Vancouverin joulumarkkinat

Joulumarkkinat ovat ihana saksalaisperinne, joka on levinnyt saksalaisten siirtolaisten mukana ympäri maailmaa. Myös Suomessa keskieurooppalaisista joulumarkkinoista on tullut tuttu näky, eikä perinne ole jäänyt leviämättä tänne kaukaiselle länsirannikollekaan. Esimerkiksi Vancouverissa on järjestetty saksalaiset joulumarkkinat vuodesta 2010 lähtien ja tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Markkinoiden pitopaikaksi on vakiintunut Queen Elizabeth Theatren edustan pieni aukio Downtownin itälaidalla, jonka markkinat täyttävät nykyisin täysin.

Koska olemme Niinan kanssa suuria joulumarkkinafaneja ja rakastimme niiden kiertelyä Saksassa asuessamme, lähdimme tietenkin kokemaan paikalliset markkinat menneenä viikonloppuna. Olimme matkassa ilta-aikaan, jolloin markkinoiden tunnelma on jouluvalaistuksen ansiosta parhaimmillaan. Sisälle markkina-alueelle ei ollut lauantaina ruuhkaa ja saimme ostettua pääsylippumme ilman jonotusta.

Vancouverin joulumarkkinat

Hieman nihkeästi Vancouverin joulumarkkinoille on tosiaankin sisäänpääsymaksu, joka on viisi dollaria hengeltä. Saksassahan vain ani harvoille joulumarkkinoille on sisäänpääsy ja koko homman pointtina on haahuilla markkinoilla useaan otteeseen sekä kierrellä eri markkinoita. Pienenä lohtuna tämän vuoden ”uutuus” Vancouverin markkinoilla on, että pääsymaksu oikeuttaa rajattomaan määrään vierailuja kauden aikana, mikä on astetta reilumpaa aiempaan kertamaksuun perustuvaan järjestelmään.

Jos on halukas juomaan alkoholilla ryyditettyjä juomia, kuten Glühweinia (eli hehkuviiniä, täkäläisittäin Mulled Wine), joutuu portilla todistamaan ikänsä, minkä jälkeen saa käteensä keltaisen rannekkeen. Sitä vasten joulumarkkinamyyjät tietävät kelle tarjoilla juomien alkoholiversioita ja kelle ei. Järjestely on näppärä, enkä muista nähneeni samanlaista Saksassa. Syy järjestelyyn on tietenkin Saksan ja Kanadan välinen ero alkoholivalvonnan tiukkuudessa, Saksan ollessa asiassa sangen liberaali. Glühweinin mukana saa myös Vancouver-brändätyn joulumarkkinamukin, jonka lunastimme tietenkin muistoksi markkinoista.

Joulumarkkinafani

Sisäpuolelta Vancouverin joulumarkkinat näyttävät ihan aidoilta saksalaismarkkinoilta. Myyntikojujen koristeluun on panostettu mukavasti ja alueella on tunnelmallinen valaistus. Alue on kylläkin hieman pieni ja tiivis, ja sen ympäri käveleekin viidessä minuutissa, mutta se vastaa silti kooltaan keskikokoisia saksalaismarkkinoita. Ruuhkaa markkinoilla ei ollut ainakaan tuona lauantaina, mutta väkeä oli silti liikkeellä runsaasti. Ohimennen kuultuna moni vieraista ja myös suuri osa myyjistä olivat saksalaisia, mutta vieraiden joukossa oli myös runsaasti aasialaisia sekä tietenkin paikallisia kanukkeja.

Tunnelmaa Vancouverin joulumarkkinoilla

Monenlaisia koriste-esineitä myynnissä

Myyntikojuja on joulumarkkinoilla yhteensä 45 kappaletta ja tarjolla on paitsi perinteisiä joulukoristeita ja lahjaesineitä, myös monenlaista ruokaa ja juomaa. Alueella on myös pieni esiintymislava, jolla on live-musiikkia, sekä karuselli perheen pienimpien iloksi. Me nautimme ajastamme joulumarkkinoilla, sillä saksalaisten myyjien valmistamat herkut maistuivat samalta kuin Saksassakin. Niinpä kokemuksemme olikin ehdottomasti positiivinen ja markkinoita voi (pääsymaksusta huolimatta)  suositella jokaiselle joulumarkkinoista pitävälle. Vaikka ne eivät ylläkään tarjonnaltaan taikka laajuudeltaan esimerkiksi Berliinin vastaaviin, oli tarjonta silti meistä riittävän laajaa.

Live-orkesteri ja karusellikyytiä

Vaniljakastiketta odottavia omenoita

Valtava suklaasuihkulähde

Ainoa pieni harmi on markkinoiden sijainti hieman syrjässä keskustan vilkkaimmilta alueilta, mikä varmasti vaikuttaa paikalle löytäviin ihmismassoihin. Silti ihmisiä oli paikalla mukava määrä ja toivoa sopiikin, että tämän vuotisen markkinat ovat onnistuneet, jotta niistä muodostuisi meille pysyvä jouluperinne täällä Vancouverissa.

Päivitys – 26. marraskuuta 2023

Perinnettä joulumarkkinoista ei sitten kuitenkaan muodostunut, vaikka kävimmekin niillä vielä uudemman kerran vuonna 2015. Markkinoita ei kuitenkaan järjestetty sitä seuraavana vuonna ja ne palasivat pienen tauon jälkeen uudessa paikassa Coal Harbourin Jack Poole Plazalla. Uudistetut joulumarkkinat ovat paitsi aiempaa pienemmät, myös vielä aiempaakin huomattavasti kalliimmat. Pääsymaksu markkinoille on nykyisin peräti $20 hengeltä, mikä oikeuttaa vain kertakäyntiin. Rajattoman määrän vierailuja mahdollistava lipun hinta on peräti $36 eli huikeat neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2015!

Luetun mukaan myös kaiken markkina-alueella myytävän ruoan ja juoman hinta on noussut lähelle ravintolahintoja, minkä lisäksi myynnissä olevat tuotteet ovat käsitöiden sijaan heikkolaatuista tuontitavaraa Kiinasta. Tästä huolimatta markkinat ovat silti iltaisin ja erityisesti viikonloppuisin niin ruuhkaiset, että sisäänpääsyä voi joutua jonottamaan peräti tunnin ja moni lähteekin markkinoilta erittäin pettyneenä.

Meitä Vancouverin joulumarkkinoille ei saakaan millään, mikä on todella harmi, sillä aiemmat markkinat olivat vielä tunnelmalliset, uusien ollessa puhdasta rahastusta. Paljon parempi vaihtoehto onkin vierailla esikaupungeissa järjestettävissä joulutapahtumissa tai vaikkapa Burnabyn suomalaisilla joulumyyjäisillä!

(Yhteensä 500 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.