turismi. Myös yökerhojen ja kasinoiden kaltaisten tiiviiden sisätilojen avaaminen on tässä vaiheessa epävarmaa. Näyttääkin siltä, että kuluvasta vuodesta voi tulla voimakkaan kotimaanmatkailun aikaa, missä pientä huolta herättäät epidemiasta pahemmin kärsineiden Ontarion ja Quebecin miljoonien asukkaiden mahdollinen matkailu Länsi-Kanadaan.

British Columbian koronasuunnitelma on perustunut koko ajan tietoon sekä läpinäkyvään kommunikointiin, eikä linjan kanssa ole hötkyilty. Viranomaisten ohjeistus on ollut tiukasti linjan mukaista toisin kuin Suomessa, jossa eri instanssit ovat vuorotellen kommunikoineet erilaista viestiä. Tämä on herättänyt uskoa täkäläisiin viranomaisiin sekä provinssin toimiin.

Kanadan koronatilanne tänään

Meillä etätöitä tekevillä kotoa työskentely jatkunee vielä kuukausien ajan, vaikka toimistoon paluu onkin sallittu ensi viikolla alkavassa kakkosvaiheessa. Toimistolle ensimmäiseksi palaavat funktiot tulevat olemaan rajattuja, useimpien jatkaessa vielä hyvän aikaa etätöissä.

Epidemian hyvästä hoidosta huolimatta sen loppulasku tulee olemaan hirmuinen, sillä esimerkiksi turismi on British Columbialle miljardien arvoinen bisnes. Sen osana esimerkiksi AirBnB:n kaltaiset yritykset ovat olleet helisemässä ja Vancouverin vuokramarkkinat ovatkin täyttyneet aiemmin AirBnB käytössä olleista kämpistä, mikä näyttää alentaneen hieman yleistä vuokratasoa. Tämä on suurelle yleisölle pelkästään hyvä asia ja ilahduttavasti hallitus jätti huomiotta AirBnB:n Kanadan hallitukselle lähettämän säälikirjeen useita kämppiä omistavien vuokranantajien ahdingosta.

Omana aikomuksenamme on ottaa rajoitusten vapautuminen rauhallisesti ja lisätä liikkeissä vierailua hallitusti. Jos tartunta määrät pysyvät kurissa ensimmäiset pari viikkoa, voinee tässä alkaa itsekin palata hiljalleen takaisin normaaliin. Siihen saakka varovaisuus on kuitenkin edelleen valttia.

(Yhteensä 222 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.