Michelin tähtiä Vancouveriin

Ranskalaisen rengasvalmistaja Michelinin kuuluisaa ravintolaopasta on julkaistu vuodesta 1926 lähtien. Oppaan alkuperäinen tarkoitus oli innostaa auton omistavia varakkaita henkilöitä matkaamaan kauemmas kotoaan ja kuluttamaan autonsa renkaita, jotta Michelinin onnistuisi myydä uusia renkaita. Sittemmin yrityksen ravintolaoppaasta on kuitenkin tullut maailmankuulu ja monissa piireissä sillä listattuja ravintoloita pidetään erittäin korkeassa arvossa.

Michelin on julkaissut oppaitaan jo vuosikymmenien ajan useista Euroopan maista. Sittemmin ne ovat laajentuneet myös muihin maanosiin ja esimerkiksi Pohjois-Amerikassa Yhdysvalloilla on ollut oma oppaansa jo pitkään, joskin sillä esitellyt kaupungit ovat rajoittuneet muutamaan suurkaupunkiin, kuten New Yorkiin ja San Franciscoon. Kanadalaisia ravintoloita yritys ei ole listannut aiemmin, mutta viimein tänä vuonna Toronto ja Vancouver saivat ensimmäiset viralliset Michelin-oppaansa.

Paljon odotettu ruokaoppaan julkaisu

Toronton opas julkaistiin näistä ensimmäisenä toukokuussa ja sille mahtui yhteensä 12 yhden tähden ja yksi kahden Michelin-tähden ravintolaa. Vancouverin opas julkaistiin puolestaan nyt menneellä viikolla ja sen myötä kaupunki sai yhteensä kahdeksan tähteä, kahdeksalle eri ravintolalle jakautuen. Näin ollen Kanadassa on oppaan ensimmäisenä julkaisuvuonna ainoastaan yksi kahden tähden ja yhteensä 20 yhden tähden ravintolaa.

Samaan aikaan Suomen vuoden 2022 oppaassa on kuusi kappaletta yhden tähden ja yksi kahden tähden ravintola. Entisessä asuinmaassamme Saksassa tähtiä on puolestaan satamäärin ja kolmen tähden ravintoloitakin löytyy maasta peräti yhdeksän kappaletta.

Palkittuja ravintoloitsijoita

Michelinin katsanto Kanadan kulinaristisesta tarjonnasta onkin näin ensi alkuun rajattu, sillä voisi kuvitella että esimerkiksi Montrealista ja myös Vancouverin ulkopuolelta löytyisi tähtiä ansaitsevia ravintoloita, esimerkiksi Galiano Islandilta, Tofinosta tai esimerkiksi sisämaasta, jossa olemme syöneet muutamissa todella fiineissä ravintoloissa. Hienoja ravintoloita löytyy myös Lower Mainlandin alueelta, tämänvuotisen Vancouverin  oppaan tarkasti rajaamien kaupunginrajojen ulkopuolelta.

Mutta entäpäs ne tähden saaneet vancouverilaisravintolat ja onko joukossa yhtään meille tuttua ravintolaa? On pakko sanoa, että listalle mahtuu ainoastaan neljä ravintolaa ja olemme käyneet näistä ainoastaan yhdessä. Moni onkin ihmetellyt miten moni paikallinen hienostoravintola ei saanut himoittua tähteä lainkaan ja korjaantuuko asia tulevien vuosien oppaissa?

Vanvouverin vuoden 2022 Michelin-ravintolat:

AnnaLena
Barbara
Burdock & Co
iDen & QuanJuDe Beijing Duck House
Kissa Tanto
Masayoshi
Published on Main
St. Lawrence

Vancouverin kahdeksan tähtiravintolaa

Michelin arvioi ravintolat usean vierailun ja yhteensä viiden kriteerin perusteella. Näitä ovat kokemuksen yhdenmukaisuus jokaisella vierailulla, ainesten laatu, makujen harmonia, kokkaustekniikoiden hallinta sekä ruoan persoonallisuus. Lisäksi ravintolan tilat, viinikellari sekä palvelu vaikuttavat arvioon ja oman kokemuksemme perusteella ylimmän kolmen tähden illallinen onkin mieleen jäävä kokemus. Michelin itse luonnehtii tähtien eroa niin, että yksi tähti on ”pysähdyksen arvoinen”, kahden tähden ollessa ”kiertoreitin väärti”. Kolmen tähden ravintola on puolestaan ”oman kohdematkansa arvoinen” ja siten omassa täysin luokassaan.

Nyt kun maailmankuulu opas on löytänyt tiensä Kanadaan, on kiintoisa nähdä miten listaus ja sille yltävät ravintolat tulevat tulevina vuosina muuttumaan ja josko sitä tulisi käytyä pitkästä aikaa herkuttelemassa sellaisessa. Tähtiravintoloiden hintojen voi ainakin povata nousevan listauksen jälkeen ja ruokavarausten olevan tiukassa, mutta yrittänyttä ei silti laiteta!

(Yhteensä 86 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Michelin tähtiä Vancouveriin”

  1. Tuoreessa vuoden 2023 listauksessa kaikki kahdeksan ravintolaa pitivät edellisvuoden tähtensä ja uutena listalle nousi Okeya Kyujiro niminen japanilainen ravintola, ollen kaupungin yhdeksäs tähtiravintola. Vancouverin kaikilla ravintoloilla on kuitenkin edelleen ainoastaan yksi Michelin-tähti.

    Kanadan ainoa kahden tähden ravintola löytyy edelleen Torontosta.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.