Joulumarkkinat ovat ehdottomasti saksalainen perinne, mutta kaikkialle levittäytyneiden saksalaisten siirtolaisten mukana perinne on sittemmin levinnyt kaikkialle maailmaan. Suomessa saksalaistyyppiset joulumarkkinat ovat olleet perinne jo joitain vuosia muutamissa kaupungeissa, eikä perinne ole jäänyt leviämättä tänne kaukaiselle länsirannikollekaan. Vancouverissa on järjestetty saksalaiset joulumarkkinat aina vuodesta 2010 lähtien ja tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta. Markkinoiden pitopaikaksi on vakiintunut Queen Elizabeth Theatren edustan pieni aukio Downtownin itälaidalla, jonka markkinat täyttävät nykyisin täysin.
Koska olemme Niinan kanssa suuria joulumarkkinafaneja ja rakastimme niiden kiertelyä Saksassa asuessamme, lähdimme tietenkin kokemaan paikalliset markkinat nyt menneenä viikonloppuna. Olimme matkassa ilta-aikaan, jolloin markkinoiden tunnelma on aina parhaimmillaan. Sisälle markkina-alueelle ei ollut ainakaan tuona ensimmäisenä lauantaina minkäänlaista ruuhkaa ja saimmekin ostettua pääsylippumme ilman jonotusta.
Vancouverin joulumarkkinat
Hieman nihkeästi Vancouverin joulumarkkinoille on todellakin sisäänpääsymaksu, joka on 5 dollaria hengeltä. Saksassahan vain ani harvoille joulumarkkinoille on sisäänpääsymaksu ja koko homman pointtina onkin haahuilla markkinoilla moneen otteeseen sekä kierrellä eri markkinoita. Pienenä lohtuna tämän vuoden ”uutuus” Vancouverin markkinoilla on, että kerran maksettua sisäänpääsymaksua vastaan voi markkinoilla käydä kauden aikana rajattomasti, mikä on sentään astetta reilumpaa verrattuna kahden edellisvuoden systeemiin, jossa jokaisesta vierailukerrasta joutui maksamaan aina uudestaan.
Jos on halukas juomaan alkoholilla ryyditettyjä juomia, kuten Glühweinia (eli hehkuviiniä, täkäläisittäin Mulled Wine), joutuu ensiksi todistamaan ikänsä portilla, jonka jälkeen saa keltaisen rannekkeen. Sitä vasten joulumarkkinamyyjät sitten tietävät kelle tarjoilla juomien alkoholiversioita ja kelle ei. Järjestely on sangen näppärä, enkä muista nähneeni samanlaista Saksassa. Syy on Saksan ja Kanadan välinen ero alkoholivalvonnan tiukkuudessa. Glühweinin mukana saa myös Vancouver-brändätyn joulumarkkinamukin, jonka tietenkin lunastimme muistoksi markkinoilta.
Joulumarkkinafani
Mikä tärkeintä, sisäpuolelta Vancouverin joulumarkkinat näyttävät ehdoilta saksalaisilta. Myyntikojujen koristeluun on panostettu mukavasti ja alueella on ilta-aikaan tunnelmallinen valaistus. Alue on sangen pieni ja tiivis, ja sen ympäri kävelee viidessä minuutissa, mutta se vastaa silti kooltaan keskikokoisia saksalaismarkkinoita. Ruuhkaisaa joulumarkkinoilla ei ainakaan lauantaina ollut, mutta väkeä oli silti liikkeellä runsaasti. Ohimennen kuultuna moni vieraista ja myös suurin osa myyjistäkin olivat saksalaisia, mutta oli vieraiden joukossa runsaasti myös aasialaisia sekä kanadalaisia.
Tunnelmaa Vancouverin joulumarkkinoilla
Monenlaisia koriste-esineitä myynnissä
Myyntikojuja on joulumarkkinoilla yhteensä 45 kappaletta ja tarjolla on perinteisiä joulukoristeita ja lahjaesineitä sekä ruokaa ja juomaa. Alueella on myös pieni esiintymislava, jolla on live-musiikkia, sekä karuselli perheen pienimpien iloksi. Me nautimme ajastamme joulumarkkinoilla, sillä saksalaisten myyjien valmistamat herkut maistuivat aivan samalta kuin Saksassakin. Niinpä kokemuksemme olikin ehdottomasti positiivinen ja markkinoita voi suositella (maksullisuudestaan huolimatta) jokaiselle joulumarkkinoista pitävälle. Eiväthän ne nyt yllä tarjonnaltaan taikka laajuudeltaan esimerkiksi Berliinin vastaaviin, mutta meistä tarjonta oli kuitenkin ihan riittävän laajaa.
Live-orkesteri ja karusellikyytiä
Vaniljakastiketta odottavia omenoita
Valtava suklaasuihkulähde
Ainoa pieni harmi on markkinoiden sijainti hieman syrjässä keskustan vilkkaimmilta alueilta, mikä varmasti vaikuttaa paikalle löytäviin ihmismassoihin. Silti ihmisiä oli paikalla mukava määrä ja toivoa sopiikin, että tämän vuotisen markkinat ovat onnistuneet, jotta niistä tulee pysyvä jouluperinne myös tänne Vancouveriin.