Ranskalainen rengasvalmistaja Michelin on julkaissut oppaita eri maiden parhaista ravintoloista vuodesta 1926 alkaen. Oppaiden alkuperäisenä ajatuksena oli innostaa tuolloin vielä sangen harvoja auton omistavia varakkaita henkilöitä matkaamaan kauemmas kotoaan ja kuluttamaan näin renkaita lopulta uudet ostaakseen. Sittemmin yrityksen ravintolaoppaasta on tullut maailmankuulu ja monissa piireissä sillä listattuja ravintoloita pidetään korkeassa arvossa.
Michelin on julkaissut oppaitaan vuosikymmenien ajan useista Euroopan maista ja laajentanut niiden kattavuutta myöhemmin muihinkin maanosiin. Pohjois-Amerikassa Yhdysvalloilla on ollut oma oppaansa jo vuosien ajan, joskin sillä esitellyt kaupungit ovat rajoittuneet muutamaan suurkaupunkiin, kuten New Yorkiin ja San Franciscoon. Kanadalaisia ravintoloita yritys ei ole listannut ennen tätä vuotta, jolloin Toronto ja Vancouver saivat viimein ensimmäiset viralliset Michelin-ravintolansa.
Paljon odotettu ruokaoppaan julkaisu
Toronton opas julkaistiin näistä ensimmäisenä toukokuussa ja sille mahtui yhteensä 12 yhden tähden ja 1 kahden Michelin-tähden ravintolaa. Vancouverin opas julkaistiin puolestaan menneellä viikolla ja sen myötä kaupunkiin tuli yhteensä 8 tähteä, kahdeksalle eri ravintolalle jaottuen. Näin ollen Kanadassa on oppaan ensimmäisenä vuonna ainoastaan yksi kahden tähden ja yhteensä 20 yhden tähden ravintolaa.
Samaan aikaan Suomessa on tämän vuoden oppaassa 6 yhden tähden ja 1 kahden tähden ravintolaa. Entisessä asuinmaassamme Saksassa tähtiä on puolestaan satamäärin ja kolmen tähden ravintoloitakin löytyy maasta peräti 9 kappaletta.
Palkittuja ravintoloitsijoita
Michelinin katsanto onkin näin ensi alkuun melko rajattu ja voisikin kuvitella, että esimerkiksi Montrealista ja myös Vancouverin ulkopuolelta löytyisi mahdollisen tähden ansaitsevia ravintoloita esimerkiksi Galiano Islandilta, Tofinosta tai esimerkiksi sisämaasta, jossa olemme syöneet muutamissa todella fiineissä ravintoloissa. Sellaisia löytyy myös Lower Mainlandin alueelta, tämänvuotisen Vancouverin oppaan tarkasti rajaamien kaupunginrajojen ulkopuolelta.
Mutta entäpäs ne tähden saaneet vancouverilaisravintolat ja onko joukossa yhtään meille tuttua ravintolaa? On pakko sanoa, että listalle mahtuu ainoastaan neljä ravintolaa, josta olen kuullut ja yhdessäkään listan kahdeksassa ravintolassa emme ole käyneet. Moni onkin todennut, että on jännä miten moni paikallinen hienostoravintola ei saanut himoittua tähteä ja jäi täten listauksen ulkopuolelle.
AnnaLena
Barbara
Burdock & Co
iDen & QuanJuDe Beijing Duck House
Kissa Tanto
Masayoshi
Published on Main
St. Lawrence
Vancouverin kahdeksan tähtiravintolaa
Michelin arvioi ravintolat usean vierailun ja yhteensä viiden kriteerin perusteella. Näitä ovat kokemuksen yhdenmukaisuus jokaisella vierailulla, ainesten laatu, makujen harmonia, kokkaustekniikoiden hallinta sekä ruoan persoonallisuus. Lisäksi ravintolan tilat, viinikellari sekä palvelu vaikuttavat arvioon ja oman kokemuksemme perusteella ylimmän kolmen tähden illallinen onkin mieleen jäävä kokemus. Michelin itse luonnehtii tähtien eroa niin, että yksi tähti on ”pysähdyksen arvoinen”, kahden tähden ollessa ”kiertoreitin väärti”. Kolmen tähden ravintola on puolestaan ”oman matkansa arvoinen”.
Nyt kun maailmankuulu opas on löytänyt tiensä Kanadaan, on kiintoisa nähdä miten listaus ja sille yltävät ravintolat tulevat tulevina vuosina muuttumaan ja josko sitä tulee käytyä itsekin pitkästä aikaa herkuttelemassa. Tähtiravintoloiden hintojen voi ainakin povata nousevan listauksen jälkeen ja ruokavarausten olevan tiukassa, mutta yrittänyttä ei silti laiteta!